Докато уж се оттегля, Пеевски купи "Техномаркет"

Въпреки деклрациите на депутата, че се отказва да прави бизнес в България, той финализира покупката на веригата

Според източници сделката за "Техномаркет" е била обвързана с изкупуването на дела на Едоардо Миролио в "Булгартабак"
Според източници сделката за "Техномаркет" е била обвързана с изкупуването на дела на Едоардо Миролио в "Булгартабак"
Според източници сделката за "Техномаркет" е била обвързана с изкупуването на дела на Едоардо Миролио в "Булгартабак"    ©  Юлия Лазарова
Според източници сделката за "Техномаркет" е била обвързана с изкупуването на дела на Едоардо Миролио в "Булгартабак"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Делян Пеевски се отказва да прави бизнес в България. Ако не сте го разбрали, вината си е изцяло ваша. Депутатът от ДПС ви го натърти неколкократно и дори посочи и виновниците - "натиск и негативни кампании". Той съвсем наистина продаде пряко притежавания си миноритарен дял в "Булгартабак холдинг", обяви че се отказва от спечеления от него търг за активите на "Химко" и от вече полученото антимонополно разрешение да купи телевизионния "Канал 3". Изглежда държи на думата си.

Същевременно обаче като че ли никой не вярва особено, че със задкулисната му роля на магнат, предрешен като политик, е свършено. Въпреки показното му изсветляване от миналото лято насам, все още много бизнеси, приписвани на Пеевски, така и не са припознати от него - това включва и мажоритарния дял в "Булгартабак".

Освен това само допреди половин година той така или иначе не притежаваше нищо официално, така че връщането към формулата на прикрит собственик не изглежда далеч от ума - "излизането" от цигарения бизнес, чрез продажбата на 12% на дубайска офшорка, контролирана от изпълнителния директор на холдинга Венцислав Чолаков, говори именно за такава про форма сделка.

Но най-ясният сигнал, че оттегляне няма, е че докато то се тръби на думи, делата показват друго. Паралелно със сделката за "Булгартабак", Пеевски по всичко личи, че е финализирал анонсираната в началото на годината покупка на 50% от веригата магазини за техника "Техномаркет България". Това потвърдиха и два източника на "Капитал", близки до компанията, според които и един от миноритарните акционери - Ангел Велев, е продал своите 11.5%. Самият Велев не беше открит за коментар.

От подадени документи в Търговския регистър става ясно, че на 17 март дружеството е сключило договор за 10 млн. евро кредитна линия с Търговска банка Д, по който съдлъжник е "Балканска медийна компания" (БМК). Това е дружеството, чрез което Пеевски и майка му Ирена Кръстева (с по 50% дял) са собственици на "Нова българска медийна група" (НБМГ) както и на множество имоти. Справка в имотния регистър пък показва, че за целта БМК е ипотекирало пред банката придобитата в края на миналата година сграда на bTV за 2.8 млн. евро. Така по всичко личи, че вече "Техномаркет" е официално част от владенията на политика, а декларациите за напускане на бизнеса са по-скоро нескопосан театър, отколкото реалност.

Тука няма, тука има Пеевски

Двете сделки по псевдо излизането на депутатa от "Булгартабак" и по влизането му в "Техномаркет" са свързани не само по време. Другото ключово общо звено е италианският предприемач с български паспорт Едоардо Миролио. Допреди две седмици той е собственик на 50% от веригата за техника и на 7.2% от цигарения холдинг. Той влезе във веригата в резултат от цесия, чрез която направи опит да си спаси част от вложенията във фалиралата КТБ за общо около 90 млн. лв. Второто е наследство от топлите му взаимоотношения с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, докато все още той беше партньор с Пеевски, контролираше "Техномаркет" и финансираше "Булгартабак".

След залеза на КТБ Миролио се оказа сам на фронта "Булгартабак", като се опита да прокара смяна на управлението или поне да се пребори за търгово предложение, така че делът му да бъде изкупен по справедлива цена. И двете удариха на камък, а впоследствие и цесиите му в "Техномаркет" веригата са сред първите, атакувани от синдиците на КТБ. Към него беше насочен и първият удар с новия член 60а от Закона за банковата несъстоятелност, който дава неясни права да се връща имущество с произход банката, като дори се иска запор на новоиздадени от "Техномаркет" акции при по-късно увеличение на капитала. След тази активност на синдиците дойде и новината от началото на 2016 г., че Миролио се е договорил с Пеевски да му продаде дела си в "Техномаркет".

