Кои са най-големите собственици на спа хотели във Велинград

Инвеститорите в 20-те четири- и петзвездни обекти в курорта са основно местни, но и свързани с Пловдив, София и морето български бизнесмени

Добрата запълняемост и инфлацията вдигат цените в курорта
Добрата запълняемост и инфлацията вдигат цените в курорта
Добрата запълняемост и инфлацията вдигат цените в курорта    ©  Shutterstock
Добрата запълняемост и инфлацията вдигат цените в курорта    ©  Shutterstock
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Курортът е с най-много висококатегорийни спа хотели в страната. Те бавно се множат и бизнесът е в разцвет.
  • Инвеститорите са местни и свързани с Пловдив, София и Черноморието. Присъстват "Европейски пътища" и "Карат-С".
  • Номер едно по брой стаи е Христо Томов с хотелите "Велина" и Arte, а №2 е кръгът около "Свети Спас 1" и "Бор" с дялове около 12-13% от категорията.

Най-големият български спа курорт - Велинград, расте бавно с нови обекти, а бизнесът вече надскача предковид нивата. В града има цели осем хотела с категория пет звезди и дванадесет с четири. Заедно те предлагат около 1660 стаи и над 3200 легла. В този най-висок клас попадат две трети от хотелите в родопския град.

Оценките за бизнеса тази година са, че той е на невиждани високи нива като запълняемост. А заради високото търсене и инфлацията цените за клиенти растат.

Колко са хотелите и туристите

Според регистъра на местата за настаняване към Министерство на туризма в община Велинград са регистрирани около 230 места за настаняване. Близо 210 от тях са в самия град, но хотелите са около 30.

По данни на общината през 2021 г. в местата за настаняване на територията й са направени над 750 хил. нощувки, а броят на гостите е почти 310 хил. души. Ръстът в броя на нощувките спрямо 2020 г. е около 35%, а спрямо 2019 г. е около процент, т.е. туризмът се е възстановил на нивата си отпреди пандемията.

За 2021 г. общите приходи на 19-те висококатегорийни хотела са около 64 млн. лева. Двадесетият и най-голям беше открит в началото на 2022 г., а в резултатите на четири от мениджърските дружества за 2021 г. влизат приходи и от други дейности. Само два от хотелите са на малка загуба, а сумарната печалба на останалите е 9.6 млн. лв.

Тази година бизнесът е по-силен, цените са по-високи заради инфлацията и съживеното търсене, затова вероятно 20-те обекта скоро ще надхвърлят летвата от 100 млн. лв. оборот. И ако за спа хотели средната запълняемост е 40-45%, то в някои от най-добрите обекти тя надскача и нива от 60-75%, казва представител на бизнеса. Видимо вече цена в двойна стая е на нива около 300 лв. в петзвездните хотели, като увеличението е тенденция от няколко години, но явно среща търсенето при тази запълняемост. Иначе управител на хотел във Велинград обясни, че търсеният брутен марж в сектора е около 35%.

Румяна Маринова, генерален мениджър и съпруга на един от собствениците на Infinity, обобщи, че 2022 г. е най-силната им до момента, като запълняемостта през уикендите е около 70-80%, а през седмицата - около 50%. По нейните думи през почивните дни Велинград е пълен и високият процент запълняемост важи за всички хотели в града. През настоящата година цените в техния хотел са увеличени с 10%, като очакванията ѝ за следващата година са да има ново увеличение заради скока в разходите за електроенергия и инфлацията.

И собственикът на "Гранд хотел Велинград" Лукан Луканов отбелязва, че средната годишна заетост в хотела е около 70-72%, а през уикендите тя е 95-100%. В хотела му чужденците като процент са не повече от 10% от всички гости, а останалите са българи, които могат да си позволят цените в хотелите от високия клас. Обясни още, че като един от по-старите хотели във Велинград имат редовни клиенти, които ги посещават почти всяка събота и неделя. Повишение от 10% на цените през годината е имало и при тях.

Представител на хотел "Двореца" разказа, че заетостта на хотела през седмицата е около 30%, но през уикендите се пълни до около 90-95%.

И стари, и нови обекти

Хотелите са от няколко поколения. Първото са реновирани обекти, строени в края на 50-те и през 60-те години на миналия век като почивни станции на БКП, профсъюз, заводи. В началото на XXI в. започва вълна на инвестиции на зелено, които стават най-масови около имотния бум през 2008-2009 г. През втората декада на века продължават да се отварят хотели, които стават все по-големи и все по-луксозни.

Собствениците на хотелите четири и пет звезди във Велинград са с основни бизнеси в различни сфери, но преобладават тези от строителството. Всички без един са българи, като шестима са местни, около една четвърт са свързани с Пловдив, а останалите са от София или от Черноморието.

