НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Хотелски комплекс във Велинград се продава за 11.7 млн. лв.

Синдик търси купувач на "Свети Спас II", а апартаменти от съседния "Свети Спас I" се предлагат от съдебен изпълнител

"Свети Спас II" има Акт 14, а съседният комплекс е работещ
"Свети Спас II" има Акт 14, а съседният комплекс е работещ
"Свети Спас II" има Акт 14, а съседният комплекс е работещ    ©  Капитал
"Свети Спас II" има Акт 14, а съседният комплекс е работещ    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

9.1

млн. лв. по договор за кредит, още около 2.3 млн. лв. лихви и такси, както и близо 180 хил. лв. признати разходи по делото има да получава Банка ДСК от фалиралото дружество.
Собственик на активите е фалиралата "ДРТ България 1", а продажбата се организира за трети път.

Два големи жилищно-хотелски СПА комплекса във Велинград се продават заради дългове. Макар формално те да са собственост на различни дружества и да се предлагат по различни процедури, крайният инвеститор е един и същ. Единият актив е недовършеният "Свети Спас II", който за трети път се предлага от синдика на фалиралия собственик "ДРТ България I". Другият - "Свети Спас I", е завършен и работещ комплекс, който се намира в непосредствена близост. Той се продава на части от частен съдебен изпълнител, а имотът и сградите са апортирани в капитала на "ДРТ България". И двата длъжника водят до регистрирано в Лихтенщайн дружество, а в града ги свързват с името на изпълнителния директор Стоян Гешев.

Недовършеният комплекс

"Свети Спас II" включва терен от над 10 дка и четири жилищно-хотелски блока с разгъната застроена площ от 25 хил. кв.м. Комплексът има издаден Акт 14 (изграден до груб строеж) и се намира на ул. "Никола Вапцаров". Предлага се от синдика Ралица Топчиева за продажба чрез пряко договаряне, като предложения се приемат до 7 март. Началната цена за имота е 11.7 млн. лв.

Това е третата процедура за недовършения комплекс. Първото предлагане (чрез търг с тайно наддаване) беше през май миналата година. Търсената цена тогава беше 16.8 млн. лв., но кандидати не се появиха. Месец по-късно беше организиран търг с явно наддаване при начална цена 13.4 млн. лв. (80% от оценката), но отново купувачи нямаше. Така сега синдикът пристъпва към пряко договаряне.

Фалирало дружество

Хотелският комплекс е използван от собственика "ДРТ България 1" като обезпечение по ипотечен заем, който Банка ДСК е отпуснала през 2007 г. Седем години по-късно дружеството е обявено в несъстоятелност и е назначен синдик, който да осребри имуществото. Така сега с приходите от евентуалната продажба на "Свети Спас II" ще се покрият задълженията на компанията към кредиторите.

От списъците с одобрените вземания става ясно, че финансовата институция е най-големият кредитор на дружеството. Тя има да получава 9.1 млн. лв. по договора за кредит, още около 2.3 млн. лв. лихви и такси, както и близо 180 хил. лв. признати разходи по делото.

Друг голям кредитор е държавата, тъй като компанията дължи около 250 хил. за данъци и осигуровки. Вземания имат също "Поларис продукт" (около 40 хил. лв.) и "Пътища" АД (около 65 хил. лв.).

Работещият хотел

Точно до продавания от синдика имот се намира работещият 5-звезден комплекс "Свети Спас I". Според информация на сайта му той разполага с над 100 хотелски стаи и още толкова апартаменти, ресторанти, СПА зона и т.н. Собственикът му "ДРТ България" е с предмет на дейност отдаване под наем на собствени имоти във Велинград и продажба на имоти. Макар че дружеството не е обявено във фалит, последният му публикуван отчет (за 2012 г.) показва влошаващи се финансови резултати. Приходите от дейността намаляват до 108 хил. лв. (706 хил. лв. за 2011 г.), а нетната загуба се увеличава до 615 хил. лв. (324 хил. лв. за предходната година). Самият хотелски комплекс е апортиран в капитала на дружеството, който е в размер на 8.7 млн. лв.

Отделни апартаменти от комплекса обаче от известно време се продават поединично от частен съдебен изпълнител и дори има приключени сделки. По информация на "Капитал Daily" взискател по процедурите отново е Банка ДСК.

"ДРТ България" и "ДРТ България 1" формално са собственост на DRT Foundation, Лихтенщайн, но в документите в търговския регистър като едноличен собственик се представя швейцарският гражданин Фабио Делко, който практически представлява DRT Foundation. Изпълнителният директор на работещата фирма Стоян Гешев е управлявал и "ДРТ България 1", преди да фалира. Едни и същи имена стоят и в бордовете на двете компании.