🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пореден обект на "Карфур" се продава - този път в Стара Загора

Цената започва от 22.6 млн. лв.

В момента според сайта на веригата останали магазини има само в София, Бургас и Русе.
В момента според сайта на веригата останали магазини има само в София, Бургас и Русе.
В момента според сайта на веригата останали магазини има само в София, Бургас и Русе.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В момента според сайта на веригата останали магазини има само в София, Бургас и Русе.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пореден магазин на "Карфур" е пуснат за продажба от частен съдебен изпълнител. Този път става дума за обект на бул. "Никола Петков" в Стара Загора. Цената започва от 22.6 млн. лв. и включва сградата и площта под нея, където има подземен паркинг.

Тя е собственост на длъжника "КМБ България", която се държи от гръцката Marinopoulos (която търси защита от фалит в Гърция). Срокът за подаване на оферти е до 8 август. Общата площ е 9255 квадратни метра. Имотът е ипотекиран към Алфа Банк и има общо седем възбрани по искане от "Захарни заводи", Инвестбанк, Алфа Банк и други. Въпреки това, понеже продажбата е чрез ЧСИ, тези тежести отпадат за бъдещия купувач.

Упадъкът продължава

Френската верига изпитва затруднения в България от вече над година и половина. Сметките ѝ са под постоянен запор, щандовете са полупразни и броят на магазините се сви до шест при бройка от 21 през 2014 г.

Магазинът в Стара Загора отваря врати през 2012 г., когато "Карфур" все още има силни позиции на пазара. Оттогава насам веригата запада, като по-рано през годината на търг беше обявен и най-ценният актив на "Карфур" - хипермаркетът в софийския The Mall. Цената на търга започваше от 32 млн. лв. Купувач се намери преди два месеца в лицето на кредитора Уникредит Булбанк. Без да спира дейността на магазина, от банката продължиха да отдават имота под наем и да работят с гръцкото дружество. Понеже хипермаркетът бе купен от банката, цената от 32 млн. лв. не бе платена, а приспадната към дължимия кредит.

Българското дружество "КМБ България", което държи веригата, е собственост на гръцката Marinopoulos. В началото 60% от активите на "КМБ България" бяха гръцки, а 40% бяха на Carrefour Marinopoulos – съвместна компания между гърците и директно представителство на Carrefour. Френската група се оттегля през 2012 г. И оставя "КМБ България" изцяло в ръцете на Marinopoulos, която все още държи правата за франчайз в България, Албания, Босна, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. В Сърбия веригата не навлиза изобщо, в Албания купува и препродава местна верига, в Македония открива един обект, който съществува едва два месеца.

Последният затворен обект на "Карфур" в България е този в Bulgaria Mall в София. На негово място се появиха реклами на "АБО маркет" - проектът за първия български хипермаркет. В момента според сайта на веригата останали магазини има само в София, Бургас и Русе.

Опити за спасение

От "Карфур" направиха няколко неуспешни опита за спасяване на бизнеса си, включително и сливане с "Пикадили" (които също продължават да срещат големи затруднения и затварят обекти). То обаче не доведе до желания ефект и двете вериги се разделиха.

Според източници през 2015 г. гръцките собственици са опитали да инжектират свежи пари в бизнеса си и да приемат нов съдружник, но това не се случва. От Marinopoulos свиха и останалия си бизнес в България – заведенията Starbucks бяха придобити от полската група AmRest през 2015 г., а две години преди това гърците загубиха и обектите си Marks&Spencer, които впоследствие навлязоха директно, а в края на миналата година обявиха, че затварят магазините си в България.

По данни на регистъра на "Капитал" КАПИ за 2015 г. "КМБ България" има приходи от 59 млн. лв. и загуби от 47 млн. лв., което е рязък спад спрямо предходната година. Тогава приходите са били 144 млн. лв. срещу 47 млн. лв. загуба. Последната фискална година, в която дружеството е на печалба, е 2010 г., когато приходите са 148 млн. лв., а печалбата – 217 хиляди.

Все още няма коментари
Нов коментар