Кой кой е сред собствениците

Христо Томов

Номер едно по брой стаи (247) в хотели четири и пет звезди във Велинград e пловдивският строителен предприемач Христо Томов - инвеститор в хотел "Арте" и купувач на хотел "Велина".

Arte Spa Park Hotel е новопостроен хотел, който отваря през 2017 г. със 126 стаи и легла за 250 души. СПА центърът му е около 1500 кв.м, има ресторант за над 300 души, лоби и пура бар. Инвеститор с дял 67% в него е Христо Томов през дружеството "Био хотел" в съдружие с Магдалена Гагова (30%) и Ангел Радев (3%). Мениджмънтът се осъществява през неговото "Арте Хотел" с управител Кирил Йовнов. През своя фирма Йовнов управлява и открития през 2014 г. хотел Primea beach residence на плажа "Нестинарка" до Царево, чиято собственост през няколко дружества също води до Христо Томов.

Приходите за 2021 г. на "Арте Хотел" са почти 8.8 млн. лв., като печалбата е 1 млн. лева.

През 2019 г. срещу почти 12 млн. лв. Христо Томов придобива 94% от акциите на "Велина" АД - собственик на едноименния хотел и бивша почивна станция на ЦК на БКП във Велинград. Продавачи са Юрий Ангелов и синът му Светослав. След като купува и останалите 6% от дружеството, Томов става негов едноличен собственик през "Томов Девелопмент", а капиталът му е 1.5 млн. лв.

Интересно е, че от основаването на "Томов Девелопмент" до декември 2018 г. съдружници на Томов в него са братя Динко и Йордан Диневи чрез "Венид", чийто едноличен собственик е "Диневи груп", познати с ваканционните си комплекси в Свети Влас.

Сега хотел "Велина" е в реновация и разширение, което се очаква да приключи в началото на следващата година. При затварянето базата е четири звезди и предлага 62 стаи, но сега ще отвори с двойно повече - 121.

В последните две години, откакто е с нов собственик, приходите на "Велина" гравитират между милион и милион и половина лева, а печалбата е между 80 и 300 хил. лв. За предишните десет години най-доброто му постижение е през пандемичната 2020 г. с приходи от 1.8 млн. лв. и печалба от 325 хил. лева.

Строителният бизнес на Томов

Строителният бизнес на Томов започва през 2004 г. със създаването на дружеството му "Стройколукс". Работи основно на пазара в Пловдив. В града под тепетата вече има построени осем комплекса. Началото е положено с "Райски кът 1" в кв. "Смирненски", а последният е получилият акт 16 в началото на тази година комплекс "Томов плаза" с над 550 жилища и 74 хил. кв.м разгъната застроена площ (РЗП).

Друг мегапроект на Христо Томов в Пловдив е комплекс "Корона", който е приключен през 2018 г. Състои се от шест жилищни сгради и една търговска с общо РЗП 37 хил. кв.м, като жилищата в него са над 360. През 2014 г. пред списание "Градът" Томов коментира, че инвестицията в комплекса е над 10 млн. евро.

В момента чрез "Ахат Девелопмент" предприемачът довършва комплекса Casa Moderna в квартал "Остромила", разположен върху 16 хил. кв.м, който ще има над 200 жилища. В дружеството Томов е съдружник с Ангел Андреев. Чрез него двамата са построили комплекса в съседство в пловдивския квартал - Casa Mia, а в момента се подготвя още един, но на брега на плаж "Нестинарка" в Царево - Primea Beach Villas.

Освен двата хотела във Велинград и този в Царево семейство Томови притежава и хотел на плаж "Оазис" до село Лозенец. Отваря през 2012 г. и разполага с 84 помещения за настаняване и капацитет от 168 души. Над 56% от инвеститора в обекта - "Оазис Тур", са притежание на бащата на Христо Томов - Тома Томов. А управляващото дружество отново е на Кирил Йовнов.

В София Томов има завършени два проекта - Ecohome Sofia, комплекс от няколко сгради, построени в периода 2004 и 2009 г., и Belmeken Residence, сграда, завършена през 2021 г. В момента тече работата по новия комплекс LIV в "Младост 4" в непосредствена близост до околовръстния път и "Бизнес парк София". Теренът, върху който ще бъде разположен комплексът, е с площ от над 7.3 дка, а РЗП ще бъде над 37.2 хил. кв.м. Инвеститор е дружеството "Стройколукс София", в което съдружници на Христо Томов (50%) са Илиан (25%) и Младен Дойкови (25%).

