НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Момичето, което можеше да потопи София

Хидротехническият кантон на "Панчарево", в който се намира управлението на язовира, беше продаден от ЧСИ заради дългове на "Напоителни системи"

Изпускателят на язовир "Панчарево" е основното съоръжение, което отговаря за безопасното ниво на водата
Изпускателят на язовир "Панчарево" е основното съоръжение, което отговаря за безопасното ниво на водата
Изпускателят на язовир "Панчарево" е основното съоръжение, което отговаря за безопасното ниво на водата    ©  Цветелина Белутова
Изпускателят на язовир "Панчарево" е основното съоръжение, което отговаря за безопасното ниво на водата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Публичната продан на важното съоръжение е допусната, тъй като собствеността на въпросния имот остава неуредена.
С решение на Министерски съвет сделката е спряна, но други подобни случаи не липсват.

ОК, Панчарево не е Лаго ди Комо. Но е най-близкото подобие, с което София разполага, и парцел на брега на изкуственото езеро вероятно е мечта на много жители на столицата. Дворно място от 2800 кв.м с малка масивна сграда от 76.6 кв.м звучи като нелоша възможност и ако това беше цялата история, този текст вероятно щеше продължи със сравнения на оферти и алтернативи.

Има обаче един проблем. Въпросният имот се продава от частен съдебен изпълнител заради необслужвани дългове на държавното "Напоителни системи", а споменатата постройка е кантон, от който се контролира изпускането на водата от язовир "Панчарево". А той освен място за пикник, риболов и разходки с лодки е най-долното стъпало от каскада "Искър", което служи за спирането на водата в случай на залпово изпускане от язовир "Искър". Или при неправилното му управление от частни лица може да се предизвика преливане или скъсване на бента, което да остави летището и кварталите "Дружба" и "Подуяне" под вода.

Колкото и абсурдно да звучи, хидротехническият кантон на Панчарево, в който се намира управлението на основния водоизпускател, преливника на язовира и кулата за промишлено водоподаване е купен за 682 хил. лв. от 27-годишната Ева Петева Богомилова.

За щастие малко преди сделката да бъде вписана в имотния регистър, правителството все пак се задейства. То предостави имота за безвъзмездно управление на министерство на земеделието и го обяви за публична държавна собственост, което напълно стопира неговата продажба в бъдеще. Това обаче може да се случи и с друг имот с възлови съоръжения на "Напоителни системи", които частни съдебни изпълнители се опитват да продадат, за да удовлетворят длъжниците на закъсалото държавно дружество. А такива случаи не липсват (виж карето).

Това едва ли щеше да се случи, ако държавата се беше погрижила навреме да уреди собствеността върху поземления имот, върху който е разположен кантонът (и не само този), или ако беше изготвен план за финансовото оздравяване на "Напоителни системи", вместо имотите на дружеството да се разпродават от ЧСИ. След като от години компанията затъва, едва през август Министерският съвет одобри стратегия за преструктурирането й.

Как почти се стигна до софийското цунами

Лошото финансово състояние на "Напоителни системи", което е 100% собственост на Министерството на земеделието, е факт от години. Възможност за кредиторите да получат вземанията си е чрез продажба на активите на компанията чрез частен съдебен изпълнител. Това се случва и с фирмата "А. - Б" ЕООД (пълното име не е известно, тъй като в решенията на съда не се изписват целите наименования на страните), която наема частния съдебен изпълнител Ирина Митова–Киризиева да продаде на търг въпросния имот. По закон изборът на терен може да стане или по искане на самия кредитор, или да бъде определен от съдебния изпълнител. От кантората на Киризиева обаче не пожелаха да коментират как е бил определен точно този имот за продажба.

Това, което все пак позволява кантонът да бъде обявен на търг, е, че след 1989 г. собствеността на язовирите в България беше разпокъсана между няколко министерства и държавни компании. Така през 2006 г. с подпис на тогавашния областен управител Тодор Модрев на язовир "Панчарево" се издава акт за публична държавна собственост, предоставена на управлението на Министерството на земеделието и горите, а като бивш собственик на имота е вписана "Напоителни системи" - клон София.

Във въпросния акт ясно е описан видът на имота и че той включва язовирната стена, водовземната кула за промишлено водоснабдяване и кулата на основния изпускател. По погрешка или не извън този списък остава хидротехническият кантон, който е свързан с кабелна мрежа с тези съоръжения и служи за тяхното управление. Така кантонът остава с акт на държавна собственост от 1987 г., когато все още в законодателството не са въведени понятията частна и публична собственост. Според въпросния акт имотът е предоставен на управление СЕП "Водно стопанство", което впоследствие е наследено от "Напоителни системи".

Пропускът кантонът да бъде обявен за публична държавна собственост, която по закон не може да се продава за разлика от частната държавна собственост, е и вратичката, която позволява продажбата му от ЧСИ.

Съдебно затъване

Призовката за принудителното изпълнение по продажбата на имота от ЧСИ е изпратена до "Напоителни системи" на 10 август, а два дни по-късно компанията изпраща жалба до съда. Писмено е уведомен и заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, както и Столична община, областната управа и ДАНС.

