🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SoftBank и Саудитска Арабия правят фонд от 100 млрд. долара за технологичния сектор

Инвестициите ще бъдат направени през следващите пет години

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон обяви новината на конференция в Токио
Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон обяви новината на конференция в Токио
Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон обяви новината на конференция в Токио    ©  В© Kim Kyung Hoon / Reuters
Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон обяви новината на конференция в Токио    ©  В© Kim Kyung Hoon / Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Това е естествена стъпка, след като SoftBank малко по малко се отдалечава от традиционния си бизнес и навлиза в технологичния сектор."

Тошихиро Уомото, главен кредитен стратег на Nomura

Японският технологичен концерн SoftBank и Саудитска Арабия започват подготовка за създаването на технологичен фонд, който ще управлява близо 100 млрд. долара. Той ще бъде един от най-големите в сектора, ще е базиран в Лондон и ще се казва SoftBank Vision Fund. Първоначално японската компания ще вложи в него 25 млрд. долара, а суверенният фонд на Саудитска Арабия - 45 млрд. долара, съобщи Масайоши Сон, главен изпълнителен директор на SoftBank. Инвестициите ще бъдат направени през следващите пет години, пише Financial Times.

Необичайно големият фонд е показателен за апетита на инвеститорите към технологичния сектор, дори в момент, в който Силициевата долина изглежда притеснена от високата оценка на някои от най-успешните си стартъпи като Uber и Airbnb. Със своите 100 млрд. долара капитал фондът ще бъде с размер на всички фондове, създадени от щатски фирми за рисков капитал през последните две и половина години, според данните на Националната асоциация за рисков капитал.

На няколко фази

Сумата във фонда ще бъде инвестирана в рамките на пет години, или по 20 млрд. долара на година, които представляват общо една четвърт от общите годишни инвестиции в американски стартъпи. От SoftBank все още не са обявили дали инвестициите ще са фокусирани върху стартъпи в по-начален стадий или вече създадени технологични компании. Както SoftBank, така и суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия постоянно увеличават вложенията си в технологичния сектор. По-рано през тази година SoftBank купи купи британския производител на чипове Arm Holdings за 24 млрд. паунда. Сделката постави рекорд за най-скъпата придобивка в историята на европейските технологични компании.

"Това може да е опит на SoftBank да разшири екосистемата си, като инвестира в сектори, които да подпомогнат бизнеса на Arm Holdings", коментира Тошихиро Уомото, главен кредитен стратег на японския финансов холдинг Nomura. "Това е естествена стъпка, след като SoftBank малко по малко се отдалечава от традиционния си бизнес и навлиза в технологичния сектор", добавя той. Суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия също прави все повече инвестиции в технологичния сектор, като последната сделка беше финансиране на Uber с 3.5 млрд. долара.

Към план 2030

Развитието на суверенния инвестиционен фонд е от главно значение за икономическия план на Саудитска Арабия до 2030 г. Той включва намаляване на влиянието на изкопаемите горива в икономиката на страната и по-силен частен сектор. Мохамед бин Саламин, принцът на Саудитска Арабия, който е двигател на този план, направи редица посещения в Япония и други азиатски страни с цел намирането на инвеститори. При последната си визита в Япония той се срещна с главните изпълнителни директори на едрия бизнес в страната, включително и Масайоши Сон от SoftBank.

Сон от своя страна обяви, че SoftBank Vision Fund ще бъде най-големият инвеститор в технологичния сектор през следващото десетилетие и към нето може да се присъединят "няколко големи глобални инвеститора". Преди технологичните инвестиции на SoftBank бяха движени основно от Никеш Арора, който трябваше да наследи Масайоши Сон начело на компанията, но по-рано през годината я напусна. Японската компания е сериозен инвеститор в американския телеком Sprint, китайската технологична компания Alibaba и Yahoo Japan.

Все още няма коментари
Нов коментар