"Градус" ще произвежда и колбаси от свински меса

Компанията откри нов завод в Стара Загора за над 15 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-големите производители на пилешко месо и изделия от него - "Градус", навлиза в нов сегмент - колбаси и деликатеси от червени меса (свинско, говеждо). Компанията откри изцяло нов завод към стария си в Стара Загора, като в него са инвестирани над 15 млн. лв.

Пред "Капитал Daily" Иван Ангелов, съсобственик на "Градус", обясни, че инвестицията е финансирана изцяло със собствени средства. Освен това продуктите ще са и с изцяло нов бранд - "Аз ям". Производството се простира на 16 хил. кв.м разгъната площ, а капацитетът е 50 тона готова продукция на ден. В новия завод ще бъдат открити 200 работни места. През 2015 г. служителите са били около 450.

В съобщение от компанията обявиха, че "предприятието е оборудвано с модерна техника, притежава системи за опаковане в модифицирана газова среда, които удължават срока на годност на продуктите, както и метал детектори, следящи за сигурността и безопасността на продукцията".

Нов бранд на пазара

Произвежданите продукти ще се предлагат под нова марка - "Аз ям", коментира за "Капитал Daily" Гергана Лукова, маркетинг директор. По думите й на пазара вече се предлагат кренвирши с новия бранд, а следващият продукт ще са надениците. Цялата гама ще включва около 10 продукта от всички категории – варено-пушени, деликатеси, шунки, пастети, трайни и полутрайни, сурово-сушени, които ще бъдат представяни постепенно.

"Решихме да се включим в силно конкурентния пазар на продукти от червени меса, защото смятаме, че сме натрупали достатъчно и производствен, и маркетингов опит за това", обясни Лукова. И уточни, че налагането на новата марка ще стане чрез силна рекламна кампания по всички възможни канали – телевизия, радио, печат, социални мрежи и други.

Продажбите на преработени меса в страната за 2014 г. се оценяват на 672 млн. лв., а в сектора са работили 184 фирми, по данни на "Регал 500". Колбасите имат 72% дял в стойност и продажби за 585 млн. лв. Сушените, пушените и варените меса са с 15% дял (100 млн. лв.), а приготвените храни - 13% (87 млн. лв.). Експортът в категорията е символичен - едва 2.8% от всички продажби. Последният отчет на "Градус" е за 2014 г., като тогава има спад на приходите и печалбата.

Мащабният бизнес на братята

Старозагорската група "Градус" – собственост на братята Иван и Лука Ангелови, започват бизнеса си в началото на 90-те години с производството на яйца и пилешко месо. Днес "Градус" включва фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо. Около 50% от продукцията е за износ - разплодни яйца, еднодневни пилета, пилешко месо. По данни на дружеството "Градус" е с най-голям пазарен дял и при пилешкото месо, и при колбасите от пилешко.

Сред бизнесите на двамата братя са и фирмата за слънчогледово олио "Бисер олива", винарската изба "Анжелус естейт", синът на Иван Ангелов - Ангел, беше акционер за кратко в търговската верига "Пикадили". Ангелови инвестират и в здравния сектор - братята са основни акционери в "Сити клиник", която купи и кардиоклиника в Бургас, имат и медицински център във Варна.

В миналото те бяха сочени за близки до бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, като "Градус" бе замесена и в скандал с PR поръчки и прехвърлени апартаменти. "Градус" се оказа собственик на земи в скандала "Дюнигейт" край Несебър. Имената на Лука и Иван Ангелови се появиха и в сделки за покупка на апартаменти в прословутите магистратски комплекси в Приморско.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • + 6

    На тези всичко им е гадно, скоро и свинското ще е без месо.

    Нередност?
  • 2
    morimus.funereus avatar :-|
    morimus.funereus
    • + 6

    Едва ли ще пуснат нещо различно от поредните боклуци от смляна мърша с консерванти и оцветители.
    Докога ще ни лъжат, че не може да се произвеждат колбаси без натриев нитрит? В Италия и Испания лично с очите си съм виждал и съм ял от техните колбаси без никакви консерванти. Те по-глупави ли са от нас, че да рискуват здравето на потребителите си, ако наистина беше толкова опасно, както се твърди у нас от псевдоразбирачите?

    Ето примери:
    http://www.palacios.es/p/chorizo
    http://www.biobardales.com/es/productos.php

    Нередност?
  • 3
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • + 2

    Натриев нитрит ние ползвахме още навремето с дядо ми когато правехме луканки само от прасетата на двора

    Нередност?
  • 4
    morimus.funereus avatar :-|
    morimus.funereus
    • + 3

    До коментар [#3] от "Pronto":

    Вкъщи всеки е свободен да слага каквото иска. При домашното производство може и да има смисъл заради хигиената, не съм специалист. Въпросът е че щом някои западни производители не слагат, значи няма нищо страшно да не се сложи консервант. Но нашите не могат да си го позволят, защото тогава няма как да скрият вкуса и цвета на 20-годишната мърша. Трябва да се спазват високи стандарти на хигиена и да се ползва само пресно месо, което да се обработва веднага.

