Язовир "Луда Яна" край Панагюрище ще е готов през 2019 г.

Консорциумът "Щрабаг – Станилов" ще изгради съоръжението за 56.3 млн. лв.

Представителят на изпълнителя "Щрабаг – Станилов" Йохан Пьолцл (вдясно) каза, че очаква да приключат строителството дори по-рано от предвидените по договор 900 дни
Представителят на изпълнителя "Щрабаг – Станилов" Йохан Пьолцл (вдясно) каза, че очаква да приключат строителството дори по-рано от предвидените по договор 900 дни
Представителят на изпълнителя "Щрабаг – Станилов" Йохан Пьолцл (вдясно) каза, че очаква да приключат строителството дори по-рано от предвидените по договор 900 дни    ©  Цветелина Белутова
Представителят на изпълнителя "Щрабаг – Станилов" Йохан Пьолцл (вдясно) каза, че очаква да приключат строителството дори по-рано от предвидените по договор 900 дни    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът включва също пречиствателна станция с капацитет 300 л/сек и ще осигури питейна вода на най-малко 26 хил. души.

Повече от 30 години след като беше замислен, проектът за изграждане на язовир "Луда Яна" край Панагюрище е на път да се случи. Строителството ще се изпълнява от консорциума "Щрабаг – Станилов" и ще започне почти от нула. Договорът, който беше подписан в сряда, е на стойност 56.3 млн. лв. с ДДС и се финансира с подкрепата на Световната банка. Проектът е със срок на изпълнение 900 дни, така че язовирът трябва да заработи през 2019 г. Пускането му ще реши проблема с питейната вода на поне 26 хил. души.

Средно голям

Проектирането и строителството на язовира за първи път започна през 80-те години на миналия век, но през 2000 г. той беше замразен. Сега изграждането ще започне практически от начало, като ще се използва единствено частично изградената стена, за която е установено, че отговаря на съвременните геоложки и сеизмологични изисквания. Останалите допълнителни съоръжения ще бъдат разрушени и изградени наново.

Новият язовир ще е с обем 20 млн. куб.м и височина на стената от почти 50 м. Това е средно голям язовир за питейни нужди, обясни регионалният министър Лиляна Павлова при подписване на договора с изпълнителя "Щрабаг – Станилов". Строителството на "Луда Яна" ще подобри водоснабдяването на близо 26 хил. жители на община Панагюрище. Освен това се предвижда техническа възможност за захранване с вода на селища от община Пазарджик, Стрелча и Лесичово. По думите на Павлова язовирът може да доставя питейна вода на 45 хил. души.

Проектът включва също пречиствателна станция с капацитет 300 л/сек, два довеждащи водопровода (1900 м гравитачен и 200 м напорен) и две помпени станции. Срокът за изпълнение е 900 дни, а плановете са язовирът да бъде завирен през пролетта на 2019 г. "Проектът е сложен и включва различни аспекти на строителните работи, но ние ще го изпълним по най-високите стандарти и в срок", каза представителят на консорциума Йохан Пьолцл. "Нещо повече, имаме намерение да съкратим срока и се надявам да го приключим до края на 2018 г.", добави той. По време на строителството на обекта ще работят 350 души, а след приключване на язовира постоянните работни места ще са 30.

Финансиране

Договорът на "Щрабаг – Станилов" за строителство е на стойност 56.3 млн. лв. с ДДС. Отделно цената на проекта включва също 2.7 млн. лв. за обследване и проектиране, както и 2.5 млн. лв. за надзор.

Строителството на язовира и пречиствателната станция за питейна вода се финансира по проект за развитие на общинската инфраструктура с подкрепата на Световната банка, която осигурява 80% от средствата, а останалите 20% са съфинансиране от държавния бюджет. Заемното споразумение с финансовата институция е на обща стойност 87.4 млн. евро и включва не само средства за изграждане, но също за подготовка, проектиране и надзор, както и разработването на 51 генерални плана, които вече са готови, добави Павлова.

Освен за "Луда Яна" средства по заема са предвидени и за други приоритетни проекти, които трябва да бъдат изградени в страната. В тях влиза язовир "Пловдивци" в община Рудозем, който вече се строи и се очаква да бъде завирен през пролетта на следващата година. Скоро предстои да бъде подписан и договорът за рехабилитация на язовир "Студена" край Перник, който също се финансира със средства от Световната банка. Проблемът там е, че язовирът е единственият източник на питейна вода за града, което прави ремонта значително по-сложен и скъп. Това е и причината парите по заема за момента да са изчерпани. Затова за четвъртия приоритетен проект – язовира "Нейковци" край Трявна, засега има средства само за обследване и проектиране. Преди време обаче Павлова каза, че за строителството също ще се разчита на финансовата институция.

Екоминистерството проверява малки ВЕЦ

Министерството на околната среда и водите е започнало мащабни проверки на малки ВЕЦ върху екологично уязвими участъци на реките. През юли и август са проверени 138 от общо 217 подлежащи на контрол малки ВЕЦ и са установени 19 нарушения. На операторите са съставени актове, съобщиха от министерството. "Един от сериозните проблеми, които се опитваме да разрешим, е да се ограничи потенциалното негативно въздействие на тези обекти върху водните ресурси и екосистемите", каза зам.-министър Атанаска Николова. В сряда тя се срещна с представители на екологични организации по повод внесена жалба на сдружение "Балканка" срещу изграждането на ВЕЦ "Енерджи Говедарци" в подножието на Рила.

Съвместно с неправителствения сектор вече е разработена методика, която ще оценява потенциалните рискове от изграждането на малки ВЕЦ. Предстои документът, който определя участъци, в които категорично се забранява строеж на такива съоръжения, да бъде одобрен от министъра на околната среда и водите. Прилагането на методиката трябва да предотврати неблагоприятния ефект върху екологично уязвими участъци и да ограничи инвестиционни намерения, увреждащи екосистемите.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 5

    Браво, поздрави за моят роден край!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 5

    Държавата изкупува на надута цена енергията от т.нар. "малки ВЕЦ" и в същото време се чуди на жабурняците, които оставят след себе си. Ако имаше истински пазар на зелен ток, тези малки ВЕЦ са напълно неконкурентоспособни и щяха да отпаднат по естествен път.

    Слънчевите панели вече ги инсталират с редосеялка - особено в Южна Европа никой друг източник не може да ги мине по себестойност на енергията.

    Нередност?
  • 3
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 3

    [quote#2:"cinik"]Държавата изкупува на надута цена енергията от т.нар. "малки ВЕЦ" [/quote]
    Какво общо има с малките ВЕЦ? Това е язовир за питейна вода,прочети статията. Ако си я виждал река Луда Яна тя лятно време се е свила до размерите на една вада. Трябва някъде да се събира водата от снеготопенето и пороите, иначе заминава безполезно надолу.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    До коментар [#3] от "Fred":

    Ами да, защото съм объркал статиите. Коментарът беше за една пресъхнала река заради нов ВЕЦ. Извинете, всички минуси са заслужени.

    Нередност?
  • 5
    mr.crc avatar :-|
    mr. wonderworld.
    • + 1

    До коментар [#1] от "Fred":

    Така ли!
    От къде си , Фред?
    Моят род половината е от Панагюрище, половината от Стрелча.

    Нередност?
Нов коментар