Пеевски е купил губеща декапитализирана фирма от "тъщата" си

"Заир 2009", някога собственост на жената, от която депутатът има дете, а после - на майка й, вече е в портфейла на неговото "Интръст"

В Търговския регистър се вижда повсеместно окрупняване на владенията на Пеевски, което минава през премахването на десетки фирми
В Търговския регистър се вижда повсеместно окрупняване на владенията на Пеевски, което минава през премахването на десетки фирми
В Търговския регистър се вижда повсеместно окрупняване на владенията на Пеевски, което минава през премахването на десетки фирми    ©  Анелия Николова
В Търговския регистър се вижда повсеместно окрупняване на владенията на Пеевски, което минава през премахването на десетки фирми    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от официално притежаваните от Делян Пеевски компании - "Интръст", е купила за неизвестна сума фирма, която през годините има връзки с бизнеса на депутата от ДПС. Става въпрос за "Заир 2009", като сделката е от 12 ноември. Дружеството е основано през 2009 г. от Зара Василева, от която Пеевски има дъщеря. Впоследствие през 2015 г. собствеността е прехвърлена на майката на Зара - Миглена Пигова-Петрова, която е съпруга на доскорошния член на Висшия съдебен съвет Васил Петров.

Компания за загуби

Новата придобивка на Пеевски трудно може да се определи като перспективна. Дружеството от създаването му неизменно отчита загуби. До 2015 г. в него са заети петима души по данни от Apis, като след това то няма дейност, но продължава да е на загуба заради разходите си по лихви по натрупани 1.9 млн. лв. задължения. Вследствие на това и капиталът му е отрицателен - над -1.5 млн. лв. при 347 хил. лв. активи, които са осчетоводени като стоки на склад.

При затварянето на КТБ дружеството беше сред длъжниците на банката с 260 хил. лв. заем. Според публикация от преди три години в блога на журналиста Мирослав Иванов на 20 октомври 2014 г. това задължение е покрито, като парите са дошли от "Балканска медийна компания" (БМК), по това време собственост на майката на Пеевски - Ирена Кръстева. Това е дружеството, под чиято шапка беше вестникарската група на семейството на депутата. Впоследствие Кръстева го прехвърли на сина си заедно с още редица компании, а днес то вече не съществува, като е влято в друга компания на депутата - "НСН инвестмънт". Според публикацията на Иванов, базирана на документи от счетоводната система на КТБ, БМК ежемесечно е превеждала на "Заир 2009" суми от порядъка на 20 хил. лв., които са се ползвали за покриване на лихвените плащания, както и такива, които са се насочвали към друга, свързвана с Пеевски, фирма, която беше собственик на множество имоти - "Алфа медиа груп".

Разчистването на гардеробите

Сделката вероятно е част от повсеместното окрупняване на владенията на Пеевски, което минава през премахването на десетки фирми. През последните две години освен БМК в "НСН инвестмънт" се вляха още осем дружества. Сред тях са "Нова българска медийна група", което беше прекият собственик на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика" и др., а също и различни други дружества, чрез които депутатът за кратко официално владееше дялове в компании като "Табако инвестмънт" (5% от "Булгартабак") и "Комсо табако" (18% от "Юрий Гагарин").

Сега, съдейки по заявления в Търговския регистър, процесът продължава на следващо ниво. Наскоро "НСН инвестмънтс" беше прехвърлено от дубайското Intrust на българското "Интръст". А през ноември са заявени договори, чрез които "НСН инвестмънт" и още две дружества ("Дивелопмънтс" и "Престрафик") планират да се влеят в собственика си "Интръст". Така реално под шапката на едноличното дружество на Пеевски вече се събират активи от порядъка на 200 млн. лв.

След финализирането на тези операции "Интръст" ще остане само с няколко дъщерни дружества. Едното е "Телеграф медия", в което сега са вестниците, но самият депутат в началото на октомври даде заявка, че те ще бъдат прехвърлени към специално създадена фондация. Засега това не се е случило. Освен това под шапката му е и НСН-СТ - фирма, която преди това под името Е.К.П.И., беше дъщерна на "Алфа медиа груп". Тази компания според разследване за имотите на Пеевски на възникналия покрай протестите за назначаването му за шеф на ДАНС сайт Noresharski е собственик на парцел 164 декара в местността Мешелика край село Борима, където има планове да изгради ваканционно селище със спортни обекти и развлекателна част.

Същевременно на фона на закриваните фирми от началото на годината има и две нови под шапката на "Интръст". Това са "Инттрафик" и "Риъл истейтс НСН", за които засега не е известно каква дейност ще имат.

В паралелните структури

Разчистването обаче не се случва само под шапката на официалните компании на Пеевски. Справки в официалните регистри показват, че "Алфа медиа груп" през тази пролет е заличено, като преди това притежаваните от него имоти (както и въпросното Е.К.П.И.) са прехвърлени на други фирми, свързани с депутата. Малко след това същата съдба сполетява и прекия му собственик "Диема груп холдинг". А през август е заличен и нейният собственик - британското Nata Holdings.

Любопитни са и развитията около другата група компании, свързвани с депутата - някогашното "Дореко комерс", което сега се казва "Ди Ар Си инвест". След няколко рокади сега то е собственост на дубайското Media-Plex Limited, което на свой ред е собственост на друго дубайско дружество TI Holding FZE. Това е новото име на TGI Middle East FZE - сега миноритарен акционер в "Булгартабак холдинг", а преди години и мажоритарен. Когато дубайската компания придоби контролния дял в цигарения холдинг, от решението на КЗК стана ясно, че неин собственик е Prest Trade (също с дубайска регистрация), което пък еднолично се владее от неназовано физическо лице.

По информация на "Капитал" това е бил тогавашният изпълнителен директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков, който се приема за изключително близък до Пеевски. Това се потвърждава и от документ, датиран към ноември 2013 г., публикуван от "Биволъ", който е подписан от Чолаков като директор на TGI. Чолаков и до днес е директор на BT Invest, която е собственост на две лихтенщайнски фирми, чийто контрол не е бил оповестяван публично. В края на 2016 г. Пеевски прехвърли именно на TGI Middle East и контролния си пакет в "Техномаркет". Месеци по-късно веригата за техника беше преместена отново и се озова в "Благоевград БТ".

В последните две години под шапката на "Ди Ар Си инвест" се озоваха няколко компании с атрактивни имоти. Едно от тях е "Бояна клуб", в което се озова мистериозно приватизираният от старозагорски младежи дипломатически клуб в елитния квартал на столицата, както и други съседни имоти. Друго дъщерно дружество - "Витоша ризорт", е собственик на известния хотел "Берлин". Освен това Ди Ар Си може да се похвали и с още няколко компании с имоти, придобити от различни физически лица като "Миа билд", "Ню проджект инвест" и "РСС дивелъпмънт".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 8

    Пере и препира абсолютно необезпокояван от никой! Дори и ЕК каза, че сме цъфнали и вързали в борбата с корупцията. Но ние си знаем, че сме една перманентно пленена държава - гарантирано от ГЕРБ, ДПС и БСП.

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • + 2

    Пеевски - Перла 5 - Перлевски...

    Нередност?
  • 3
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • - 4

    Това да е кахъра на милата ни родина! Та да си заслужава да се пише за него!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    До коментар [#3] от "zun59432773":

    А какъв ѝ е кахърът на милата ни родина?

    Нередност?
  • 5
    goshoee avatar :-|
    goshoee

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Перманентно е пленена докато не почнем да ги сменяме. Нищо рисково няма в това да изрежем гноясалата тъкан.

    Нередност?
Нов коментар