    Нередност?
  • 5
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • + 4

    Качеството на саламите е отвратително. По-отвратително е само това, от което се правят. Бррр. Но натриевият нитрит е най-малкият проблем.

    Нередност?
  • 6
    izd58309978 avatar :-(
    izd58309978
    • + 4

    На снимката е машина наречена "Шприц", с която се вкарва вода примесена с протеин и консерванти в месото. Добър пример какво правят Градус с пилешкото.

    Нередност?
  • 7
    zlatoronka avatar :-|
    zlatoronka
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "morimus.funereus":

    Първо - не е много коректно да се пускат линкове към произвдители, които произвеждат био и натурални продукти и по този начин да се обобщава. При био продуктите има стандарти и норми, които задължително се спазват. Хубаво е да се даде и цената на един такъв био продукт, само за сравнение. За инфо - и в България има производители, които не влагат нитрит, но нали е важно да има хейт, как всички ни тровят. И след като сме на вълна Испания и как всичко е прекрасно, имам един въпрос - защо в Испания масово се влага (и се етикетира) оцветителя Е 124, който е забранен в ЕС?
    Второ - нитрит не е забранено да се влага. Нито се влага, защото е лоша хигиената, още повече защото се използва "20-годишна мърша". С нитрит няма да коригираш вкуса на готовия продукт. Нитрита е консервант, който предпазва месото от развала, който стопира гранясването на мазнините, стабилизира цвета на месото. Нитрита може да се замени, но тогава други капацитети като теб ще ревнат, че слагат целина в луканките.

    Нередност?
  • 8
    undostres avatar :-|
    undostres
    • + 1

    До коментар [#7] от "zlatoronka":

    Първо - кой обобщава? Къде виде "обобщение"? Може би във фантазията ти? Дадох пример за фирми, които не влагат консерванти, което значи че може и да не се влагат такива, не съм казал че е масово или че преобладават. Чети по-внимателно следващия път за да не се излагаш.
    Много ясно че като не влагаш консерванти ще напишеш на етикета че е натурален продукт. Невлагането на консерванти, оцветители и др. боклуци автоматично прави от всеки продукт натурален. Цената на натуралните продукти е идентична или близка с цената на продуктите с консерванти, това може да се види от линка който съм дал. А и каква връзка има цената тука?
    За инфо - кой производител в България не влага консерванти в колбасите? Аз съм дал конкретни доказателства за думите си, твоето са празни приказки.
    И няма никаква вълна Испания в случая, така че кой какво влага има нулево значение.
    Второ - кой къде е казал че нитритите са забранени? И кой те излъга че не се влагат, за да скрият цвета на старото месо? Каква целина бълнуваш, ходи се прегледай при чичо доктор.

    Нередност?
  • 9
    zlatoronka avatar :-|
    zlatoronka
    • - 1
    • + 1

    Първо - никой не ме е излъгал, че нитрита "крие" цвета на месото. Без нитрит всяко месо претърпяло обработка, ще има зелен, кафяв или друг цвят, а не естествения си червен. Защо и как - има достатъчно литература, която чака да бъде прочетена. Второ - 90% от фирмите, които заместват нитрита, използват екстракт от целина в комбинация със Staphylococcus. Но тъй като в БАБХ работят тесни специалисти, които не знаят и две думи на английски, карат фирмите да етикетират "целина", понеже било алерген! Трето - преди 6 години, една българска фирма пусна на пазара точно такива продукти. Четвърто - всички оцветители, които са разрешени за влагане в храни са натурални. И познай - дори в натуралните продукти има оцветители, но те не се етикетират, тъй като се водят foodstuff. И още нещо бонус - няма, повтарям няма колбас на пазара, където и да е било в света, който да не съдържа нитрит - било то био, органик или натурален. И знаеш ли защо - защото месото, само по себе си съдържа нитрит. Сега да ходя ли на доктор?

    Нередност?
  • 10
    undostres avatar :-|
    undostres

    До коментар [#9] от "zlatoronka":

    И сама казваш, че с него се стабилизира цвета на месото, после твърдиш, че никой не иска да прикрие старото месо с него. Ами има разлика в цвета на старото месо и пресното, ако не си виждала. Точно затова и се влага, за да не изглежда още по-старо като постои малко.
    Какви целини, какви 6 години, какви натурални оцветители и естествени нитрити в месото, какви несвързани неща ми пишеш, просто дай имена на конкретни фирми и техни продукти, в които не се влага нитрит, както твърдиш, другото са празни приказки. В продуктите които съм посочил има само месо, сланина, сол и подправки. У нас такова нещо не съм виждал.

    Нередност?
Нов коментар