Новият велинградски инвеститор: хотел, цирк и ветеринарно СПА

Собственикът на бижутерийната верига Goto инвестира над 21 млн. лв. в различни обекти в града

Инвестицията до момента в увеселителния парк край Велинград е един милион лева
Инвестицията до момента в увеселителния парк край Велинград е един милион лева
Инвестицията до момента в увеселителния парк край Велинград е един милион лева    ©  VeliLand
Инвестицията до момента в увеселителния парк край Велинград е един милион лева    ©  VeliLand
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Собственикът на бижутерийната верига Goto Илия Кадинов инвестира в няколко обекта в СПА курорта.
  • Димитър Вълчев от "Табако трейд" държи малко по-голям дял от Кадинов в новия петзвезден хотел на Велинград Santé.
  • Увеселителен парк с цирк изниква на 70 дка край града. Следва ветеринарен център със СПА хотел за животни.

Във Велинград има регистрирани около 200 места за настаняване, от които над 30 са хотели. През 2019 г. родопската община е посрещнала 315 хил. туристи и в туристическия бизнес мислят как тези хора да бъдат привличани и задържани с нещо по-различно.

Така предприемачът Илия Кадинов, собственик на верига бижутерийни магазини и верига заложни къщи, прави в родния си Велинград инвестиции "три в едно". В съдружие той влага 20 млн. лева в петзвездния хотел Santé SPA Hotel, който вече работи, но се очаква официално откриване през октомври. Развива проект за увеселителен парк върху 70 дка точно на входа на Велинград откъм Пазарджик. На него вече има цирково шапито, което дебютира през юли. Друг негов проект е ветеринарна клиника и СПА хотел за домашни любимци.

Бижута и заложни къщи

Исторически Илия Кадинов има съдружия в около дузина фирми с широк профил, като най-големите му бизнеси дотук са търговия с бижута и управление на заложни къщи. Кадинов е собственик на бижутерийната верига Goto, която е основана в началото на 2013 г., и в момента има 11 магазина - шест в София (основно в молове), три във Велинград и по един във Варна и Свети Влас. По информация от сайта на веригата тя има и магазин в Испания. Приходите на дружеството за 2020 г. са 1.6 млн. лева, а печалбата е 3 хил. лева. Преди пандемията - през 2019 г., резултати са по-добри - 1.8 млн. лева приходи и с пъти по-голяма печалба от 47 хил. лева.

През 2009 г. е създадена и неговата "Заложна къща Доверие", която според сайта й започва дейност още през 1995 г. Тя управлява верига от над 50 заложни къщи из цялата страна, като по-голямата част от тях са в София, Пазарджик, Велинград и Пловдив. В отчета за 2020 г. приходите са близо 4.2 млн. лв., а печалбата е 1.3 млн. лв.

Пред телевизия Bloomberg Илия Кадинов разказа, че няма опит в управлението на увеселителни комплекси, но че е бивш ресторантьор и че има малък семеен хотел, без да уточнява името му. В сайтове той фигурира като собственик на малкия хотел "Олимпик".

20 млн. лева в петзвезден хотел

Най-новият хотел във Велинград - петзвездният Santé SPA Hotel, има 118 стаи, 14 апартамента и 8 студиа с общ капацитет 600 души. Дружеството зад хотела е "Мегавел", създадено през 2008 г. В момента в него Илия Кадинов притежава 40% - 33% в лично качество и още близо 7% през дружеството си "Клептуза лимитед". Мажоритарен собственик е Димитър Вълчев (49%), известен с участието си в "Табако трейд" - търговецът на цигари е компания номер 1 по приходи за 2021 г. в област Пловдив. С по-малки дялове са синът и дъщерята на Вълчев, както и Хазарос Четинян, управител на счетоводна фирма от Пловдив. Вълчев през "Дафна ДК" държи три хотела в Слънчев бряг" - "Марвел", "Актиния" и "Нобел".

"Димитър Вълчев има опит с неговите хотели в Слънчев бряг. Аз съм кореняк велинградчанин и познавам прекрасно нуждите на града и на туристите, посещаващи района", казва Илия Кадинов в интервю за сп. "Градът". Освен това той обяснява и че проектът започва през 2019 г. и "развитието му преминава през най-тежките времена в строителството и в туризма в световен мащаб за последния век".

