Пеевски прехвърли три свои фирми на офшорката си

Компанията, през която депутатът от ДПС придоби контрол над "Техномаркет", вече е собственост на Intrust Limited

Делян Пеевски почти всекидневно размества бизнеса си, но засега няма индикация да прехвърля активи на друг собственик
Делян Пеевски почти всекидневно размества бизнеса си, но засега няма индикация да прехвърля активи на друг собственик
Делян Пеевски почти всекидневно размества бизнеса си, но засега няма индикация да прехвърля активи на друг собственик    ©  Юлия Лазарова
Делян Пеевски почти всекидневно размества бизнеса си, но засега няма индикация да прехвърля активи на друг собственик    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бурните ежеседмични размествания в корпоративните владения на Делян Пеевски продължават. По-малко от десет дни след като стана ясно, че майка му Ирена Кръстева му е дарила дяловете си в "Био уотър", "Био уотър инвестмънт" (и двете без дейност към края на 2015 г.), "НСН инвестмънт" (през която контролира "Техномаркет") и "Балканска медийна компания" (в която е издателският бизнес на семейството), депутатът от ДПС обяви, че е продал първите три от фирмите. Това става ясно от подадена от него до парламента декларация за конфликт на интереси. Декларацията е с дата 27 май, но входящият й номер е от 1 юни.

На същия ден са заявени и вписвания в Търговския регистър, откъдето се разбира, че реална промяна на собствеността няма.

Вместо излизане - преместване в Дубай

От представените в Търговския регистър договори става ясно, че "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт" са продадени на "НСН инвестмънт". Сделките са от 27 май и са сключени по номиналната стойност на дяловете, което означава, че компанията, собственост на Пеевски, е платила на депутата по 10 хил. лв. за двете дружества без дейност.

На същия ден е сключен и третият договор, чрез който самото "НСН инвестмънт" е продадено на Intrust Limited. Това е компания, която с декларация от 27 ноември 2015 г. Пеевски заяви, че е придобил заедно с още две други чуждестранни дружества - Redwood Capital и Uno de senso group. Впоследствие, на 4 януари 2016 г., той обяви, че е придобил и Richi International, a на 28 април заяви, че е продал последните три от четирите си чуждестранни компании. Съдейки по декларациите му към момента, той все още би трябвало да е собственик на Intrust Limited, така че реално и тази сделка е преместване от единия джоб в другия.

За разлика от сделките за "Био уотър" при тази за "НСН инвестмънт" не е посочена цена, а тя е уточнена в анекс към договора, който не е приложен. От представената в Търговския регистър информация става ясно, че Intrust е основана на 23 ноември - четири дни преди декларацията на Пеевски, че е собственик. Директор на регистрираната в Дубай компания е индийският гражданин Танвеер Мохамед Асгар Шакх. Същата комбинация от индийски мениджъри в дубайско дружество се забелязва и в TGI Middle East - компанията, която купи дела на Пеевски в "Булгартабак" и чиито представители влязоха в управлението на цигарения холдинг.

Равносметката след всички операции до момента е, че Пеевски остава официално пряк собственик само в Intrust (чрез което контролира "Техномаркет") и в "Балканска медийна компания" (което контролира вестникарския бизнес и е собственик на имоти).

От 0 до 74 млн. лв.

Според данни на "Капитал" към края на 2015 г. "НСН инвестмънт" декларира активи за близо 74 млн. лв., но това е преди то да придобие "Техномаркет". От тях 7 млн. лв. са земи и имоти, 15.7 млн. лв. са акционерни и дялови участия, а 49.5 млн. лв. са вземания от предприятия от групата. В пасивите е вписано, че това е финансирано с 18.2 млн. лв. задължения към предприятия от групата, 15.5 млн. лв. други задължения, а 38.8 млн. лв. са осчетоводени като приходи за бъдещи периоди. За 2015 г. компанията има 800 хил. лв. приходи изцяло от лихви от предприятия от групата и 399 хил. лв. печалба.

Така създадената миналото лято от Ирена Кръстева компания и на два транша дарена на сина й за няколко месеца е успяла да натрупа внушителни активи. А през 2016 г. има и още редица операции като продажбата на дялове в "Булгартабак" и "Юрий Гагарин", както и покупката на "Техномаркет". Така след последните трансформации не е ясно за прехвърляне на колко активи и на каква стойност става въпрос. Не е известно и каква е целта на операцията.

Друг неясен момент е дали за сделката не е трябвало да бъде поискано разрешение за концентрация от КЗК. Доколкото и купувач, и продавач са компании, притежавани от Делян Пеевски, може да се претендира, че няма смяна на контрола. Ако обаче и дубайската офшорка скоро бъде обявена за продадена, ще се смени и контролът над веригата "Техномаркет".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 9

    Нито прокуратурата, нито полицията, никой не се интересува от вездесъщия Пеевски, че няколко години наред краде наред и направи държавата луда.
    "Недосегаемите" - Епизод 2, в български условия.

    Нередност?
  • 3
    clutch avatar :-?
    clutch
    • + 6

    Абе тоя "кУрпулентния" не предлагаше ли закон против офшорките?
    Заедно с даню-ментето?
    Бреййй, прасенцето да не е болно нещо, Алцхаймер, едно друго....:)

    Нередност?
  • 4
    historama avatar :-|
    historama
    • + 4

    Пеевски - Доган - ДПС - ВТБ - Русия.

    Нередност?
  • 5
    abuser avatar :-|
    abuser
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "Cassi":

    Много ясно, че няма да се интересуват. Самият Пеевски назначи Цацаров. Цацаров седи мирно пред Пеевски - публична тайна.
    Няма да се оправи тази държава, докато не бъдат избити всички по руската верига.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    "Същата комбинация от индийски мениджъри в дубайско дружество се забелязва и в TGI Middle East - компанията, която купи дела на Пеевски в "Булгартабак" и чиито представители влязоха в управлението на цигарения холдинг."

    Извинявам се, ама в OAE индийците са най-голямата етническа група - 1/4 от населението (близо 4 пъти повече от "емиратците"). Такава комбинация не е ни най-малко подозрителна.

    Нередност?
  • 7
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia

    Не забелязах алтернативни предложения за прехвъряне на имуществото на Пеевски...

    Нередност?
Нов коментар