Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко:

- Лидерът в птичето месо и продукти "Градус" излиза на БФБ, за да набере над 100 млн. лв. капитал.

- Средствата ще се инвестират в производството и за вдигане на капацитета в групата, която има общо приходи за 200 млн. лв.

- При успех това може да стане най-голямото набиране на средства на борсата.

Инвеститорът на БФБ оцелява на незавидна диета: в менюто му се ротират няколко десетки компании, повечето от които със символичен обем акции в търговия. Това мъчно докарва приличен доход и затова гладът за емитенти винаги е бил спътник във вземането на решения, водещ понякога до изблици на всеядност. При гледката на такава полупразна чиния задаващото се към пазара тази пролет IPO изглежда като едно пиршество за изгладнялата аудитория: пред листване е голям фамилен бизнес, лидер в своя бранш, с амбиции да расте до ранга на световните му аналози. Компанията на братята Лука и Иван Ангелови "Градус" не просто ще отиде на борсата, но ще се пробва да набере от инвеститорите повече от 100 млн. лв. капитал, което се е случвало само веднъж в историята на БФБ. Това ще бъде първият тест за апетита и реалните възможности на българския пазар след кризата. Ще даде и ориентир на други компании, които може да очакват подобен импулс или удобен момент за листване.

Една птичка на борсата

Публичното предлагане на акции на "Градус" е планирано за пролетта на тази година, като до февруари - март ще има готов проспект, внесен за одобрение в Комисията за финансов надзор (КФН). Предвид заявката на регулатора да помага за развитието на капиталовия пазар с експедитивна работа, очакванията са, че оттам отговорът ще дойде без забавяне и предлагането ще може да се насрочи за месец май. Инвестиционният посредник, който работи по процедурата, е Първа финансово-брокерска къща (ПФБК), която е сред големите и опитните на пазара.

Предварително не се дава детайлна информация колко акции ще бъдат предложени за записване на инвеститорите, но намерението е цената да не се определя по стандартния метод бук билдинг. Чрез предлагането на акциите през IPO сегмента на борсата ще се даде възможност на пазара сам да отсече справедливата емисионна стойност на книжата. От "Градус" заявяват, че целта е с листването да се наберат над 100 млн. лв. капитал.

Това е твърде амбициозна цел, която, ако бъде постигната, ще се конкурира с рекорда на Първа инвестиционна банка (ПИБ) от златната за БФБ 2007 година, когато банката набра 107 млн. лв. капитал от инвеститорите. Заявката е смела и предвид скромните суми, търсени от пазара през последните години - куриерската компания "Спиди" дебютира с предлагане за 13 млн. лв., а софтуерната "Сирма груп холдинг" набра 10 млн. лв. при листването й на борсата.

Първото пиле

Предлагането на "Градус" много вероятно ще предизвика интерес. Първо, компанията ще даде възможност за разнообразяване на портфейлите с напълно отсъстващия на фондовата борса хранителен сектор. Освен това институционалните инвеститори разполагат със свръхликвидност и неведнъж са се оплаквали, че изпитват затруднения да открият инвестиционни възможности на местния пазар, в които да вложат средствата на своите клиенти. Не на последно място, "Градус" е компания с мащаб, която има добре развити пазари и възможност за растеж и навън.

Историята на дружеството е на близо четвърт век. Преди 26 години родените в Панагюрище братя Иван и Лука Ангелови, които са инженери по образование, се завръщат от Либия и влагат спечелените в чужбина пари в търговия с хранителни стоки. В кризисната 1992 г., когато на пазара има остър дефицит на пилешко месо, те решават да се справят с проблема - първо като вносители, а после и през собствено производство. Наемат бази в Старозагорско, където най-напред започва отглеждането на пилета за месо, разказва синът на Иван Ангелов - Ангел.