Какви са интересите и плановете на Пеевски в ритейл продажбите на техника засега не е известно, но той разполага и с още един коз в "Булгартабак", който му дава познания за бранша и за конкретната му придобивка. Настоящият изпълнителен директор на "Благоевград БТ" и "София БТ" Владимир Жеков за кратко е бил изпълнителен директор на "Техномаркет" до май 2014 г., когато компанията беше контролирана от Цветан Василев. Там той е работил заедно с настоящия изпълнителен директор Евгений Гълъбов, който още при съобщаването на сделката обяви, че планира да продължи да управлява компанията. По информация на "Капитал" той ще остане изпълнителен директор и ще запази дела си от малко над 11%.

Според източници на "Капитал" още при обявяването на сделката тя е била пакетна и е включвала и изкупуване на миноритарния дял в "Булгартабак". За това говори и развитието от средата на март: на 15-ти E. Miroglio Finance прехвърля дела си на неизвестно лице/лица за 26.6 млн. лв. (50 лв. за акция), а на 18-ти мистериозният купувач, както и "Табако инвестмънт" (собственост на "НСН инвестмент", което е 90% на Пеевски и 10% на Кръстева), продват дяловете си на дубайското TGI Middle East FZE за по 66 лв. на акция за общо близо 60 млн. лв. В промеждутъка между тези две сделки - на 17-ти март, Пеевски става гарант по новия кредит на "Техномаркет", което означава, че вече се приема за сигурен собственик. Още в края на януари същото това "НСН инвестмънт" получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да придобие 50% от "Техномаркет", така че вероятно това е и купувачът, финализирал сделката, а финансирането изцяло или частично идва от продажбата на дубайската офшорка. От нея в неизвестния посредник, държал акциите на Миролио едва три дни, влизат 35.1 млн. лв. От тях 8.5 млн. лв. остават в него като печалба от операцията - разликата с покупната цена от Миролио 26.6 млн. лв. А в "Табако инвестмънт" постъпват 24.3 млн. лв. кеш, но не е ясно колко е платил Пеевски за този дял, който миналото лято беше придобит от оръжейния търговец Петър Манджуков и не може да се изчисли резултат от сделката.

Покупката на "Техномаркет" идва след определение на Апелативен съд - гр. София, с което на 18 февруари се отменят наложените с обезпечителни искове от синдиците на КТБ запори на дяловете на Миролио и на другите основни акционери в "Техномеркет". Това беше и едно от заложените условия за финализиране на сделката, както стана ясно от решението на КЗК.

Миролио има и трета сделка, която може да е част от пакетната продажба към Пеевски. Втората част от депозита му в КТБ беше спасена (засега) с цесия и прихващане с оръжейния завод "Дунарит" и така бизнесменът стана основен обезпечен кредитор. Според един източник това е третата част от сделката с депутата от ДПС, но за нея няма документални доказателства.

Осребряването на имотите

Извън новата придобивка, обаче, по всичко личи, че обещаното от Пеевски напускане на бизнеса не засяга и "Балканска медийна компания", която става все по-ключова. Освен всички операции по реални и фиктивни акционерни промени, на 17 март дружеството успява да продаде и пет свои имота. Според нотариалните актове по сделките в имотния регистър цената е общо 7.15 млн. лв., а купувачи са "НСН инвестмънт" и дъщерното му "Табако инвестмънт". Или по-просто казано, немалка част от приходите от продажбата на дела от 12.2% от "Булгартабак" се озовават в БМК.

Другият ключов момент е, че именно БМК става съдлъжник на "Техномаркет", което показва планове контролът над двете компании да се задържи. Любопитен момент е, че насред продажбите на имоти БМК запазва един - сградата на bTV. Тя беше придобита в края на 2015 г. за 2.8 млн. евро по аналогичен начин - финансирането дойде като БМК продаде друг свой имот на "НСН инвестмънт". Сега именно телевизионната централа и студиа се залагат пред Търговска банка Д. След като беше оповестено, че "Канал 3" няма да бъде купуван, обаче, смисълът на придобивката започва да се губи.

