Китай създава инвестиционен фонд за Централна и Източна Европа

Първоначалният капитал ще бъде 10 млрд. евро

Премиерът на Китай Ли Кекианг обяви намеренията си на конференция в Рига.
Премиерът на Китай Ли Кекианг обяви намеренията си на конференция в Рига.
Премиерът на Китай Ли Кекианг обяви намеренията си на конференция в Рига.    ©  Ints Kalnins
Премиерът на Китай Ли Кекианг обяви намеренията си на конференция в Рига.    ©  Ints Kalnins
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай подготвя инвестиционен фонд за финансиране на проекти в Централна и Източна Европа. Негови създатели са държавните банки Industrial и Commercial Bank of China. Името на фонда е China-Central Eastern Europe и ще бъде управляван от китайската Sino-CEE Financial Holdings, съобщава Reuters.

Капиталът

Първоначалният му капитал ще е 10 млрд. долара, а целта му е да набере около 50 млрд. евро за финансиране на инфраструктурни проекти, високотехнологични компании, производство на потребителски стоки и др. Той ще бъде подкрепен от правителството на Китай, но ще оперира на пазарни принципи, като ще може да инвестира и извън региона при подходящи проекти. Целта е да осигури нови пазари за стоките на втората най-голяма икономика в света, чийто износ се забавя.

Засега инвестициите на фонда ще бъдат насочени изцяло към Централна и Източна Европа, но е възможно, ако проектът е успешен, да бъде разширен и към останалата част от континента.

Новият път на коприната

Проектите в Централна и Източна Европа са част от т.нар. Нов път на коприната за Китай. От Пекин се надяват да намерят нови пазари, които да увеличат износа, след като икономическият растеж се забавя и компаниите започват да изпитват затруднения. Китайският зам.-министър на търговията Гао Ян коментира миналата година, че до момента китайските компании са инвестирали повече от 5 млрд. евро в държави от региона.

Китайските компании са във фаза на агресивно разширение и инвестиции по посока Европа и особено САЩ. През миналия месец беше обявен още един международен инвестиционен фонд, който е на стойност 100 млрд. долара и ще бъде насочен изцяло към технологичния сектор. Фондът ще бъде финансиран от японската SoftBank и правителството на Саудитска Арабия. Той обаче ще бъде базиран в Лондон и най-вероятно ще се насочи изцяло към компании от Западна Европа и САЩ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lz22 avatar :-|
    lz2

    Няма лошо.

    Нередност?
Нов коментар