🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КФН спря търговото предложение за "Биовет"

Инвестиционен посредник обжалва предложената цена пред финансовия регулатор

Притежаваната от Кирил Домусчиев публична компания не се слави с най-доброто отношение към дребните акционери
Притежаваната от Кирил Домусчиев публична компания не се слави с най-доброто отношение към дребните акционери
Притежаваната от Кирил Домусчиев публична компания не се слави с най-доброто отношение към дребните акционери    ©  Юлия Лазарова
Притежаваната от Кирил Домусчиев публична компания не се слави с най-доброто отношение към дребните акционери    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

31.3%

по-ниска цена предлага обединението спрямо оценка, правена в края на февруари.

Комисията за финансов надзор (КФН) наложи временна забрана на търговото предложение от страна на свързаните "Хювефарма" и "Опортюнити 2009" към малките акционери в производителя на продукти за ветеринарната медицина "Биовет". Заедно двете компании притежават 90.01% от капитала на дружеството, като за останалите книжа предложиха по 13.3 лв. на акция в края на юли. Спрямо тогавашната пазарна цена на книжата премията беше 10.8%.

В началото на месеца пък инвестиционният посредник "София интернешънъл секюритис" е обжалвал предложената от големите акционери цена, тъй като само няколко месеца по-рано дружеството беше заложено пред консорциум от банки при значително по-висока стойност. От КФН не дадоха коментар дали временната забрана е по тази причина.

Недоволни инвеститори

В началото на август инвестиционният посредник е внесъл писмото в КФН. Изпълнителния директор на дружеството Ивайло Томов потвърди за него пред "Капитал" и заяви, че причината е цената на търговото. Като основен аргумент в подкрепа на това се посочва оценка на дружеството, направена в края на февруари по повод залога на "Биовет" по заем на мажоритарния му собственик "Хювефарма" от консорциум от банки. Тогава оценката е направена от "Нет консулт" и е за 131.32 млн. лв., или 19.36 лв. на една акция.

Тя е на база очакванията на мениджмънта на "Биовет" за следващите 7 години. От СИС смятат, че за 5 месеца няма как да са се променили прогнозите на мениджмънта, че това да рефлектира върху цената толкова сериозно. В защита на това посочват и сериозното подобрение на резултатите на "Биовет" от началото на годината - ръст за първото и второто тримесечие с 15.6 и 16%, както и на печалбата.

Макар и над пазарната, предложената цена 13.30 лв. е 31.3% по-ниска от оценката на "Нет консулт", базирана на прогнозите за представянето на компанията. От консултантската компания не коментираха оценката до редакционното приключване на боря. Според СИС офертата трябва да се доближава до оценката на акциите от края на февруари и посочват, че чрез писмото си искат да защитят интереса на свои клиенти, които са акционери в "Биовет". Ако цената бъде повишена, основните акционери ще трябва да извадят повече от предвидените сега малко над 9 млн. лв.

Сваляне от борсата

С обявяването на търговото предложение стана ясно, че целта е сваляне на "Биовет" от борсата. От мениджмънта досега не са коментирали намеренията си, но и той не се слави с най-доброто отношение към дребните акционери и прозрачност. Компанията не може да се похвали и с редовно разпределение на дивидент. Всъщност именно и последният може да е основната причина компанията да бъде отписана.

Така цялата печалба ще отиде в "Хювефарма" и фирмите около Домусчиев, което ще гарантира и изплащането на заемите към консорциума от банки. По информация на "Капитал" не е изключено именно те да са оказали натиск за отписване на дружеството. "Биовет" и активи на групата са заложени по два заема към консорциуми от банки - първият е от 2014 г. и е за 275 млн. евро, като с него се преструктурираха задължения, както и изкупуването на от 36.6% на The Rohatyn Group в "Хювефарма". Вторият е за 146 млн. евро и е за покупка на активи на конкурента си Zoetis в САЩ. Именно по него оценката на "Биовет" е по 19.36 лв. на акция. Получател на заемите е "Хювефарма".

В последните години "Биовет" натрупа печалби, които се вливаха в резервите на дружеството и към средата на годината те достигат близо 100 млн. лв. Към същия период компанията има още 8.61 млн. лв. неразпределена печалба, както и 10.45 млн. лв. текуща. Заводът за ветеринарни продукти в Пещера е едно от големите публични дружества на борсата. За миналата година приходите му нараснаха с близо 5% до 208 млн. лв., а нетната печалба е 10.8 млн. лв., което е спад с 5.6 млн. лв. спрямо 2014 г. Пазарната капитализация към петък е 91 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fbr45306322 avatar :-|
    MyTwoCents
    • - 4
    • + 2

    Ами като не им харесва търговото предложение да си продадат акциите през борсата? Да видим дали има кой да им даде 19 лв. Едно е да се оцени акция с цел обезпечение, друго е да се реализира реална сделка.

    В крайна сметка мажоритарните акционери да почнат да пускат оферти на борсата и ще се види колко е реалната цена.

    Нередност?
  • 2
    sjf18531334 avatar :-|
    Чоко

    То какво ли да им хареса на миноритарните на борсата, където погледнеш е все дърво?! Дали Биовет, дали Софарма, дали Албена....Но при такова КФН трябва всичко да ни харесва нали?!

    Нередност?
Нов коментар