🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След 10 години на борсата "Химимпорт" раздава първия си дивидент

Привилегированите акции на холдинга спират да съществуват

Конвертирането на привилегированите акции в обикновени ще спомогне за ликвидността на емисията
Конвертирането на привилегированите акции в обикновени ще спомогне за ликвидността на емисията
Конвертирането на привилегированите акции в обикновени ще спомогне за ликвидността на емисията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Конвертирането на привилегированите акции в обикновени ще спомогне за ликвидността на емисията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общата сума, заделена за дивиденти, достига 28.6 млн. лв.

"Химимпорт" ще раздаде първия си дивидент по обикновените си акции, откакто излезе на борсата преди 10 години. С края на търговската сесия в сряда спря и търговията с привилегированите книжа на холдинга, които ще се конвертират в обикновени. Това стана ясно от две съобщения на компанията до борсата, като дивидентите ще се гласуват на предстоящото общо събрание. Новината за това изстреля цената на акциите малко след началото на борсовата сесия, макар че в началото нямаше информация за точния размер на плащанията.

Той се появи по-късно и предвижда на всяка обикновена акция брутен дивидент от 0.045 лв. за брой. Такъв получават и привилегированите акционери по закон и така той ще достигне 10.8 млн. лв. Само по привилегированите акции компанията ще изплати 0.1998 лв. за всяка, или общо 17.65 млн. Така общата сума за разпределение е 28.6 млн. лв. Индивидуалната печалба на "Химимпорт" за 2015 г. е 40.25 млн. лв., като остатъкът ще остане неразпределен. Общото събрание на акционерите, на което ще се гласува разпределението на дивидентите, ще се проведе на 27 юли.

"Химимпорт" излезе на борсата през 2006 г. и предизвика истински фурор сред инвеститорите - тогава цената на предлагане беше 4 лв. и компанията набра малко над 44 млн. лв. Впоследствие цената на акциите скочи няколко пъти, но с кризата на борсата те се сринаха като много други и сега са под 1.5 лв.

Дотук с привилегиите

Паралелно с това холдингът взима и друго важно решение - да свали от борсата привилегированите си акции. Търговията с тях приключва в края на сесията в сряда, като те ще бъдат конвертирани в обикновени при съотношение 1 към 1 в определен срок. Държателите на инструментите, които са емитирани през 2009 г., ще получат дължимия им дивидент за периода от началото на тази година през 2017 г. заедно с очакваните плащания на акционерите по обикновените книжа.

Основен собственик в компанията е дружеството "Инвест кепитъл", което държи 73.69% от "Химимпорт" към края на първото тримесечие, като няма друг собственик, превишаващ 5% дял в капитала. Дружеството е производно на бившето "Химимпорт инвест", което го учредява през 2009 г. "Инвест кепитъл" е част от сложния кръг на собственост около "Химимпорт", ЦКБ и управляващото дружество "ЦКБ асетс мениджмънт", застрахователните "Армеец" и "Сила" и др.

Добър знак

Татяна Пунчева-Василева, ръководител анализи в "Елана трейдинг", коментира, че този ход от страна на групата е очакван.

"Конвертирането на привилегированите акции в обикновени книжа бе напълно очаквано събитие за пазара. То ще подобри ликвидността по позицията заедно с обявените планове за раздаване на дивидент и по обикновените акции. Последното е много добър жест - реверанс, който "Химимпорт" прави към инвеститорите си въпреки пропуските си в комуникацията с тях и като цяло в политиката си на корпоративно управление.

Както се видя, последните седем години изплащането на 17.7 млн. лв. за дивиденти не пречи на инвестиционните планове на групата. Продължаване на традицията, но вече по обикновените акции и дори в по-малки размери, показва съпричастност на групата към интересите на всички инвеститори в компанията – и големи, и малки. Това е важен и позитивен сигнал за пазар, свикнал да вижда миноритарните акционери пренебрегнати", коментира Пунчева пред "Капитал".

Скок на борсата

Обикновените книжа на групата участват в сегмента Premium на БФБ, който обединява най-търгуваните емисии. В същото време оборотът с привилегированите акции е епизодичен, като от началото на годината цената им се е понижила с 6.60%. Съобщението доведе до усилена търговия с обикновените акции на компанията, като час след началото на сесията цената им се беше повишила с близо 9.6%. В следобедните часове транзакциите с емисията преминаха 100, а в края на сесията книжата затвориха с поскъпване от 13.78% и 148 сделки. За сравнение - сделките с "Химимпорт" през май бяха 109. Така за една сесия книжата достигнаха най-високата си цена от началото на годината при 1.42 лв. и елиминираха натрупаната загуба за периода от 8.39%.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    maximxx avatar :-|
    Максо
    • + 8

    "...показва съпричастност на групата към интересите на всички инвеститори в компанията – и големи, и малки. Това е важен и позитивен сигнал..." - съгласен съм, че особено за нашата борса си е направо сензация, гледам и във форума на Инвестор еуфория. Браво!

    Нередност?
  • 2
    nikitovanch avatar :-|
    nikitovanch
    • - 4
    • + 3

    Истината е, че още с влизането на борсата, Химимпорт стана флагман и то не заради друго, а заради коректността си към инвеститорите. Като миноритарен акционер в няколко компании на БФБ споделям мнението, че са малко компаниите, които обръщат внимание на нас и когато има комуникация и разбирането от страна на борда на директорите ни прави добро впечатление. Бих казал, че макар и смешната ни борса холдингът се опитва да държи едно добро ниво и да е винаги над средното за България, ако не по цена, то по такива "рискови" маневри и това естествено не остава незабелязано за акционерите.

    Нередност?
  • 4
    ramafutu avatar :-|
    futurama
    • - 3
    • + 2

    Сайтът на тази велика компания прилича като набързо сглобен от сина на секретарката на шефа.

    Нередност?
  • 5
    boras avatar :-|
    boras
    • + 4

    Не случайно търговията с акциите на холдинга, формират толкова голям процент от оборота на БФБ. Вярвам, че след този дивидент, акциите и ще бъдат още по търгувани.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Подготвят се за увеличаване на капитала ми се струва...

    Нередност?
Нов коментар