Днес "Градус" е група с напълно затворен производствен цикъл. Има собствени фуражни мощности, хладилни складове и флот от специализирани транспортни средства. Производствените бази са с повече от половин милион квадратни метра площ и са разпръснати стратегически на картата на страната. Например в Русе и Ямбол компанията отглежда родителски стада, в Ямбол, Чирпан, Хасково, Стара и Нова Загора са люпилните и фермите за угояване на пилета, кланиците и месопреработвателните мощности. Освен икономически и ресурсно оправдана, тази географска диверсификация действа като биозащита за бизнеса при епидемии по птиците.

По данни на групата капацитетът на месопреработвателните мощности е 30 хил. тона годишно, а фермите за угояване доставят на пазара по 25 млн. бройлера годишно. Фуражният завод мели по 95 хил. тона храна за животните. Основният пазар за пилешкото е България, а 30% от производството се изнася. Маркетингови изследвания определят на "Градус" първа позиция на пазара на брандирано пилешко месо с 35% дял, посочват от холдинга. Другият голям местен производител е "Пилко" с консолидирани продажби за 2016 г. от 233 млн. лв. според класацията "Капитал 100".

Според официалната статистика на НСИ пазарът на пилешко месо в България е 115 хил. тона годишно, което като стойност е около 320 млн. лв. Прогнозите са консумацията на пилешко месо в Европейския съюз да нараства с 2% до 3.5% годишно до 2025 г., а регионът на Югоизточна Европа е сочен като основен двигател на растежа. В България пилешкото е предпочитано от потребителите с 33% дял в месната консумация.

Финансовите данни от представянето на групата също са важни за инвеститорите. Годишните приходи на бизнеса с пилешко месо и разплодни яйца надхвърлят 200 млн. лв. (по прогнозни данни за 2017 г.) и за последните 3 години се увеличават средно с 3%. Очакваната печалба за миналата година е 34 млн. лв. "Градус" почти няма дългосрочни задължения и разчита единствено на оборотно финансиране. Капиталовите инвестиции се осигуряват от собствениците, които традиционно разпределят печалбата като дивидент. Според Ангел Ангелов, който предстои да бъде избран за изпълнителен директор на "Градус" АД, за последните 10 години в производството са вложени близо 150 млн. лв. Пред "Капитал" той заяви, че средствата от IPO-то ще обезпечат всеобхватна инвестиционна програма, разчетена до 2020 г.

Къде ще се вложат парите

"Основният ресурс, който очакваме да бъде набран с предлагането на борсата, ще бъде използван там, където сме най-добри, и в това, което познаваме добре - производството и преработката на пилешко месо", заяви Ангелов пред "Капитал". Той обясни, че към момента има неизползван капацитет на мощностите, а много от базите позволяват разширения. При по-ударното инвестиране в тях компанията ще може да догони международните си конкуренти, с които се бори на световните пазари.

Друго направление, в което ще се влагат средства от IPO-то, е бизнесът с разплодни яйца. Там "Градус" е сред най-големите три компании в Европейския съюз. "Годишно произвеждаме над 115 млн. разплодни яйца, които изнасяме за повече от 15 държави - Румъния, Ирак, Азербайджан, Гърция, бившите съветски републики. По същество това е производство на генетичен материал, което изисква ноу-хау и ние сме инвестирали много, за да заемаме в момента позиции сред европейските водачи", добави мениджърът на "Градус". Той каза още, че добавената стойност и маржовете в това производство са високи и че бизнесът не е чувствителен от подбиване на цените. "Това е изцяло business to business ориентирано производство и, при веднъж осъществени партньорски взаимоотношения клиентът трудно би сменил доставчика си на яйца, от които произвежда бройлери. Ние гарантираме минимум 85-90% люпилност, което смятаме за свое конкурентно предимство", посочи още Ангелов.

Инвестиционната програма на "Градус" включва и продуктовата линия от месни изделия, включително свинските колбаси. "Ще развиваме новата ни марка специалитети "Аз ям", която само за една година постигна изключително добри резултати", каза Ангелов. Той обясни, че за нуждите на "Аз ям" е изградено изцяло ново предприятие за преработка на меса, което има много голям капацитет и в момента е оползотворен на не повече от 30%. "Минала е само една година от откриването и имаме много големи планове за него", добави Ангелов.