От 2013 г. Томов развива строителен бизнес и в Маями, САЩ.

Димитър Вълчев и Илия Кадинов

Santé SPA Hotel - най-новият петзвезден хотел във Велинград, разполага с най-много помещения - 140 стаи и апартаменти за около 500 души. Приема гости от средата на лятото, има СПА център с шест басейна, конферентна зала за 350 души и четири различни заведения. Според сайта му хотелът е разположен на 12 хил. кв.м, а според генералния му мениджър Илия Иванов инвестицията в него е над 20 млн. лв.

Дружеството собственик е "Мегавел", в което основни собственици са Димитър Вълчев и Илия Кадинов. Вълчев е известен с участието си в "Табако трейд", "Табако венчърс" и "Табако трейс Пловдив", търгуващи с цигари. Илия Кадинов има участие в различни бизнеси, но основните му са веригата за луксозна бижутерия Goto, както и мрежата заложни къщи под името "Доверие". Кадинов е собственик и на "Олимпик" - малък семеен хотел във Велинград, и на новооткрития увеселителен парк "Велиленд".

Кристиян Христов и Сърнела Гешева

Петзвездният "Свети Спас" е открит през 2009 г. и разполага със 130 помещения за около 260 души, СПА и медицински център, пет заведения и две конферентни зали за 240 души. Историята на собствеността му е дълга.

Първоначално хотелът принадлежи на "ДРТ България", което е основано през 2009 г. и до април 2011 г. е с краен собственик "Сел-15". То от своя страна до декември 2010 г. е със съдружници Мария Стефанова и офшорна фирма от Британските Вирджински острови, а после става еднолична собственост на руската гражданка Людмила Лаврова. До 2010 г. негов управител е Стоян Гешев. От април 2011 г. "ДРТ България" е с едноличен собственик DRT Foundation, регистрирано в Лихтенщайн. От създаването му до момента представител и председател на съвета на директорите на "ДРТ България" е Стоян Гешев.

Съществуващият и функциониращ "Свети Спас" е трябвало да има свой събрат точно до него - "Свети Спас 2", който всъщност е построен, но не заработва никога. Негов собственик е основаното през 2008 г. дружество "ДРТ България 1". По аналогичен начин до февруари 2012 г. то е с краен собственик "Сел-15", а след това фондацията от Лихтенщайн. Малко повече от година по-късно започват проблемите. През юли 2013 г. е стартирано производство по обявяване в несъстоятелност на "ДРТ България 1". От регистрацията му в Търговския регистър до заличаването си дружеството е отново с представител Стоян Гешев.

Паралелно с това и "ДРТ България" изпитва затруднения. В крайна сметка след множество публични търгове през 2017 г. "Свети Спас" е продадено. Собствеността на купувача - "Си Финанси Груп" води до акционерите в пловдивската група за метали и строителство "Хъс" - Иван и Александър Асенови. През декември същата година срещу малко над 2.6 млн. лв. то продава хотела на "Си Фи Туризъм" на Петьо Колев и Виктор Иванов, което от юли 2018 г. е преименувано на "Гранус Ризортс" и е с нови акционери - Кристиян Христов и Сърнела Гешева. Според Регистъра на местата за настаняване хотелът се управлява чрез "Балсистем", в което Христов е едноличен собственик на капитала.

Приходите за 2021 г. на "Балсистем" са над 4.4 млн. лв., а печалбата е 1.1 млн. лева.

Имената на Гешева и Христов се срещат още във връзка с четиризвездния СПА хотел "Бор" във Велинград и тризвездния "Сирона" в Разлог. Те се стопанисват съответно от "Ертиос" и "Сирона Тек". От декември 2019 г. първото дружество е с едноличен собственик на капитала Ива Илиева, но преди това за кратко собствеността е била у Велина Рашкова, която към днешна дата е в съвета на директорите на "Гранус Ризортс". Кристиян Христов пък е едноличен собственик на "Сирона Тек".

Според регистъра на местата за настаняване валидността на удостоверението за категоризация на СПА хотел "Бор" във Велинград е изтекла през 2021 г., но на сайта му все още може да се резервира стая. Ако го приемем за работещ, то с неговите 85 помещения групата около Гешева и Христов ще се наредят на второ място по предлагане на брой стаи във Велинград с общо 215.

"Ертиос", което стопанисва хотел "Бор", има приходи за малко над 2 млн. лв. и печалба в размер 85 хил. лв. за 2021 г.

Веселин Чипев

Хотел Royal Spa отваря във Велинград през 2013 г. и разполага със 114 помещения за общо 228 души. Спа центърът на четиризвездния хотел е върху 4000 кв.м, има конферентна зала за 200 души, ресторант и бар.

