🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Два успоредни търга вървят за "Карфур" в Стара Загора

Новата продажба от съдебен изпълнител е по искане на Столичната община и е на по-ниска цена

Няколко магазина на "Карфур" в момента се предлагат за продажба заради дългове, след като бизнесът на веригата в България рязко се сви последните години
Няколко магазина на "Карфур" в момента се предлагат за продажба заради дългове, след като бизнесът на веригата в България рязко се сви последните години
Няколко магазина на "Карфур" в момента се предлагат за продажба заради дългове, след като бизнесът на веригата в България рязко се сви последните години    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Няколко магазина на "Карфур" в момента се предлагат за продажба заради дългове, след като бизнесът на веригата в България рязко се сви последните години    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

18.1 млн. лв. е търсената цена за хипермаркета в последния обявен търг.

Няколко дни преди да приключи продажбата на магазина на "Карфур" в Стара Загора по искане на Alpha Bank, втори съдебен изпълнител обяви същия имот на търг, но с друг взискател и на по-ниска цена. Новата процедура е всъщност второ предлагане на имота по искане на Столичната община, след като първата продан се провали. Търсената сега цена е малко над 18.1 млн. лв. спрямо 22.6 млн. лв. преди около два месеца. В същото време на 12 септември приключва търгът, организиран от частен съдебен изпълнител Иван Стръмски с взискател гръцката банка, където потенциалните купувачи трябва да предложат най-малко 22.4 млн. лв. Това е само един от обектите на "Карфур", обявени за продан заради дългове. Най-големият от тях – в столичния The Mall, вече беше взет от кредитора Уникредит Булбанк.

Пореден опит

Новият търг се организира от частен съдебен изпълнител Гергана Илчева и е втори опит да се осребри активът на длъжника "КМБ България", през който веригата оперира в България. Имотът е ипотекиран в Alpha Bank, но взискател е Столичната община, на която дружеството дължи данъци. При предишната процедура не се яви нито един кандидат, нямаше дори и огледи. Цената от 18.1 млн. лв. сега включва както хипермаркета с площ 9255 кв.м, така и парцела под него, където има подземен паркинг. За същия имот в понеделник приключва подаването на предложения от потенциални купувачи в процедурата, организирана от Иван Стръмски.

Магазинът в Стара Загора е открит през 2012 г., когато "Карфур" все още имаше силни позиции на пазара. През последните две години обаче компанията изпитва затруднения, сметките й са под постоянен запор, щандовете са полупразни, а броят на магазините се сви до шест от 21 през 2014 г. Само през миналата година приходите на компанията намаляха с близо 60% до 59.6 млн. лв. Финансови проблеми има и гръцката Marinopoulos, която държи правата за франчайз на Carrefour за България, Албания, Босна, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. В края на юни компанията поиска защита от фалит, след като беше поискана несъстоятелността й от страна на кредиторите, а в края на август стана ясно, че Marinopoulos най-вероятно ще бъде изкупена от конкурента си Sklavenitis.

И други търгове

В края на миналата седмица приключи и търгът за най-стария обект на "Карфур" в страната – този в Бургас. Магазинът е с площ 12.6 хил. кв.м, а търсената цена от 14.5 млн. лв. включва също и идеални части от паркинга, земята и общите части на комплекса "Бургас плаза", където се намира магазинът. Частният съдебен изпълнител Тотко Колев не беше открит за информация дали продажбата е била успешна. В случай че първото предлагане се провали, следващият търг ще започне при 20% по-ниска цена.

Обектът в Бургас беше последният собствен магазин на веригата, обявен за продан заради необслужвани дългове на "КМБ България". Подобни процедури бяха организирани и за хипермаркета в недостроения мол Plaza West в "Люлин". Успешно засега приключи единствено продажбата на най-големия магазин – в софийския The Mall на "Цариградско шосе", който стана собственост на кредитора Уникредит Булбанк. Банката обаче реално не плати цената от 32 млн. лв., а я приспадна от дълга на компанията.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 1
    • + 1

    Стара Загора е богат и развиващ се град.
    Карфур ще продадат магазина си дори с печалба!

    Нередност?
Нов коментар