🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ЧЕЗ разпределение" взима заем за 116 млн. евро от ЕБВР

Парите са за инвестиции в мрежата и обортни средства

Средствата се предоставят, без компанията да учредява залог върху активите си
Средствата се предоставят, без компанията да учредява залог върху активите си
Средствата се предоставят, без компанията да учредява залог върху активите си    ©  Julia Lazarova
Средствата се предоставят, без компанията да учредява залог върху активите си    ©  Julia Lazarova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Договорът за кредит предвижда още определянето на дивиденти от страна на ЧЕЗ да става само с одобрението на банката.

Ниските банкови лихви започнаха да привличат все повече големи корпоративни клиенти, които явно предпочитат да подобряват ликвидността си чрез по-евтини заеми. След като преди месец "Енерго-про", която снабдява с ток Североизточна България, взе кредит за 114 млн. лв. от ДСК, сега примерът й последва и най-голямото електроразпределително дружество в страната "ЧЕЗ разпределение", чиято мрежа захранва с ток цяла Западна България. Намеренията на компанията са да вземе синдикиран заем от 116 млн. eвро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), без за целта да учредява особени залози върху имуществото си. Това става ясно от публикуваната в Търговския регистър покана за свикване на общо събрание на акционерите на дружеството, които трябва да одобрят кредита. Това ще стане на 8 септември 2016 г., когато ще се състои събранието. "ЧЕЗ разпределение" е 67% собственост на чешката CEZ Group, а останалите 33% са разпределени между частни акционери след листването на компанията на Българската фондова борса (БФБ) през 2012 г.

За какво е заемът

Целта на кредита е финансирането на инвестиционната програма на дружеството за 2016-2017 г. във връзка с подобряването на качеството на разпределителната мрежа.

От ЧЕЗ коментираха за "Капитал Daily", че ако компанията получи кредит от ЕБВР, ще използва средствата за инвестиции за развитие на мрежа средно и ниско напрежение и подобряване сигурността на електрозахранването, за изнасяне на електромерни табла и присъединяване на нови клиенти и др. От компанията допълниха, че ще изкупят всички енергийни съоръжения, за които са входирани всички необходими документи. Те са изградени от клиентите на ЧЕЗ в периода 2006 - 2014 г., които по закон дружеството трябва да изкупи. Част от парите ще бъдат използвани и за управление на оборотния капитал.

Според информация от сайта на ЕБВР с предоставянето на заема банката ще съдейства за успешното протичане на секторните реформи и либерализацията на енергийния пазар.

Кредитни особености

Ако бъде одобрено, финансирането ще бъде предоставено под формата на срочен и револвиращ кредит. Една част от главницата по договора (68 млн. евро) ще бъде осигурена от самата ЕБВР, а останалата от други банки участнички, определени от нея. Общата главница по срочния кредит може да е максимално 98 млн. евро, а останалата част може да се използва като револвираща.

Срочният кредит може да бъде усвоен максимално до 18 месеца, а връщането му трябва да стане до седем години. Револвиращият е за 3 години, с възможност за удължаване с още две.

Лихвите и по двата кредита се образуват въз основа на 6-месечния Еuribor и надбавка, която за първия е 135 пункта, а за револвиращия - 160. Общите такси и комисиони, които ЧЕЗ трябва да плати на ЕБВР за отпускането на заема, са в размер на 2.020 млн. лв.

Договорът за кредит предвижда още определянето на дивиденти от страна на ЧЕЗ да става само с одобрението на ЕБВР. Такова ще е нужно и в случай на съществена промяна на капитала на дружеството. От ЧЕЗ посочват, че са избрали да използват услугите на ЕБВР, тъй като за разлика от другите търговски банки обръща специално внимание върху финансирането на дейности, свързани с енергийната инфраструктура.

Резултатите на ЧЕЗ

Според междинния консолидиран отчет на дружеството за първото тримесечие реализираната печалба е в размер на 6.6 млн. лв. при приход от 112.5 млн. лв. В същото време пасивите на компанията са в размер на 179.5 млн. лв. при капитал от 604 млн. лв. От краткосрочните пасиви най-големи са търговските и други задължения в размер на 53.5 млн. лв., а задълженията към свързани лица - 29.1 млн. лв. Компанията има и краткосрочни задължения за данък върху доходите в размер на 26.2 млн. лв.

За 2015 г. "ЧЕЗ разпределение" отчете четирикратно увеличение на печалбата си от 21.6 млн. лв. при минимално намаление на приходите с 2.5%.