🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Райфайзенбанк България отчете ръст в кредитирането

Най-голямото раздвижване е при потребителските заеми, увеличение има и при новите заеми за бизнеса

Председателят на УС на банката Оливър Рьогл каза, че банката се оглежда за покупка на атрактивни портфейли от конкуренти
Председателят на УС на банката Оливър Рьогл каза, че банката се оглежда за покупка на атрактивни портфейли от конкуренти
Председателят на УС на банката Оливър Рьогл каза, че банката се оглежда за покупка на атрактивни портфейли от конкуренти    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Председателят на УС на банката Оливър Рьогл каза, че банката се оглежда за покупка на атрактивни портфейли от конкуренти    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

32% ръст на печалбата до 61.6 млн. лв. отчита банката в България, за което помага прочистването на лошите кредити до 8.15%.

Райфайзенбанк България е постигнала 25% ръст в кредитирането на домакинствата през миналата година при средно подобрение за пазара от 20%, с което портфейлът й в ритейл сегмента достига до 1.5 млрд. лв. Очакванията са, че това ще се пренесе като позитивен ефект и върху финансирането за бизнеса, където институцията държи 6.5% пазарен дял с кредитен портфейл от 1.7 млрд. лв. Това стана ясно при представянето на финансовите резултати от дейността на банката за 2015 година, които са печалба от 61.6 млн. лв. при намаление на разходите за провизии и свиване на нивото на лошите кредити за една година от 15.74% до 8.15%. С активи за 6.4 млрд. лв. Райфайзенбанк България е на пето място по активи сред 27 играча на пазара, а по думите на Оливър Рьогл, който е председател на управителния съвет на институцията, през тази година ще се търси органичен растеж, като не е изключено придобиването на атрактивни портфейли от конкуренти в бизнеса.

Резултатът от изчистването на лошите кредити

Само ден след като "Райфайзенбанк интернешънъл" обяви 379 млн. евро консолидирана печалба, българското й подразделение също се похвали с положителни резултати от дейността. Те бяха очаквани, тъй като през последните две години институцията активно разчистваше лошите кредити в баланса си и така те вече са под средното за системата и не изискват значителни разходи за провизии. Спрямо 2014 година Райфайзенбанк отчита 32% ръст на нетната печалба, ръст на привлечените депозити от 4.2 млрд. лв. на 4.7 млрд. лв. и леко свиване на кредитния й портфейл в номинално изражение от 3.9 млрд. лв. на 3.8 млрд. лв., но при растеж на новия бизнес, особено в сегмента потребителско финансиране. Там според собствената й класация банката е в топ 3 на пазара, като растежът при ипотечните кредити е над 40%.

Директорът на ритейл банкирането на Райфайзенбанк Ани Ангелова отбеляза като тенденция сред клиентите да питат за застрахователен продукт, който би покрил риска им, в случай че изпитат затруднение като кредитополучатели. Друго характерно за българския пазар през миналата година е високият среден размер на потребителските заеми, който за банката достига до 8600 лв. с предпочитана схема на изплащане - месечни вноски от по 200 лв. за срок под 5 години.

В сегмента на корпоративното банкиране Райфайзенбанк България се похвали с увеличение в броя на клиентите, които към края на декември са били над 7300. Европейските фондове са сред двигателите на растежа в този сектор с прогноза 2016-а да бъде още по-добра от предходната заради работата по програма InnovFin по така наречения план "Юнкер", при която Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) поема до 50% от риска на банката по отпуснатите кредити за малки и средни клиенти. "Линиите, които са фондиращи и кредитиращи, вече не са мода", каза директорът на корпоративното банкиране Добромир Добрев и обясни, че това се дължи на факта, че банките разполагат с необходимата им ликвидност. Добрев заяви, че банката има 24% ръст на новия бизнес в корпоративния сектор, като близо 35% от отпуснатите заеми са за клиенти, които развиват търговска дейност.

Очакванията за 2016 г.

През тази година Райфайзенбанк България планира да отвори нови офиси в София, като оптималният им брой според мениджъра за страната Оливър Рьогл е 150 при 147 в цялата страна. Инвестира се и в предлагането на онлайн услуги, тъй като 84% от нарежданията на клиентите в нея вече се извършвали дигитално. На въпрос на "Капитал" дали местното ръководство има мандат от централата си да погълне конкурент в страната, което би извело "Райфайзен" на по-предна позиция в класацията по активи, Рьогл каза, че по-скоро не би изключил възможността за покупка на обособени портфейли. Като цяло за сектора той каза, че е възможно да има консолидация най-вече по линия на банките с гръцки собственици и че те може да се случат още тази година, след приключването на проверките за качеството на активите и стрес тестовете. "Ние сме преминавали през такива проверки преди две години и въпреки че те ангажират човешки ресурс, особено в риск мениджмънта и бекофис операциите, смятам, че те са полезни. Очаквам занапред подобни проверки да станат нормална практика и да се извършват периодично през няколко години", каза още Рьогл. Според него, ако в България се беше провел AQR (Asset Quality Review) преди няколко години, случаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) въобще нямаше да бъде допуснат.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар