🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

TELUS ще достигне 2500 служители в България

Компанията ще удвои персонала си в Пловдив до края на годината до 500 души

Офисът в Пловдив беше открит от президента Росен Плевнелиев, президента на TELUS International Джефри Пюрит (вдясно) и Ксавие Марсенак, който е начело на TELUS International Europe
Офисът в Пловдив беше открит от президента Росен Плевнелиев, президента на TELUS International Джефри Пюрит (вдясно) и Ксавие Марсенак, който е начело на TELUS International Europe
Офисът в Пловдив беше открит от президента Росен Плевнелиев, президента на TELUS International Джефри Пюрит (вдясно) и Ксавие Марсенак, който е начело на TELUS International Europe    ©  Капитал
Офисът в Пловдив беше открит от президента Росен Плевнелиев, президента на TELUS International Джефри Пюрит (вдясно) и Ксавие Марсенак, който е начело на TELUS International Europe    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

    ТELUS International Europe ще удвои служителите си в Пловдив до края на годината до 500. Hа специална церемония канадската аутсорсинг група откри новия си офис в града, който ще й позволи да разшири дейността си. В момента компанията има 250 служители в Пловдив и още около 1900 в София. Офисът бе открит от президента на България Росен Плевнелиев и от Джефри Пюрит, президент на TELUS International.

    "Искаме да достигнем около 2500 служители в България до края на 2016 г.", заяви пред "Капитал Daily" Пюрит. От Пловдив компанията ще обслужва клиенти на осем различни езика. От България и Румъния TELUS International Europe извършва услуги за клиенти от телекомуникациите, финансите и от технологичния сектор. За новия офис компанията е наела 3 етажа в новопостроена бизнес сграда, в които има и фитнес център, зала за йога и места за отдих.

    "Българската аутсорсинг индустрия продължава да се разширява и заетите в нея вече са над 33 000", заяви президентът Росен Плевнелиев. Според президента на TELUS International Europe Ксавие Марсенак добавената стойност в България е много висока. Общият брой на заетите в TELUS International в цял свят е около 22 000, като над 10 процента са в България.

    Добре дошли в Пловдив

    "Аутсорсинг индустрията в Пловдив е с най-високия темп на развитие в страната, като броят на разкритите работни места вече надминава 5000, а през следващите 3 години потенциалът на Пловдив позволява те да надминат 10 000. В града са позиционирани над 60 фирми от IT и аутсорсинг индустрията", заяви заместник-кметът по икономическите въпроси в Пловдив Стефан Стоянов. През последната година бизнеса си в града разшириха и други компании от индустрията като "Софика" и 60К.

    TELUS International Europe навлезе в България през 2009 г., когато придоби компанията CallPoint New Europе, основана от Марсенак и съдружника му Филип Угринов. "Целта ни е след време да достигнем 5000 служители в България и Румъния", обяви Джефри Пюрит. В момента има 1000 служители в Румъния, където има офиси в Букурещ и Крайова. През миналата година приходите на компанията са нараснали със 73%, обявиха от TELUS International Europe, без да посочват точно число на оборота. Групата е инвестирала 5 млн. евро в дейността си през 2015 г. "Досега в България сме вложили десетки милиони долари", заяви Пюрит.

    В България компанията има и различни социални инициативи, в които служителите й активно участват. На 28 май компанията проведе и второто издание на "TELUS Ден на подкрепа" в Пловдив като част от ежегодната глобална доброволческа кампания на TELUS. Над 250 служители от Пловдив и София ремонтираха пансиона и училищния двор на училището за деца с увреден слух "Проф. Д-р Стоян Белинов". Компанията инвестира в проекта 25 000 евро.