Собственик на хотела е акционерното дружество със специална инвестиционна цел "Кепитъл Холдинг Груп" със седалище в Пловдив. Половината от него принадлежи на Веселин Чипев, през дружеството му "Роялс Табако". Името на Чипев нашумя наскоро около сагата с разрушаването на тютюнев склад в Пловдив. Другите акционери са дружеството Jarom, регистрирано на Сейшелите, с 47.78% и Женя Атанасова с 2.22%.

Хотелът се стопанисва от "Кепитъл Сити Център" - дружество, свързано с инвеститора. В него Веселин Чипев притежава 20%, а останалите 80% са на Екатерина Карагяурова. През същото дружество се управлява и Capital City Center - бизнес и жилищен център в сърцето на Пловдив. Приходите на мениджърското дружество за 2021 г. са 6.4 млн. лв., а печалбата - 552 хил. лв., но с уговорката, че това са резултатите и за хотела, и за бизнес центъра в Пловдив.

През март 2019 г. Веселин Чипев в съдружие купува земята и сградата на построения, но неработещ "Свети Спас 2". По информация от Имотния регистър сделката става чрез придобиването на "ДРТ България 1" и е за малко над 7 млн. лв. В дружеството купувач "А & А Скрипковски", Чипев е съдружник с Микола Скрипковський. Засега не е известно в комплекса да тече реновация, каквато със сигурност ще се наложи, като се има предвид от колко години хотелът е незавършен.

Ако "Свети Спас 2" бъде завършен и заработи и е с големината на "Свети Спас 1", Веселин Чипев също ще бъде претендент за номер едно по хотелски стаи във Велинград с около 240.

Миролюб Столарски

Петзвездният хотел "Двореца" води началото си от 1952 г., когато е открит като балнеохотел на профсъюзите в България. След 1989 г. сградата стои неизползваема. През 2001 г. я купуват Миролюб Столарски и Венцислав Славчев с равно участие, като в началото на 2021 Столарски става едноличен собственик. Приходите на дружеството "Двореца" за същата година са над 2.5 млн. лв.

"Двореца" отваря през 2003 г. след реконструкция и притежава 110 помещения за 220 души, СПА център, конферентна зала и италиански ресторант. По информация на Столарски инвестицията е около 3 млн. евро - собствени средства и кредит.

Миролюб Столарски е добре познат в транспортния сектор с компанията си "Карат-С", чиито приходи за 2021 г. са почти 9 млн. лв., а печалбата над 1.1 млн. лева. За сравнение през предходните 10 години дружеството е доста по-голямо - с печалби между 2 и 10 млн. лв. и приходи между 29 и 46 млн. лв. Според Търговския регистър действителен собственик с 60% участие в "Карат-С" е съпругата на транспортния бос - Антоанета Столарска.

Столарски е известен и с това, че взе на концесия на жп гарата в Пловдив по времето на транспортния министър от ГЕРБ Ивайло Московски. Очаква се тя да бъде прекратена, като през юни Столарски коментира за "Капитал", че споразумение за прекратяване по взаимно желание все още няма. Все още се "извършва оценка на инвестициите, вложени в обекта, като същите ще бъдат възстановени на концесионера съгласно условията на подписания договор", обясниха от министерството на транспорта.

Благодарение на концесията в Пловдив Столарски притежава още един хотел - тризвездният A&M, който се намира вдясно на жп гарата. Хотелът е част от концесионния договор и разполага с 111 стаи за 216 души. Построен върху бившето колетно и митническо бюро в жп ареала.

Валентин Маринов и Пенчо Танев

SPA Hotel Infinity Park Velingrad е друг хотел с пет звезди във Велинград. Открит е през 2018 г. и разполага със 196 легла, разпределени в 95 помещения, и СПА център. Инвеститори в него са Валентин Маринов и Пенчо Танев чрез дружеството си "Вип 2005". Седалището му сега е в Слънчев бряг. При откриването на хотела Валентин Маринов разказва за себе си и съдружника си, че от над 10 години са в строителния бизнес и че това е първата им инвестиция в хотел, който ще управляват самостоятелно.

За 2021 г. приходите на "Вип 2005" са 5.7 млн. лв., а печалбата е 1.3 млн. лв. Това е близо до нивата на предпандемичната 2019 г. - с приходи 5.1 млн. лева и печалба от 1.7 млн. лв.

От април 2021 г. Маринов е едноличен собственик на капитала на създаденото само месец по-рано "Крайморие 2021". Прехвърлител на дружествените му дялове е "Булгарпорт" със собственик бизнесменът Борислав Гигов, смятан за близък до бившия премиер Сергей Станишев. В капитала на дружеството, носещо името на бургаския квартал, е апортиран терен от 2.5 дка на брега на морето. Оценката му е 426 хил. лв. и за момента е незастроен.