Все пак, има и още едно движение при БМК, което макар и без пряк ефект говори, че може да се готви формално "излизне" и от там. На 9 март, седмица преди бурните размествания, е проведено общо събрание на акционерите, където според документите собствеността остава в Пеевски и Кръстева. Те обаче са взели решение майката на депутата да престане да е изпълнителен директор. Тя остава в борда, а поста й се заема от 74-годишният Александър Георгиев, който е в мениджмънта на компанията от години, както и в този на НБМГ и на други дружества от структурата. Миналата есен беше назначен за управител и на "НСН инвестмънт" и на придобиваните от него дружества.

Малка любима банка

За Търговска банка Д Пеевски не е нов клиент, макар досегът досега да беше по-индиректен. През 2014 г. банката финансира дружеството "Карано пропъртис - България", което придоби от "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" сградата на Полиграфическия комбинат за 15 млн. евро - от тях 7 млн. евро са собствени средства, останалите 8 - заем от банката. Фирмата се управлява от подставено лице - родения през 1972 г. Виктор Веселинов, който е имал автомобилен сервиз. Неин собственик е лихтенщайското дружество Carano Establishment, което е основано месец по-рано. Директорите Андреас Игнац Шурти и Урс Даниел Ханзелман са упълномощили Веселинов за техен пълномощник. Адресът на лихтенщайнската фирма съвпада с този на адвокатската кантора Walch & Schurti и фирмата WalPart Trust reg, която предлага регистриране на дружества. Същата кантора обслужва и един от големите настоящи собственици в "Булгартабак" - Stiga Anstalt, който притежава 50% от мажоритарния акционер BT Invest.

Връзката става и още по-директна през 2015 г., когато "Благоевград БТ" придобива Полиграфическия комбинат и встъпвайки в дълг, поема задълженията към Търговска банка Д.

Чрез новата сделка обаче вече Пеевски се превръща в доста голяма експозиция за малката банка с 672 млн. лв. активи и малко над 91.3 млн. лв. капитал към края на 2015 г. Няма информация каква част от кредита за "Благоевград БТ" вече е изплатена, но ако приемем, че "Булгартабак" и "Техномаркет" са под един и същ контрол, вече почти сигурно общата им експозиция надвишава законовия лимит от 25% от собствения капитал - 22.8 млн. лв.

След затварянето на КТБ месеци наред "Техномаркет" имаше трудности да си намери обслужваща банка заради несигурността около компанията, въпреки че контролът бързо премина към мениджърите на компанията и основателя й Николай Китов. Дружеството, както и компаниите чрез които беше придобито от Василев, бяха големи кредитополучатели и нямаше много яснота дали и как ще може да си обслужва задълженията. След сключените цесии с Миролио пък, несигурността се пренесе около това дали те няма да бъдат атакувани.

Все пак "Техномаркет" успя да си осигури 9 млн. евро оборотно финансиране от БАКБ в началото на 2015 г., а после в началото на април 2015 г. беше заложена в полза на ДСК срещу кредит 2.5 млн. евро, в добавка към отпуснати още през 2008 г. 8.5 млн. евро. В края на 2015 г. единият залог, обезпечаващ по-малкия заем в полза на ДСК, е заличен, а с анекс другият кредит е намален на 7 млн. евро, което означава, че вероятно част от задълженията са били погасени или рефинансирани. В края на януари пък е вписан нов залог в полза на БАКБ като размерът на експозицията е увеличен на 11 млн. евро (от които 3 млн. евро кредитна линия и 8 млн. евро лимити за акредитиви и банкови гаранции), а през февруари са освободени още обезпечения в полза на ДСК. Всичко това са ясни сигнали, че с навлизането на новия собственик банката иска да се оттегли от обслужването на "Техномаркет" и след усвояването на кредита от Търговска банка Д, вероятно кредитът към ДСК ще бъде окончателно погасен.

Неофициалните индикации от поне няколко банки с чуждестранна собственост са, че след откритата война Пеевски-Василев и атаките, довели до затварянето на КТБ, те не желаят да обслужват свързвани с депутата бизнеси. Основните му операции минават през ПИБ, държавната ББР (която рефинансира "Булгартабак" преди затварянето на КТБ и "Водстрой 98" след това), а вече и през Търговска банка Д. Там обаче, поради малкия й размер, лимитите вече са достигнати и трудно ще може да се прокарат нови операции.