    Международна сделка

    В началото на май TELUS обяви, че продава 35% дял от бизнеса на дъщерната си TELUS International на една от големите азиатски компании за управление на активи - Baring Private Equity Asia. Сделката е на стойност 600 млн. долара. Baring Private Equity Asia е оценила бизнеса на канадската ТELUS International на приблизително 1 млрд. долара, се казва в официално съобщение на сайта на компанията. За да запази обаче качеството на клиентското си обслужване, TELUS е заявила намерение да запази мажоритарния дял от компанията в дългосрочен план. "С 20-годишния опит на Baring Asia в развиването на компании, силното й присъствие на азиатския пазар и нарастващото международно такова смятаме, че намерихме правилен партньор за TELUS International", каза Джефри Пюрит. Компанията майка обяви още, че ще използва приходите от продажбата на дела си за инвестиции в по-нататъшни подобрения на широколентовите си и безжични мрежи. В TELUS International е концентрирана аутсорсинг дейността на канадската телекомуникационна компания TELUS. Звената, разпръснати из няколко страни, сред които Румъния, България, Гватемала, Англия и САЩ, предлагат както IT услуги, така и клиентско обслужване и административно бизнес обслужване.

    9 коментара
    • Най-харесваните
    • Най-новите
    • Най-старите
    • 1
      igkotzev avatar :-|
      igkotzev

      Telus продаде 35% срещу ~600м канадски долар, около $460м

      Нередност?
    • 2
      zlr avatar :-|
      zlr
      • - 8
      • + 4

      да се радваме на "аутсорсинг фирма"...
      е като радостта на циганче в Лас Вегас за подхвърлен един цент.

      Тези фирми са твърде мобилни и се ръководят само от правилото:
      Къде е нископлатената работна ръка...

      а след тях не остава нищо ...

      Нередност?
    • 3
      classicc avatar :-|
      classicc
      • - 2
      • + 4

      До коментар [#2] от "zlr":

      Пълни глупости, това си е естествения път за развитие.

      Да ти давам ли за пример едни източни народи дето преди век са били рибарски селища и са били популярни outsourcing дестинации заради ниските заплати. След тях като гледам доста е останало.

      Нередност?
    • 4
      carmello avatar :-P
      carmello
      • - 3
      • + 6

      До коментар [#2] от "zlr":

      ''а след тях не остава нищо ... ''


      то пък след Кремиковци нали остана нещо освен мръсния въздух ....

      като цяло аутсорсингът не е идеалният вариант, но е по -добре от да бачкаш в кварталната бакалия за примерно 400 лева в Пловдив- най малкото ако си умен и пробивен можеш да се изкатериш нагоре по нивата и да трупаш опит - това е фирма с хиляди работници, пък като се изнесат от БГ евентуално след години ти да заемеш мястото им и да даваш ако си толкова социален и по 7К заплати

      Нередност?
    • 5
      rrn10393129 avatar :-|
      rrn10393129
      • + 5

      Защо пък 400лв заплата? Аз работя в квартална бакалия в кв.Тракия и взимам 1200лв нето с осигуровки,трудов договор и т.н.

      Нередност?
    • 6
      carmello avatar :-|
      carmello
      • - 1
      • + 1

      До коментар [#5] от "rrn10393129":

      наистина ли 1200 чисто ? Това е висока заплата дори за София честно казано за работа в магазин - супер, ма да не е твоя бакалията или на роднина ? :D

      Нередност?
    • 7
      coreni avatar :-|
      Coreni

      Па дано да стигнем стандарта на Сингапур и Макао.
      Да ни се молят швейцарци да ни мият чиниите.

      Нередност?
    • 8
      coreni avatar :-|
      Coreni
      • - 2
      • + 3

      Малко по-сериозно. Аутсорсига е хубаво нещо, защото е на практика платен стаж (ама "в къщи") пи глобално водещите технологично корпорации.
      Освен че живееш добре, без да се налага за целта да емигрираш еле пък като берач на ягоди или шофьор, попиваш знанията, опита и know-how-то. Виждаш най-малкото какво правят добре и как (неща които иначе са търговска тайна) и какво пропускат. Това си е сериозно увеличение на шанса следващия Microsoft, Oracle или Google да е български.

      Нередност?
    • 9
      t_ avatar :-|
      t_
      • + 3

      До коментар [#8] от "Coreni":

      Да, така си е. Опитът няма как да го придобиеш при нашите малки мащаби и фирми.

      Нередност?
    Нов коментар