Пенчо Танев от своя страна до 2017 г. е имал участие в регистрираното в Димитровград дружество "Олимп", занимаващо се с търговия на едро с месни продукти.

В началото на тази година Маринов и Танев са учредили ново дружество - "Вип 2005 Р" с предмет на дейност поддръжка и управление на хотелски и ваканционни комплекси.

Антон Кьосев

Четиризвездният "Балнеокомплекс АкватониК" на брега на езерото Клептуза разполага с 95 помещения и капацитет от 172 легла. СПА центърът му е върху 1500 кв.м, а конферентната зала е за 160 души. Собственик е дружеството "Тони - К" с едноличен притежател Антон Кьосев, а стопанисването се осъществява от едноличния търговец "Тоник - Антон Кьосев". И двете са регистрирани в Пловдив като "Тони - К" се свързва с основаната през 1994 г. едноименна трикотажна фабрика. В съседство с нея са четиризвездният бизнес хотел "Алианс", ресторант "Копчето, комплекс "Сила" със спортен и СПА център и многофункционална зала за 1600 души (до 2700 при концерти - бел. ред.), всички те притежавани от Кьосев.

През 2020 г. чрез ЕТ Кьосев открива и първия (според сайта на комплекса) в региона "високотехнологичен градски глемпинг" - комплекс от три зони - мотел със СПА център, къмпинг за каравани и глемпинг (алтернативно хотелско настаняване сред природата - бел. ред.).

Общо за 2021 г. приходите на двете дружества са малко на 8 млн. лв., а печалбата около 293 хил. лв.

Махер Хурани

Четиризвездният хотел "Здравец", който е открит още през 1968 г., е единственият във Велинград с явен чуждестранен собственик. Разполага с 88 стаи за общо 168 души, четири конферентни зали за над 570 души и СПА център. От 2011 г. насам се управлява от "Арена хотелс" с едноличен собственик на капитала йорданският гражданин Махер Хурани. За 2021 г. дружеството е с приходи от почти 2.5 млн. лв. и на печалба от 156 хил. лв. Хурани придобива хотела, след като предишният му собственик Мохамад Наджар е обвинен в разпространение на радикален ислям през 2009 г. Докато хотелът е под управлението на Наджар, името му е сменено на "Абир", но Хурани връща разпознаваемото във Велинград "Здравец".

Хурани е председател на борда на директорите на основаната през 1979 г. "Обединена йорданска инвестиционна компания" в Аман, която според сайта ѝ оперира в различни сектори на икономиката. Сред притежаваните от нея обекти са хотел с 200 помещения, спортен комплекс и частни училища и университет - всичките в йорданската столица.

Интересен факт е, че на аманския сайт е поместена информация, че българското хотелиерско дружество притежава още два хотела - петзвезден в Смолян и четиризвезден във Варна. Снимката на хотела в родопския град всъщност е от хотел "Смолян" в Слънчев бряг, но управляващото го дружество е "Кокоимпекс" със съдружници в него Димитър Бояджиев и Ангел Ангелов. Хотелът във Варна на сайта се казва Atlantic, но снимката е от хотел "Атлантик" в София. Управляващо дружество е "Атлантик Хоф" на Петър и Мария Тошеви, но според регистъра на местата за настаняване неговото удостоверение за категоризация е изтекло в края на 2019 г.

Лукан Луканов

Петзвездният "Гранд хотел Велинград" отваря през 2008 г., като разполага с 82 помещения за общо 142 души. Има пет заведения, СПА център върху около 1200 кв.м и три заседателни зали за около 230 души. Дружеството собственик, което и управлява хотела, е "Етон". Според Търговския регистър негов действителен собственик е бившият председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) Лукан Луканов. Той е и председател на съвета на директорите на приватизираната през 1996 г. козметична "Арома", а също и инвеститор в първия петзвезден хотел на гръцкия остров Тасос - Thassos Grand Resort. Приходите за 2021 г. на "Етон" са над 4.9 млн. лв., но дружеството е на загуба от 156 хил. лв. Две години по-рано то е било на печалба от 390 хил. лв. при над 5.1 млн. лв. приходи. До 2013 г. "Етон" е съдружник в "Гранд Палмс", свързано с Palms Bet на Мило и Росина Борисови.

