🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките и минните компании теглят пазарите надолу

Индексът FTSEurofirst 300 достигна най-ниското ниво от август 2013 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индекси: Европейските пазари достигнаха най-ниските си нива от две години и половина заради подновения срив в акциите на банки и минни компании. По време на търговията в четвъртък общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 спадна с 3.4% и достигна най-ниските си стойности от август 2013 г. Предишната сесия показателят нарасна с 1.8%, като по този начин прекъсна серията от седем поредни дни на загуби, но възстановяването се оказа крактотрайно. От началото на февруари индексът е загубил близо 11%, а от началото на годината – 16.4%. Сред големите национални индекси германският DAX отстъпи с 2.3%, френският CAC 40 - 3.4%, а британския FTSE 100 - 2%.

Акции: Банковият сектор отново беше най-силно пострадалият от разпродажбите със спад от 5.9%. От началото на седмицата акциите в сектора са поевтинели с 10%, а от началото на 2015 г. сривът вече достига 28%. Доверието на инвеститорите към сектора се срива заради опасенията, че банките не могат да постигнат рентабилност в обстановката на слаб растеж и ниски лихви. Най-големият губещ в четвъртък беше Societe Generale, чиито акции спаднаха с 12.8%, след като публикува по-слаби от очакваното резултати за четвъртото тримесечие. Шведските банки Svenska Handelsbanken, Swedbank и Nordea Bank отстъпиха с между 3.6 и 5%, след като централната банка на страната понижи основния си лихвен процент до минус 0.5%. Минната компания Rio Tinto изгуби 5.4%, след като обяви, че намалява дивидентите заради финансовите си загуби. В целия минен сектор акциите се обезцениха със средно 5%.

Фактори: Въвеждането на негативни лихви във все повече държави подкопава маржовете на печалба на банките, като това е само един от проблемите, пред които е изправен секторът. Европейските банки са обект и на все по-строги регулации и натиск от страна на акционерите да съкратят разходите си. Минният сектор от своя страна трябва да се справи с рязкото понижаване в цените на суровините, причинено от забавения икономически растеж в Китай.

Коментар: "Най-важният сигнал от отчета на Rio Tinto беше промяната на политиката за дивидентите. Плащанията към инвеститорите бяха основен плюс за акциите на минния сектор и компаниите ги поддържаха през миналите години, въпреки спада при суровините. В момента дивидентите обаче се понижават по-бързо, отколкото през кризата от 2008 г.", коментира Дейвид Маден, пазарен анализатор в IG.

Валути: Повишеното търсене на считани за сигурни активи оскъпи японската йена до 16-месечен връх спрямо долара. Щатската валута губи позиции и заради очакванията тежката макроикономическа ситуация да принуди Федералния резерв да се откаже от ново повишаване налихвите. Курсът на долара спрямо кошница от основните световни валути спадна до най-ниските нива от октомври. Еврото също отслабна спрямо японската валута, като курсът достигна двугодишно дъно от 126.06 йени. Единната европейска валута обаче достигна тримесечен връх спрямо долара.

Стокови пазари: Стремежът на инвеститорите да избегнат риска помогна на златото да поскъпне с 3.4% до 1238 долара за тройунция. Цената на петрола сорт брент спадна с 2% до 30.20 долара за барел, а фючърсите на медта изгубиха близо 1%.

Все още няма коментари
Нов коментар