Инвестицията в Santé SPA Hotel до момента е над 20 млн. лв., като по думите на генералния мениджър на хотела Илия Иванов тя се увеличава, тъй като инвеститорът поема за своя сметка реконструкцията на две съседни улици. По информация от Търговския регистър строителството е финансирано с 12.1 млн. лева кредит от Уникредит Булбанк, срещу което е заложено дружеството като съвкупност и са ипотекирани хотелът и прилежащият терен от 5 дка.

Хотелът има СПА център с шест басейна, виенска сладкарница, два ресторанта, барове, а също и най-голямата конферентна зала в целия регион. На покрива му ще има фотоволтаична централа.

Изграждането започва през 2020 г., а строителните работи приключват това лято. В момента се приемат избрани гости на принципа soft opening, което според Иванов е практика на хотелите от големите световни вериги, за да се провери удовлетвореността на отседналите. Официално откриване се предвижда за началото на октомври. Но и в момента може да се вземе стая през booking.

Увеселителен парк с цирк върху 70 дка

"Това се превърна в най-предизвикателния и различен за мен проект през последните месеци", казва Илия Кадинов за бъдещия "Велиленд" пред сп. "Градът". Предвижда се в увеселителния парк да има културно-атракционен център с юртено селище, голям лунапарк, закрити конна база и детска зала за игри, картинг писта и изкуствено езеро, които да бъдат изградени през тази и следващата година. "Всичко започна от внезапната ми и и пламенна любов към цирковото изкуство и идеята за много по-мащабен проект", обяснява Кадинов. Циркът е основният атракцион и отвори изпреварващо в края на юли. По информация от дружеството на инвеститора досега в проекта за парка са вложени около 1 млн. лева.

Идеята е под шапитото целогодишно да се провеждат събития. "Ще го разработваме като център за събития. То ще е домакин не само на сезонни циркови програми на световно ниво, но и на други събития през зимата, а освен това ще се отдава под наем за частни инициативи", обясни представител на компанията инвеститор. В завършения му вид увеселителният парк ще се простира на 70 дка.

Илия Кадинов купува имотите за парка основно през дружеството си "Симба груп", създадено в началото на 2020 г. През юни същата година дружеството на хотела "Мегавел" прехвърля на "Симба груп" три терена за почти 8 дка в местността Джестов въбел, отляво на входа на града, които са в основата на проекта. На тях се намира единствената картинг писта в района, която Кадинов купува на няколко етапа преди това. По време на сделката тя е действаща, но от есента на 2021 г. вече не работи. До края на август "Симба груп" купува още 26 отделни имота в същия район за увеселителния парк.

Отделно това дружество има и 13 дка в местността Босак. За този терен представители на инвеститора обясниха само, че идеята им е тези площи да бъдат обвързани концептуално с "Велиленд", без да дават детайли. Добавят, че през следващите седмици ще бъде обявен конкурс заедно с Камарата на архитектите в България, като одобреният проект ще бъде реализиран.

СПА център за домашни любимци

Друг проект на Кадинов за Велинград е изграждането на "единствения на Балканския полуостров" (според Facebook страницата му - бел. ред.) ветеринарен център със СПА хотел за животни към него на площ почти 900 кв.м. В хотела ще могат да отсядат и стопаните на оперираните любимци. За животните се предвиждат последващата рехабилитация, СПА процедури, площ за разходки. Към ветеринарния център ще има зоомагазин за породисти кучета и котки. Впоследствие се предвижда и зала за специализирани събития. Зад проекта стои дружеството "Симба клиник", основано през 2020 г., в което Илия Кадинов e съдружник с Марин Бучков, собственик на онлайн магазин за животни.

"Симба груп" притежава и други имоти в района на Велинград. То има около 3300 кв.м извън града - на брега на язовир "Рандолин дол", който се намира между Велинград и близкия град Ракитово. Собственик е на терен от 2.7 дка с едноетажната постройка малко след кръговото след входа на Велинград, придобит през юни 2020 г. от пловдивския производител на захарни изделия "Данели 2000". Той е в съседство с друг имот от 12 дка, който става собственост на Кадинов, когато няколко месеца по-рано той купува дружеството "Велирент", в чиито активи е земята. През февруари тази година тези общо почти 15 дка са ипотекирани в Юробанк срещу 344 хил. лева. Интересното е, че до май 2011 г. въпросният терен е бил на Илия и Пенка Кадинови, които го продават на "Велирент", дружество с други собственици.

Кореняк велинградчанин съм и познавам прекрасно нуждите на града и на туристите, посещаващи района.

Илия Кадинов
Илия Кадинов

собственик на верига бижутерийни магазини Goto

Все още няма коментари
Нов коментар