Ангел Манолов

Хотел "Олимп" присъства в регистъра на местата за настаняване към Министерство на туризма (МТ) като четиризвезден. Открит е през 2004 г. и разполага със 76 помещения за близо 160 души, ресторант за 220 души и СПА център. По информация на сайта му Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация през 2021 г. го обявява за най-добър четиризвезден СПА хотел. Собственик е Ангел Манолов чрез "Витал Тур", което за 2021 г. е с приходи малко под 2.5 млн. лв. и печалба 578 хил. лева. Така не само достига нивата отпреди пандемията, а дори ги надвишава, макар и с малко. Хотелът е ремонтирана станция на БМФ, приватизирана през 2000 г. от Манолов и други двама партньори.

Ангел Манолов е кандидат-кмет на Велинград през 2015 г. Издигнат е от инициативен комитет, подкрепен е от ДПС, но остава на трета позиция.

Иванка и Пламен Христозови

Четиризвездният хотел "Вела Хилс", който отваря през декември 2015 г., разполага със 75 помещения, СПА център, ресторант за 160 души и конферентен център за общо 90 души. Собственост е на "Нип инвест" с трима съдружници с по 30% от дружеството - Иванка Христозова, Пламен Христозов и Нели Радева, както и четвърти с 10% - Георги Христозов (на снимката). Последният доскоро беше управител на ТЕЦ-а на Ахмед Доган във Варна и е бивш директор на държавни енергийни фирми, а останалите трима са негови роднини. "Нип инвест" е с предмет на дейност строителство. Приходите му за 2021 г. са над 9.1 млн. лв., като печалбата е почти 2.3 млн. лв. Спрямо резултатите през 2020 г. ръстът е съответно над 213% и 1027%.

Рашко Григоров

Четиризвездният хотел "Селект" във Велинград разполага със 74 помещения, СПА център, ресторант за 150 души и две конферентни зали за 270 души. Притежава се и се управлява от "Селект туризъм" с едноличен собственик Рашко Григоров. За 2021 г. дружеството има приходи от над 1.6 млн. лв., като печалбата е 62 хил. лева. Резултатите са по-ниски в сравнение с пандемичната 2020 г., като приходите намаляват с 9.8%, а печалбата - с цели 68.5%. Дружеството на Григоров управлява и бутиковия хотел "Свети Никола" в столичния район "Витоша". Според информация от "Апис" и регистъра на Министерството на туризма до март 2020 г. "Селект туризъм" е управлявало семейния хотел "Златева къща" в Банско, почивната станция "Селекта" край Бургас и семеен хотел в Плевен.

Арбен Караджа и "Грома холд" на Христо Савев

Петзвездният хотел "Макси" е открит през 2010 г. Разполага със 72 помещения за над 110 души, пет минерални басейна в СПА центъра, два ресторанта за общо 350 души и четири конферентни зали, най-голямата от които за 180 души. До края на ноември се очаква да отвори ново крило с около 40 апартамента и конферентна зала за 300 души. Мениджърското дружество "Макси Парк Хотел" отчита за 2021 г. приходи от над 4.3 млн. лв. и печалба над 1.6 млн. лв.

До март 2021 г. хотелът е собственост на Николай Илиев и семейството му чрез "Макси-I". Тогава чрез договор за покупко-продажба на обособена част от търговско предприятие собствеността върху него се прехвърля върху учреденото месец по-рано "ММ хотелс". Акционери в него са Дон Караджа и "И. Г. турс" с едноличен собственик на капитала от 2014 г. насам Дарина Костадинова. Управител и представител на дружеството е Арбен Караджа (на първата снимка).

През април 2021 г. капиталът на "ММ хотелс" е увеличен чрез записване на нови 100 хиляди броя акции. От тях 25 хиляди са записани от свързаното с Христо Савев (на втората снимка) "Европейски пътища" с регистрация в Пловдив. Според Търговския регистър действителен собственик на "Европейски пътища" с близо 92% участие е майката на Савев - Анка Савева. Групата от компании около Савев - "Грома холд", "Европейски пътища" и "Водно строителство - Благоевград" е сред замесените в скандала с авансите за автомагистрала "Хемус", които държавната "Автомагистрали" раздаде при управлението на ГЕРБ.

Други 25 хиляди акции са на името на Станимира Тонева, съпругата на Иво Тонев - бивш общински съветник от ГЕРБ в Столична община и бивш изпълнителен директор на футболния гранд "Левски". Името му се споменава и във връзка с новата система за таксуване в градския транспорт в София. Тонева от своя страна е съдружник в дружествата "Бибосс" и "Бибосс 2", в които до 2019 г. участие има Орлин Алексиев - друг небезизвестен общински съветник от ГЕРБ. Смята се, че е бил близък до лидера на партията Бойко Борисов, а впоследствие и с този на "Има такъв народ", Слави Трифонов.

