КЗК се направи на съд и зае страна в битката за "Дунарит"

С безпрецедентно определение регулаторът блокира опита на Цветан Василев да продаде оръжейния завод на конкурента му "Емко"

В казуса със сделката за "Дунарит" водената от Петко Николов КЗК се захваща с несвойствената дейност да защитава права и интереси на акционери, вместо да следи за пазарната конкуренция.
В казуса със сделката за "Дунарит" водената от Петко Николов КЗК се захваща с несвойствената дейност да защитава права и интереси на акционери, вместо да следи за пазарната конкуренция.
В казуса със сделката за "Дунарит" водената от Петко Николов КЗК се захваща с несвойствената дейност да защитава права и интереси на акционери, вместо да следи за пазарната конкуренция.    ©  Юлия Лазарова
В казуса със сделката за "Дунарит" водената от Петко Николов КЗК се захваща с несвойствената дейност да защитава права и интереси на акционери, вместо да следи за пазарната конкуренция.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) почти пое ролята на съд в объркания казус с контрола над оръжейния завод "Дунарит", като даде силно рамо на една от страните в спора. С безпрецедентно определение, сериозно надхвърлящо мандата на антимонополния орган да изследва пазарните ефекти от сделки по сливания и придобивания, той отказа да разглежда искането на "Емко" да купи "Дунарит", докато тече съдебно дело нагоре по веригата на собствеността на продаваното дружество. Така реално КЗК се захваща с несвойствената дейност да защитава права и интереси на акционери, вместо да следи за пазарната конкуренция.

Ефектът от определението е, че се блокира опитът на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да продаде оръжейния завод, след като чрез увеличение на капитала на прекия акционер в "Дунарит" - "Кемира", той успя да избяга от запорите на синдиците на фалиралата банка. Същевременно КЗК реално влиза в услуга на бившето доверено лице на Василев Бисер Лазов, който от затварянето на КТБ води война за овладяване на контрола над завода. Той се приема за част от лагера на депутата Делян Пеевски, който в средата миналия месец финализира покупката на 50% от "Техномаркет България" от бизнесмена Едоардо Миролио. Според запознати сделката е включвала и продажба на вземането от "Дунарит", където след цесии неговото дружество "Е. Миролио" е най-голям обезпечен кредитор с около 25 млн. евро вземания.

Комисия за защита на КОЙ

Определението на КЗК е куриозно по няколко линии. На първо място, то е прецедент в практика на регулатора. Досега комисията не се е позовавала на цитирания в случая законов, член - "може да спре производството, когато окончателното й произнасяне зависи от решаване на въпрос или спор от компетентността на друг орган". Затова и дотук няма никаква практика как и при какви случаи трябва да се изчакват други решения.

Освен това сегашното поставяне на трупчета на сделката за "Дунарит" напълно противоречи на досегашната практика на комисията, която безкритично е одобрявала много други искания за концентрация въпреки висящи спорове. Така например в началото на годината КЗК одобри набързо искането на фирмата на Пеевски "НСН инвестмънт" да придобие контрол в "Техномаркет България", въпреки че върху акциите на Миролио и на другите големи акционери имаше запори от синдиците на КТБ по бъдещи отменителни искове, с които те възнамеряват да претендират контрол над дружеството. Последната сделка за смяна на контрола в БТК също получи зелена светлина въпреки купищата запори по веригата на собствеността, включително и от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и НАП, и висящият спор с един от акционерите.

В определението си КЗК не дава детайли защо този път е решила да се поинтересува от инвеститорските права на офшорката от Британските Вирджински острови EFV International Financial Ventures, която в писмо до регулатора обяснява, че без нейно съгласие надолу по веригата на собствеността е изгубила непрекия си контрол над "Дунарит", за което е завела и дело в Софийския градски съд.

"Макар тази промяна да не изменя параметрите на сделката, нито засяга купувача на дяловете, наличието на съдебен спор относно заявения в Уведомлението пред КЗК контрол върху обекта на придобиване е от естество да измени съществено оценката на Комисията, в случай че И Еф Ви спечели тези дела и впоследствие реши да отмени (..)*. За такова намерение на И Еф Ви говори посочената в исковата му молба до СГС информация, според която (..)*. При този сценарий евентуалното безусловно или условно разрешение на сделката от страна на КЗК може да увреди правата на И Еф Ви, за които дружеството търси защита по съдебен ред", се казва в определението на КЗК. Скритите пасажи са заличени от регулатора като търговска тайна.

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев отказа коментар, така че не е ясно дали ще обжалва определението.

Шизофренният инвеститор

Откриването на този фронт от страна на EFV обаче също е странно. Структурата на собствеността в "Дунарит" върви по линията "Кемира", което доскоро беше 100% на "Хедж инвестмънт България", в което пък акционери са EFV (90%), КТБ (малко под 10%) и Бисер Лазов (1 акция). "Хедж инвестмънт България" е кредитополучател на КТБ и по тази линия в края на 2015 г. банката се сдобива със запор върху дела в "Кемира" за 35 млн. евро необслужван кредит, наложен чрез частен съдебен изпълнител Стоян Якимов.

