🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Marinopoulos Group поиска защита от фалит пред гръцкия съд

Компанията държи франчайз правата на Carrefour в България и затвори част от обектите си в страната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гръцката Marinopoulos Group, която държи франчайз правата за супермаркетите на Carrefour в България, е подала молба за защита от фалит. Заявлението ще бъде разгледано от съда в Атина в петък - 1 юли, пише всекидневникът Kathimerini, цитиран от SeeNews.

Според информацията в изданието Marinopoulos дължи 3 млрд. евро на повече от 1000 кредитори. Reuters пък цитира гръцки медии, според които групата има около 700 млн. евро неизплатени задължения до 2000 доставчици. Ако съдът одобри молбата, компанията ще бъде защитена от кредиторите си и принудителни дела срещу нея ще бъдат временно спрени.

Чака се съдебно решение

Ако съдът отхвърли молбата, 12 500 служители ще останат без работа и над 2000 доставчици и кредитори ще загубят пари, което ще създаде безпрецедентна ситуация на гръцкия пазар, пише електронното издание на Кathimerini.

Съдът ще се занимава с предложения предпазен план през септември. Обсъждат се всички възможни варианти, но заради големите дългове, натрупани от гръцката група, намирането на решение ще бъде трудно, посочва Kathimerini. Инвеститори, сред които местни вериги (включително Sklavenitis) и чуждестранни фондове, възнамеряват да започнат due diligence (финансов, правен и др. анализ) през следващите две седмици, за да вземат решение за следващите си стъпки.

Според изданието при сценарий "внезапна смърт" Marinopoulos Group ще трябва да разпродаде всичките си активи, които се изчисляват на 279.14 млн. евро според внесените в съда документи. Собствеността включват 67 имота, от които 39 вече са били използвани като обезпечение за кредитите. Продажбата ще включва стоки, както и дялове на групата в други дружества. Електронното издание на Kathimerini посочва, че най-уязвими са доставчиците на веригата - предимно малки и средни предприятия, чиито вземания не са обезпечени. Ето защо от общо 722.78 млн. евро вземания те ще получат само 36.78 млн. евро. За разлика от тях държавата ще получи всичките си дължими пари, а банките - 93.46%, посочва изданието.

Дела и в България

Първите обекти "Карфур" в България бяха открити през 2009 г. По това време бизнесът е притежание и се управлява от "КМБ България" - дружество, в което 60% дял има гръцката Marinopoulos, а 40% - Carrefour Marinopoulos - съвместна компания между Marinopoulos и френската Carrefour.

В средата на 2012 г. френската група се оттегли от съдружието, а КМБ стана изцяло собственост на Marinopoulos. Гръцката група продължи да държи франчайз правата на Carrefour за България, Албания, Босна, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.

В апогея на растежа си към началото на 2014 г. гръцката компания управлява 21 обекта "Карфур" в България. През ноември 2014 г. последва официално съобщение, че "Карфур" се обединява с "Пикадили". Идеята беше КМБ да влезе с 50% дял и да внесе 46 млн. лв., с които да бъде увеличен капиталът на дружеството, което притежава "Пикадили - "АП Март".

Девет месеца по-късно обаче двете вериги официално съобщиха, че няма да се сливат. Така съдружието се разпадна, преди да бъде изградено. Тогава гръцкият собственик заяви официално, че ще продължи да управлява мрежата си автономно, с нов опитен мениджърски екип, който незабавно ще въведе в сила план с действия, за да продължи с развитието на операциите и дейностите си, поставяйки изискванията и нуждите на клиентите в центъра на бизнеса на компанията.

С времето затрудненията на веригата с разплащания към партньори станаха очевидни - дефицитът от стоки по рафтовете се увеличи. Днес срещу "Карфур" се водят десетки дела за несъстоятелност от доставчици и наемодатели, на които компанията дължи пари.

Компанията затвори голяма част от обектите си в страната. През март частeн съдебен изпълнител обяви за продажба най-големия хипермаркет на Carrefour в България – в Тhe Mall на бул. "Цариградско шосе" в София. В друг голям обект на компанията – в столичния "България мол", от октомври ще бъде разположен първият български хипермаркет на малките и средните производители.

Все още няма коментари
Нов коментар