"Ще развиваме още маркетинга, пазарите, не изключваме и някои сливания и придобивания, с които да разширим рязко гамата в сегменти, в които не присъстваме. Например по-висок ценови сегмент", уточни мениджърът. Като представител на основателите на компанията Ангелов заяви, че планираното IPO не е стъпка към излизане от бизнеса (виж интервюто).

Подготовката за борсата минава през преструктуриране на бизнеса, тъй като собствениците му развиват и други дейности - търговия със зърно, производство на олиото "Бисер Олива" и други. Производството на птиче месо и продукти, разплодни яйца, еднодневни пилета и фуражи се движи във фирмите "Градус -1", "Лора-2004", "Жюлив", "Милениум 2000" и "Градус - 98". Сега те са под една шапка в новото дружество "Градус" АД. Нестратегическите дейности са извадени в други предприятия. Собственици на бъдещата публична компанията с равни дялове са Иван и Лука Ангелови (виж инфографиката). Капиталът на новоизлюпеното дружество е 221 млн. лв., формиран чрез парични вноски от по 200 хил. лв. от двамата учредители и непарични вноски под формата на дялове от изброените предприятия.

Ангел Ангелов, управител на "Градус":

Защо искате да сте публични?

Ние виждаме, че компаниите, с които се сравняваме в световен мащаб, са минали по този път на публичността, за да станат такива, каквито са. Покрай другите ни бизнеси, в частност в здравеопазването, видяхме всички предимства на това да бъдеш публичен. Аз съм в управата на "Аджъбадем Сити Клиник". Нашата компания-майка е листната на Малайзийската борса. "Аджибадем" се търгува на Истанбулската борса. Ние сме публична болнична група, в която и Световната банка е акционер. Основният акционер в компанията е вторият по големина в здравеопазването в световен мащаб. Наясно сме с всички утежнения откъм отчетност и прозрачност, които съпътстват публичността, но намираме, че позитивите са повече от негативите. Смятаме, че "Градус" е на нивото да направи следващата стъпка в своето развитие и това е основният ни мотив за борсата.

Какъв интерес очаквате към предлагането?

Подготвяме се от една година за IPO-то и очакваме, че ще наберем над 100 млн. лв. капитал. Предварителното ни проучване показва, че предлагането ще привлече интерес както от местните, така и от чуждестранни инвеститори. Това, което сме видели от доста компании, които в момента се търгуват на БФБ, е, че цялото предлагане го изкупуват обикновено 3-4 пенсионни фонда и няма никаква търговия. Ние целим освен институционални, да влязат и ритейл инвеститори, които създават ликвидността на вторичната търговия. Искаме да сме ликвидна компания от типа на "Софарма".

Разглеждате ли възможността за листване и на чужда борса?

Смятаме, че БФБ е първата и най-подходяща стъпка за нас. Тук сме добре познати, тук са нашите партньори.

Обмисляли ли сте възможностите за изход от компанията в някакъв момент?

За нас това е основен бизнес и смятаме да останем тук задълго като мажоритарни инвеститори. Не планираме продажба на финансов или стратегически инвеститор.
Другите бизнеси на фамилията

Извън бизнеса с пилета интересите на групата са разнопосочни - от болници, през олио, вино, имоти, молове. Вероятно най-големият след хранителния фокус е здравният бизнес. Братята Иван и Лука Ангелови станаха основни инвеститори във веригата "Сити клиник", която през 2016 г. през покупка и сливане с "Токуда" стана мажоритарна собственост на Acibadem при оценка на българския бизнес от 125 млн. евро. Местната фамилия запази над 30% в обединението.

В производителя на олио "Бисер олива" (72 млн. лв. приходи за 2016 г.) основният дял е на братята, но там почти 49% държи украинецът Александър Минов, който има и други компании за олио в страната - "Папас олио" и "Сън фуудс".

