🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

RBS завърши осма поредна година със загуба

Слабите резултати подкопават плановете за продажба на британската банка

След обявяване на резултатите акциите на RBS се сринаха с 12%
След обявяване на резултатите акциите на RBS се сринаха с 12%
След обявяване на резултатите акциите на RBS се сринаха с 12%    ©  LUKE MACGREGOR
След обявяване на резултатите акциите на RBS се сринаха с 12%    ©  LUKE MACGREGOR
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството все още притежава 73% от акциите на банката, която спаси с 45 млрд. паунда през 2008 г.

 

1.97

млрд. паунда е нетната загуба на финансовата институция.

Royal Bank of Scotland (RBS) отчете осма поредна годишна загуба, което е нов удар по плановете на правителството да продаде банката, която беше спасена с 45 млрд. паунда от данъкоплатците при кризата от 2008 г. Банката е завършила 2015 г. с нетна загуба от 1.97 млрд. британски паунда. Резултатът все пак е подобрение в сравнение с предходната година, когато загубата достигна 3.47 млрд. паунда. След обявяване на резултатите акциите на RBS, която е 73% собственост на държавата, се сринаха с 12%. Това беше най-големият еднодневен спад от 2012 г. През миналия август правителството започна постепенна продажба на акциите си в банката, като досега това е донесло загуби за данъкоплатците от 1.1 млрд. паунда.

Извънредни разходи

Негативният годишен резултат се дължи основно на 3.6 млрд. паунда, отделени за глоби и други правни разходи, свързани с минали нарушения. Други 2.9 млрд. паунда извънредни разходи през 2015 г. са били свързани с течащото в банката преструктуриране. RBS също така доброволно отписва 498 млн. паунда от стойността на активите в подразделението си за частно банкиране, посочвайки като причини понижените приходи вследствие на продължителния период на ниски лихвени нива. При представянето на резултатите главният финансов директор на банката Ейвън Стивънсън предупреди, че могат да се очакват още значителни правни разходи.

Банката също така отчита оперативна загуба преди данъци в размер на 2.7 млрд. паунда в сравнение с оперативната печалба от 3.5 млрд. през 2014 г. Ако се изключат еднократните разходи за съдебни дела и преструктуриране, оперативният резултат преди данъци е печалба от 4.4 млрд. паунда. Това обаче също е значително влошаване спрямо 6.1 млрд., достигнати през 2014 г. Съотношението на капитала от първи ред обаче се е подобрило до 15.5% спрямо 11.2% преди година.

Амбициозни планове

В началото на миналата година главният изпълнителен директор Рос Макевън представи амбициозна програма за преструктуриране. Плановете включват свиване на подразделението за инвестиционно банкиране и излизане от 25 от общо 38 пазара, на което то оперира. RBS се отказва от амбициите си за глобално присъствие, за да се фокусира върху търговското и корпоративно банкиране във Великобритания. През миналата година банкирането на дребно е нараснало с 4.8% основно благодарение на 10-процентния скок на ипотечните кредити.

Според Макевън основната част от тежките задачи по преструктуриране ще бъдат завършени до края на тази година, което ще отвори пътя към възстановяване на плащанията към акционерите. Банката планира да направи последното плащане от 1.2 млрд. долара към специалния финансов механизъм за дивиденти, въведен от правителството при спасяването на банката. Целта на този механизъм е да се гарантира, че банката няма да започне да връща капитал към инвеститорите, преди да се е възстановила напълно.

"През тази година смятаме да свием разходната си база с още 800 млн. паунда. Трябва да продължим да сме дисциплинирани в тази област предвид макроикономическата несигурност и обстановката на ниски лихви, пред които е изправен основният ни бизнес", заявява изпълнителният директор. През миналата година общите разходи на банката са спаднали с близо 1 млрд. паунда.

Част от спестяванията идват чрез намаляване на предвидените разходи за бонуси за персонала с 11% до 373 млн. паунда. Самият Макевън няма да вземе бонус за 2015 г., но същевременно общото му заплащане за 2015 г. е достигнало 3.8 млн. паунда спрямо 1.8 млн. през 2014 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Самият Макевън няма да вземе бонус за 2015 г., но същевременно общото му заплащане за 2015 г. е достигнало 3.8 млн. паунда спрямо 1.8 млн. през 2014 г."

    Жив е за оплакване..

    Нередност?
Нов коментар