Това, което EFV атакува пред съда и пред КЗК, е увеличение на капитала на "Кемира", чрез което през февруари делът на "Хедж инвестмънт България" пада до 9%. Като нов съдружник се появява неизвестното дружество ТМН, което се управлява от Иван Езерски. Тъй като капиталът на "Кемира" дотогава е 5 хил. лв., чрез увеличение с 50 хил. лв. реално контролът се променя. Сделката получава одобрението от Асен Бабански, който като управител на "Кемира" приема новия съдружник, а като изпълнителен директор на "Хедж инвестмънт България" подписва и решението на собственика.

Така чрез увеличението на капитала влиза нов собственик, без никакви тежести и вероятно именно той е продавач по планираната сделка с "Емко". От документите по вписванията става ясно, че името и адресната регистрация на Иван Езерски съвпадат с тези на Даниела Езерска - изпълнителен директор на оператора на телевизионния мултиплекс "НУРТС диджитъл". Друга линия, по която сделката води към компаниите около КТБ и Цветан Василев, е адвокатът, направил вписванията в Търговския регистър. Както при смяната на собствеността на ТМН, така и при увеличението на "Кемира" това е Димитър Алабаков. От септември 2014 г. той е в борда на "ПланаСат" - дружество, което беше обособено от активите на НУРТС.

В определението на КЗК сe твърди, че EFV не е одобрявало тези действия и атакува увеличението на капитала. Това обаче е необяснимо, защото паралелно с войната около "Кемира" в Търговския регистър са вписани промени по партидата на "Хедж инвестмънт", чрез които Бабански запазва поста. Така поне според представените решения и пълномощни офшорният собственик не изглежда да е в конфликт с хората, управляващи българските компании около "Дунарит", и да води дела срещу тях.

Офшорката с две лица - ту Лазов, ту Василев

На какво се дължи това противоречие не е ясно, но EFV има богата история на опити някой да й се представи за собственик. Още през лятото на 2014 г. малко след затварянето на КТБ Бисер Лазов се опита да впише себе си и свои фирми в борда на "Хедж инвестмънт", като представи решения, взети с пълномощно на EFV от 2011 г., да

го представлява Венета Николова (един от разбунтувалите се заедно с Лазов мениджъри на фирми, кредитирани от КТБ). Тогава решението не беше вписано заради квесторите на банката, които настояваха, че банката като акционер не е била поканена. Лазов обаче успя да се впише като управител на "Кемира". В началото на 2015 г. Василев си върна контрола и дори "Дунарит" се вля в групата компании, които Пиер Луврие заяви, че купува от банкера. Тогава Лазов се опитваше да спре вписванията на Василев с документи, че EFV вече не е собственик и делът е продаден на JTI Participation от Кюрасо. Основният документ е писмо от самия купувач до тогавашния изпълнителен директор на "Хедж инвестмънт" от 18 юни 2014 г., че от септември 2013 г. той е собственик и моли да бъде вписан в акционерната книга.

Сега при вписванията по партидата на "Хедж инвестмънт" са представени пресни пълномощни от EFV. Нищо не пречи пред съда и пред КЗК обаче офшорната компания да е била представлявана и от някой друг, което, както се вижда в миналото, не е рядкост за нея. Кой и защо седи зад тези действия не е ясно, но явно цели да развали сделката на Василев. Логичният заподозрян естествено е Лазов като изпълнител на волята на Пеевски. Вече в няколко свои изказвания Василев споменава "Дунарит" като един от активите, който му е бил поискан от депутата преди техния разрив, довел до краха на КТБ. Освен това медиите на Пеевски в понеделник атакуваха "Емко", като го намесиха в течащата в "Кинтекс" проверка на ДАНС.

Действията на синдиците на КТБ също са насочени срещу сделката, като те са завели три различни дела по темата, включително и неуспешен опит да спрат вписването на увеличението на капитала на "Кемира". Представителят на КТБ е гласувал и против новия борд на "Хедж инвестмънт България"

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abygale avatar :-|
    abygale
    • + 5

    Наглите присвоявания продължават. Бисер Лазов - крадецът на КТБ-активи действа под якия чадър на Цацаров и в $интерес на триото Баце, Пеевски, Доган. Щото нали ви е ясно, че Комисията за защита на КОЙ решение не взима без одобрението на ТОЙ. Та очевидно разводът Борисов - Пеевски е театро само за пред мат'ряла. И за пред чуждите посланици.

    Нередност?
  • 2
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 5

    Дунарит е наречен на някого. Както и останалите апетитни активи на КТБ.

    Нередност?
  • 3
    subaru avatar :-|
    subaru
    • - 1
    • + 1

    Заглавието е манипулативно.
    "Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) почти пое ролята на съд..." КЗК е изпълнила законовите си правомощия. Освен това решението й е обжалваемо и засегнатият от него може да направи това пред компетентния български съд. Ако желае.

    Нередност?
  • 4
    idiotstavrev avatar :-|
    idiotstavrev
    • - 2

    Кзк е особена юрисдикция и в този смисъл е правораздавателен орган по закон, така че не "се прави на съд", а е такъв по закон. Останалото намирисва на поръчкова статия.

    Нередност?
Нов коментар