Псевдоизлизането

Сделката за "Техномаркет" е ясен пример за това, че декларираното от Пеевски излизане от бизнеса в България, не се случва дори и чисто формално. В неговите ежеседмични публични уверения засега не се виждат намерения за напускане на медиите например, а (до голяма степен логично) не става и дума за неофициално свързваните с него компании. За тях обаче прозират други конкретни цели.

Първата и очевидна от тях е всяко от отделните съобщения (излизам от "Булгартабак", отказвам се от "Химко", отказвам се от "Канал 3"...) да служат като своеобрана програмна декларация. Така през седмица публичното пространство получава поредната порция обвинения, че срещу Пеевски се води кампания. Обикновено това са опоненти, политически натиск, медийни кампании. Така вероятно депутатът иска да прокара тезата, че отношението към него е тенденциозно.

Друга ясна цел е "оттеглянето" да служи като индулгенция за неудачни и непопулярни бизнес решения. Първо Пеевски заявява: "Не мога да допусна също, негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чиито поминък зависи в голяма степен от дейността на "Булгартабак"." А само две седмици по-късно холдингът обявява, че ще намали изкупуването на тютюни, ще спре износа за Близкия изток, ще закрие една от ключовите си фабрики и ще уволни масово служители. При това обилно гарнирани с обвинения, че за всичко това са виновни публикации в "Капитал". На доста аналогична струна играе оттеглянето от покупката на "Химко": "Исках да възстановя част от производството на химическия завод и да открия нови работни места във Враца, но не се получи". Действия, които представители на торовия сектор определят като невъзможна или безумно скъпи и неефективни.

Но може би най-силното послание на оттеглянето е демонстрацията на икономическа мощ. Поне в случая с "Булгартабак" ясно се вижда как Пеевски умело използва бизнеса си като лост за влияние. Никой премиер не иска недоволни тютюнопроизводители и стачки на цигарени работници по улиците. Засега тяхното недоволство е по-скоро приглушено и въпреки опитите гневът да се канализира в други посоки, служителите на затворената "София БТ" искат обяснения предимно от собствениците и мениджмънта. Ако бъде притиснат обаче, депутатът може да опита да усили натиска и да се превърне в бизнес камикадзе, още повече, ако отново се оттегли от авантюрата с изсветляването си зад завесата с няколко десетки милиона чисти пари с доказан произход. Така и сам ще понесе щети, но трудно ще се намери политик, който да рискува без да е сигурен дали Пеевски не блъфира.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 2
    • + 15

    мааму, днес си купих един телефон от техномаркет. реших, че вярно се оттегля, а той така да ме подведе... пфу, не го е срам !

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    Е нямал е пари за всичко човека, а и нали произход трябва да се доказва. А като се изпариха азиатските пазари на Булгартабак и от там не може да изкарва ...

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    "Булгартабак" отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и Африка:
    https://bivol.bg/bulgarabac-mafia-4.html

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 14

    До коментар [#1] от "jordani":

    Да, бойкот!

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 13

    "Пеевски-Дубай купи част от Булгартабак от Пеевски-България"
    https://bivol.bg/peevski-bulgaria-peevski-dubai.html

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 3

    Явно техномаркет е белязан за разпарчетосване и източване.

    Нередност?
  • 7
    tzm41313897 avatar :-|
    Mark Twain

    Време беше да мръднат нанякъде. Актуалната "промоционална" брошурка на ТМ е от 5 (пет) странички. А какъв лидер бяха едно време...

    Нередност?
  • 8
    batzdravo avatar :-?
    batzdravo
    • + 2

    Даа, "пухкавелкото" на мама се учи да играе на "Монополи" на живо!😈 И май е "успешно"обучението му😳! А и включването на БАКБ в обучението е, ... само "бизнес", вероятно!😎

    Нередност?
  • 9
    galapagas avatar :-|
    galapagas
    • + 7

    От година не съм ходил там, сега хептен няма да стъпя.

    Нередност?
  • 10
    poluvishist avatar :-P
    полувишис
    • + 8

    До коментар [#9] от "galapagas":

    и аз така. като минавам покрай Будка, КТБ, Булгартабак, Техномаркет дори не поглеждам към тях. а както остава да им стана клиент?!?

    тотален бойкот на всичко, което е на мутрите, комунетата и доганците. и когато и моите приятели и колеги започнат да ги бойкотират, бензиностанциите на Лукойл, банките на олигарсите, магазините на мутрите и "веригите" на комунетата ще останат с все по-малко клиенти...

    Нередност?
Нов коментар