Другата половина от акциите са записани от "И. Г. турс" и Дон Караджа - по 25 хил. всеки.

Освен че участва в "Макси", чрез "И. Г. турс" Дарина Костадинова е собственик и управител и на петзвездния хотел "Медите" в Сандански, който отвори през 2019 г. Стопанисващото го дружество "Хотел Медите" управлява и тризвездния семеен хотел "Ботаника".

Костадинова е и мажоритарен собственик на "Еко Енерджи" - дружество с предмет на дейност производство на електрическа енергия и изграждане на енергийни обекти. В съвета на директорите му са Дон Караджа и баща му Арбен Караджа.

Румяна и Златко Златанови

Петзвездният хотел "Рич" разполага с 50 помещения, СПА център, четири заведения и конферентна зала. Притежава се и се стопанисва от дружеството "Голд", регистрирано през 2003 г., в което съдружници са Румяна и Златко Златанови. Златанов е заместник председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), както и председател на "Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград и Западни Родопи". Бизнесът му започва с веригата ресторанти "Омар". На местните избори през 2011 г. Златанов е бил кандидат за кмет на Велинград. Приходите на хотел "Рич" за 2021 г. са над 1.3 млн. лв. а печалбата е 21 хил. лева.

Мария Константинова и Георги Карчев

Четиризвездният СПА хотел "Клептуза" разполага с 49 помещения за около 90 души. Освен релакс зона в него има ресторант за 70 души и конферентна зала за до 120 души. Собственик е "Интер-Травел" със съдружници Мария Константинова (според медии е съпруга на починалия първи областен управител на Бургас Стефан Константинов) и Георги Карчев. Дружеството има активна регистрация като туроператор и е вписаният собственик на два четиризвездни хотела в Слънчев бряг - "Вила Маре" (преди "Иглика)" и "Сън Палас". Хотел "Клептуза" се стопанисва от "Лагуна Травел" - друго дружество на Карчев и Константинова, което за 2021 г. е с приходи от 737 хил. лв., но работи на загуба от 10 хил. лв. Годишният ръст на приходите е 54%.

Димитър Статев

От октомври 2018 г. Димитър Статев е едноличен собственик на дружеството "Марина МК 2010", което притежава и стопанисва четиризвездния хотел "Енира" във Велинград. Преди това около осем години собствеността е на Пенка Бакърджиева. От май миналата година дружеството, стопанисващо хотела, е "Актив Ивентс" със съдружници Юлия и Мария Балабанови. За 2021 г. дружеството е с приходи 834 хил. лв., а печалбата е 200 хил. лв. Хотелът разполага с 28 стаи за настаняване за около 70 души, СПА център, ресторант и конферентна зала.

Тримата Тричкови

Четиризвездният "Холидей" разполага с 27 помещения за около 55 души, ресторант с 80 места, СПА център, както и конферентна зала за около 30 души. За миналата година приходите му са 435 хил. лв., а печалбата - 81 хил. лева. Собственост е на едноименно дружество, което принадлежи на Кръстю Тричков и синовете му Христо и Александър. През октомври 2018 г. на мястото на Александър Тричков в съвета на директорите влиза Магдалена Вичева. Другият бизнес на Тричков-баща е в строителството. Заедно с по-малкия си син Христо са съдружници в "Типс", която извършва ремонтни дейности, изгражда СПА центрове и басейни. Приходите на дружеството за 2021 г. са 824 хил. лв., като от тях печалбата е 290 хил. лева.

Петър Божков

Четиризвездният "Аква Вива СПА" разполага с 23 помещения за 46 души и СПА център. Собственост е на дружеството "Про План" с едноличен собственик Петър Божков. Той е и мажоритарен собственик в мениджърското дружество "Аква Вива Спа". Приходите за 2021 г. на дружеството са 707 хил. лв., а печалбата е 76 хил. лева. Според Търговския регистър Божков има участие в различни строителни дружества. В част от тях негов съдружник е Ангел Павлов, а в "Прима План 2015" е "Прима - строителна компания" на друг строителен предприемач - Кирил Доков. За 2021 г. съвместното дружество е с приходи над 1.9 млн. лв., но завършва годината на загуба от 452 хил. лева.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    3381rudarski avatar :-P
    Петър Рударски
    • + 8