Ангел Ангелов и Минов имат и друго общо начинание - заедно с Петър Дудоленски купиха недовършения мол във Варна "Галерия" през 2015 г., а наскоро продадоха половината капитал на сръбския милионер Мирослав Мишкови. Той пък преди години притежаваше "Пикадили", които за кратко после придобиха и Ангелов и Дудоленски. Групата "Градус" има и замразен проект за мол в центъра на Бургас, където притежава парцел, но от години за него текат и реституционни претенции.

Ангелови навлязоха и в производството на вино - с Angel's estate с 1500 декара собствени лозя и капацитет от 1 млн. литра вино.

Двамата братя бяха сочени за близки до бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, като "Градус" бе замесена и в скандал с PR поръчки и прехвърлени апартаменти. Групата се оказа собственик на земи в скандала "Дюнигейт" край Несебър. Имената на Лука и Иван Ангелови се появиха и в сделки за покупка на апартаменти в прословутите комплекси на малоимотни магистрати в Приморско. През последните години обаче братята не са влизали в публичното пространство с подобни негативни новини. Ако се изключи миришеща биоцентрала в Нова Загора.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 4

    Капитал, много бързо сменихте (премахнахте) снимката на заклани пилета с Камбанка.....

    Нередност?
  • 2
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • - 4
    • + 2

    Как се произвеждат пилета масово производство How it's made - Mass production chicken fabric - BG subtitles chicken factory. Пропастта между потребителя и консумираното се е увеличила толкова много, че ние нямаме представа какво е нивото на разрушения и страдание, свързани с нещата, които купуваме. Инструментът, който е помогнал на тази пропаст да се отвори са парите.За всичко това сме виновни всички ние.Ние сме се превърнали в едни КОНСУМАТОРИ..Не сме вече граждани......... https://www.youtube.com/watch?v=PjPJbCx4gko&lc=z22mxnkqotjhih5d4acdp4331p0hrxjnzrn0mbio0glw03c010c

    Нередност?
  • 3
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • - 4
    • + 2

    и част 2 подобно на "Градус" https://www.youtube.com/watch?v=dQgTuy4hpnc&lc=z23zzhl4eweihprdaacdp432zzstf4uqyj5xu1321wxw03c010c

    Нередност?
  • 4
    smileislife avatar :-?
    SML
    • - 4
    • + 3

    Добра новина за развитието на пазара! Има доста стабилни компании в ХВП, които могат да последват

    Нередност?
  • 5
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 4
    • + 3

    Добре добре дошли са на БФБ! Нови играчи и трябват на нашата борса, че голяма скука със старите! :)

    Нередност?
  • 6
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • + 6

    От Спиди, ПИБ и Сирма само Спиди се оказа успешно предлагане и добра доходност за инвеститорите. Бизнесът на Градус е ОК, но не мисля, че има голям потенциал за ръст на цената на акциите, освен ако не продадът на занижени цени. Съмнявам се обаче, че така ще стане. Също се съмнявам, че сумата е по силите на пазара. Ще видим, може да има и други фактори.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 5

    Всичко това е много добре, но хвалбите са напарзни.

    Очевидно е, че Градус губят конкурентоспособност и резултатите им се влошават. Инвестициите няма да са свързани с някаква експанзия, а с борба за оставане на завоюваните пазарни позиции.

    Нередност?
  • 8
    nocert avatar :-|
    ируканджи
    • + 3

    Този млад меринджеи от снимката, да пита баща си, как е купил птицекомбината в Русе за 1,9 мил. като само оборотите му средства бяха за 2 мил. И как се "придумват" съдии, синдици и журналисти след това да си траят. На тия целия им бизнес се основава на такава "сделки".

    Нередност?
  • 9
    gib14391701 avatar :-|
    gib14391701
    • + 5

    Миришеща централа за биогаз, която държи 20 000 души заложници на вонята от пилешките им коришки. Като са толкова напредничави да си я оправят, а ако не могат, да си я затварят.
    "Аз ям"...ама не ям, защото вонята ни дави!

    Нередност?
  • 10
    r3tro avatar :-|
    r3tro
    • + 4

    Ако не се лъжа след като тези взеха Пикадили от него нищо не остана.

    Нередност?
Нов коментар