🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Енерго-про трейдинг" взе 5 млн. евро кредит от Уникредит Булбанк

Средствата са необходими на компанията за оборотни цели

Дружеството търгува активно с електроенергия в България и съседните страни
Дружеството търгува активно с електроенергия в България и съседните страни
Дружеството търгува активно с електроенергия в България и съседните страни    ©  Надежда Чипева
Дружеството търгува активно с електроенергия в България и съседните страни    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията предвижда след усвояването на кредита да изплати изцяло взетия в края на миналата година заем от Банка ДСК.

Този летен сезон, изглежда, е доста активен във взимането на кредити от енергийните дружества. След като "Енерго-про Варна", което притежава разпределението и снабдяването с ток в Североизточна България, взе заем в размер на 114 млн. лв. от Банка ДСК, "Енерго-про трейдинг", която е на същия чешки собственик и се занимава с продажба на електроенергия на едро на свободния пазар, договори заем за 5 млн. евро от Уникредит Булбанк, подсигурен от договор за особен залог върху вземанията на компанията.

Това става ясно от решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която трябва да одобри сделката, тъй като тя може да доведе до нарушаване на сигурността на снабдяването вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие. Положителното становище на КЕВР за отпускането на заема е от 27 юни.

За какво е кредитът

Кредитът на "Енерго-про трейдинг" е многоцелеви овърдрафт за оборотни средства, което включва и средства за закупуване на електрическа енергия, издаване на банкови гаранции, които се изискват за осъществяването на сделките с ток на свободния пазар и извършване на разплащания с кредитна карта. Най-големият кредитен лимит, който дружеството може да получи, е за цялата сума от 5 млн. евро за сключването на финансови сделки. За корпоративни кредитни карти ще бъдат отпуснати до 20 хил. евро, а под формата на овърдрафт - до 500 хил. евро. Общият размер на кредитните лимити не може да надхвърля 5 млн. евро. Крайният срок на погасяването на заема е 15 декември 2017 г.

Кредитът ще бъде използван като оборотен капитал за повишаване на ликвидността, банкови гаранции и финансови обезпечения по сделките, посочи изпълнителният директор на компанията Яна Димитрова. По думите й "Енерго-про трейдинг" има висок процент постоянни разходи заради таксите, които плаща за участие на международните борси, където основно търгува. Освен това условията, предложени от Уникредит Булбанк по кредита, са много добри по отношение на гаранциите и хеджирането на валутния риск.

Компанията предвижда след усвояването на кредита да изплати изцяло взетия в края на миналата година заем от Банка ДСК, чиято стойност не е посочена. От финансовия отчет на дружеството за 2015 г. обаче става ясно, че общо заемите, които има, са в размер на 148 хил. лв.

За разлика от "Енерго-про България", която взе заема с лихва при едномесечен Sofibor + 1.30% годишно, но не по-малко, тази на "Енерго-про трейдинг" е далеч по-висока. От 3.2 до 6.9% за различните продукти за суми, усвоени в евро, и от 3.1 до 7.2% за суми в левове.

По отношение на особения залог банката е изискала от дружеството да впише в Централния регистър на особените залози всички свои клиенти, които са купували или ще купуват енергия на стойност равна или по-голяма от 100 хил. лв. Залогът на практика се учредява върху всички настоящи и бъдещи вземания на компанията.

Търговец на едро

"Енерго-про трейдинг" е най-малката компания на чешката компания в България с регистриран капитал от 5.3 млн. лв., която се занимава с внос и износ на енергия, координиране на балансиращи групи и търговия с квоти парникови газове. Компанията започва основната си дейност през 2011 г. През 2015 г. отчита загуба от 456 хил. лв. при печалба от 627 хил. лв. за предходната година. В същото време приходите са 58.7 млн. лв., като значително надвишават тези за 2014 г., когато са били 33.9 млн. лв. От финансовия отчет на дружеството става ясно, че те са основно от продажбата на електроенергия.

Загубата през миналата година е резултат на една дългосрочна сделка на компанията на унгарската борса, обясни Яна Димитрова.

От доклада за дейността пък се вижда, че дружеството търгува активно в България, както и в Гърция, Сърбия, Унгария, Словения, Турция и Румъния. Компанията проучва и възможностите за развитие в Югоизточна Европа.

Компанията не предвижда да започне продажба на енергия на потребителите на дребно. Реално тази функция се изпълнява от друга компания на "Eнерго-про" - "Eнерго-про енергийни услуги", която през последните няколко години значително разви дейността си. Компанията е на 22-о място по приходи в секторната класация на "Капитал 100" при 25-о място година по-рано.