    Всичко много хубаво, но и до ден днешен, като излезеш от хотела с "5 звезди" (кавичките не са случайни), се озоваваш в нещо, което трудно може да се нарече вълнуваща и интересна среда. Няма къде да седнеш и да изпиеш едно кафе в приятна обстановка, няма един свестен ресторант на наистина добро ниво... Вечер след 22-23ч къде да отидеш? В селската дискотека при местните каубои, то не знам и такава дали има... Не е лошо някак си местната управа, инвеститори и предприемачи, да се позамислят как могат да направят времето на тези "Спа туристи" малко по-вълнуващо... Just saying:) За мен лично Велинград е тотално безинтересна и скучна дестинация, тъй като съм активен човек и представата ми за добро прекарване на времето не се изчерпва единствено в киснене в някой зле проектиран и още по-зле поддържан Спа център...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 8

    На входа на Велик Велинград с гордост се кипри табела "СПА столицата на Балканите". На влизане в града обаче подминаваш рушащи се индустриални цехове и складове, които кметовете на този туристически град не са сметнали за необходимо да облагородят, разрушат или поне замаскират.. Преминаваш покрай р. Бистрица - осеяна с боклуци. И покрай гробището, естествено. Споменах ли, че това е най-разработения вход откъм м. Тракия?

    Разхождаш се из центъра - две недостроени сгради, за разкош: Някакъв си незавършен културен дом и това - https://www.google.com/maps/ @42.0271621,23.9926236,3a,75y,276.97h,97.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6NU3ONNkveOqPkugHG-uXA!2e0!7i13312!8i6656

    Отиваш на Клептуза, в центъра на квартал Чепино виждаш този разкош: https://www.google.com/maps/ @42.0056877,23.9836889,3a,75y,164.64h,97.71t/data=!3m6!1e1!3m4!1saxYFWX658S4lwFWCsfQjhQ!2e0!7i13312!8i6656
    Продължаваш, минаваш през парка, където няма сергия без магнитче с Тодор Живков (и в града няма такава). Стигаш езерото на Клептуза - към склона то е обградено от индустриялна, рушаща се, протекла комунистическа постройка:
    https://www.google.com/maps/ @41.9994895,23.9820258,3a,75y,147.61h,85.59t/data=!3m6!1e1!3m4!1sAF1QipMRtG3yJqDd2_GCWmbf7BVl1BBqiYN-4r3LMV0W!2e10!7i5472!8i2736

    Ако излезеш на разходка и ти се доходи до тоалетна, няма едно кафене да влезеш, какво остава за обществена тоалетна.

    Всичко това го казвам като турист, който обикаля предимно българските курорти. Няма място, което да ме е разочаровало толкова.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Който иска да се наслади на красивите гледки - нека изтрие празното пространство, което смотания софтуер на капитал слага пред символа "@"

    Нередност?
  • 4
    mij1469950105502522 avatar :-|
    Teodora Minkova
    • + 4

    Дано наппавят инвестиции в чистота и инфрастректурата, защото извън хотела си в селото. В моето детство обожавах Велинград беше чисто и красиво, сега е мръсно и сиво. Дано инвестират в града, защото иначе е множо тъжно.

    Нередност?
  • 5
    kql16672844841147552 avatar :-|
    Iliya Georgiev Kadinov
    • - 1
    • + 3

    Повече от щастлив съм, че с годините Велинград се превърна в тема за толкова дискусии и полемики. Хотелиерството истински промени този град и без всякакви скрупули мога да споделя убеждението си, че управлението на @Arte Spa&Park Hotel Velingrad изключително допринесе за популяризирането на Велинград като дестинация. И все пак, убеден съм, че нито един хотел не е изолиран бизнес. Искрено се радвам на успехите на толкова доказани бизнесмени, инвестирали в родния ми град, но мечтая един ден да прочета за Велинград като развита дестинация, предлагаща целогодишно различни по вида си услуги; за града като дестинация, излязла извън границите на частния бизнес и превърнала Велинград повече от статистика на брой хотели и леглова база. Наречете ме мечтател, ентусиаст, наивник, но аз виждам изключителен потенциал във Велинград и вярвам! Вярвам, че бъдещето му призовава всички бизнесмени, инвеститори и предприемачи да се обединим в развитието на целия район, а не само на оградената земя.

    Нередност?
  • 6
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 4

    Извън хотела ви Велинград е едно ужасно миризливо и грозно село, зимата не може да се диша от ужасния мирис на пушек от всяка къща , която се топли на твърдо гориво. Миризмите от съседната ромска махала са ужасяващи. Трябва да си абсолютен мазохист, за да отидеш да почиваш там!

    Нередност?
  • 7
    deeron avatar :-|
    Бай Стоен
    • + 1

    До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

    Пълна трагедия, като държавата ни. Иначе хотелите искат по 200-350 лева за нощувка. А държавата ни се надява да привлече туристи. На гол тумбак, чифте пищови.

    Нередност?
Нов коментар