В жалбата до съда от "Напоителни системи" подробно обясняват, че имотът, който се готви за продажба, е мястото, от което се осигурява управлението на водите на язовира. Твърденията в жалбата са подкрепени и с изискванията на Закона за водите, според които язовир "Панчарево" е публична държавна собственост заедно с прилежащите съоръжения и отводнителни системи. Язовирът също така е и част от критичната инфраструктура на страната, тъй като е най-долното стъпало, осигуряващо контрола на водните запаси, в случай че язовир "Искър" прелее.

Реакцията на съда е бърза, но решението излиза на 29 септември, ден след като търгът за продажбата е проведен. Това няма особено значение, защото съдът остава жалбата на "Напоителни системи" без уважение, като решението не подлежи на обжалване. Мотивите са, че не са предоставени достатъчно доказателства за реалното предназначение на имота и е невъзможно да се прецени дали е публична или частна държавна собственост.

Реакция има и от Министерството на правосъдието, до което също е изпратена жалба на 23 август. Тук обаче констатациите коренно се различават с тези на съда. От инспектората към министерството са установили, че ЧСИ Кирезиева в нарушение на закона не е извършила пълна проверка на недвижимия имот и че той е публична държавна собственост и не може да бъде продаван. Срещу Кирезиева е образувано и дисциплинарно производство на 4 ноември, два дни след решението на Министерски съвет, с което се урежда статутът на имота.

Новата кантонерка

На търга, проведен на 28 септември, се явяват около 15 кандидата, разказаха източници на "Капитал". Първоначалната цена е 72 хил. лв., а стъпката за наддаване - 7.2 хил. лв. Наддаването за апетитния имот обаче бързо напредва, като крайната постигната цена е 672 хил. лв. Купувач е Ева Петева Богомилова, която се явява на търга като физическо лице. Според регистъра ДАКСИ Богомилова няма никакви участия във фирми, нито участва в управлението на такива. Търсене на името й в интернет показва, че към 2015 г. тя е била стажант юрист, през април 2016 г. няколко жълти сайта публикуват информация, според която дамата твърди, че е била упоена, изтезавана и бита от семейство Николай и Евгения Баневи. Самите те твърдят пред въпросните медии, че не я познават. Според публикациите Богомилова е работила в София за охранителната фирма VTA Security Service, която се смяташе близка до Красимир Маринов-Големия Маргин и покойния вече Дмитрий Минев-Димата Руснака. Опитите на "Капитал" да издири Богомилова през въпросната фирма се оказаха безуспешни, защото фирмените им телефони в София не отговаряха.

Спирането на сделката вече е необратимо, но това можеше и да не се случи, ако казусът не беше разказан от "Господари на ефира", след което институциите се задействаха сякаш с магическа пръчка. Ако това не беше станало сега управлението на язовир "Панчарево" и възможността София да заприлича на Венеция щяха да са в ръцете на Богомилова. От държавата обаче зависи да гарантира, че това няма да се случи с някои от останалите други подобни ключови имоти на "Напоителни системи", чиято продажба от ЧСИ остане незабелязана от медиите.

Наводнение от продажби

В момента инспекторатът към министъра на правосъдието извършва проверки по два сигнала на "Напоителни системи" ЕАД във връзка с публичната продан на хидротехнически съоръжения и машини, които са част от малка водноелектрическа централа (МВЦ) , "Горен Дъбник", МВЦ "Телиш" и МВЦ "Смирненски". От министерство на правосъдието обаче не можаха да кажат дали тези продажби са спрени, а от "Напоителни системи" не отговориха на нито един от поставените въпроси на "Капитал".

През август министерството на правосъдието е поискала дисциплинарно производство срещу ЧСИ Захари Димитров с район на Окръжен съд Варна. Причината е установени нарушения във връзка с организирана публична продан на две помпени станции до язовир Цонево край гр. Девня, както и за подземен водопровод, минаващ през общините Дългопол, Долни чифлик, Аврен и Девня. Причината е, че Димитров не е извършил проверка на собствеността на недвижимите имоти, за които се е оказало, че не са собственост на "Напоителни системи". Двете продажби са спрени.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bj_int avatar :-|
    bj_int
    • + 24

    Познайте коя е държавата, където МВР и Министерство на правосъдието е "Господари на ефира", а Министерство на здравето е БГ Мама

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 6

    Чудя се , как все още сме държава.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 8

    Когато няма дисциплина и когато чиновниците не отговарят за действията и бездействията си. Резултатът е разпад.

    Нередност?
  • 4
    zcr03511292 avatar :-|
    zcr03511292
    • + 1

    Машините и съоръженията на ВЕЦ "Горни Дъбник", които бяха продадени от ЧСИ на публична продан, са собственост на моето ЕООД и са предмет на заведено дело срещу "Напоителни системи". И беше продадено срещу вземане от 130,71лв. на фирма, регистрирана през януари 2016г.?! Въпреки издадено определение чрез налагане на запор върху процесните движими вещи?! Водя тази неравна борба от 1година...

    Нередност?
  • 5
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • + 2

    Много хора има за затвора по този казус, в това число и законодателите - Защо "Напоителни системи" е в такова окаяно състояние? Как такива критични имоти и инфраструктура не са в някакъв специален регистър вече 25 години? Как така физическо лице без история вади на масата 600 бона и си купува нещо? Какво се случва с ЧСИ, нарушили закона?

    Нередност?
Нов коментар