🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airbnb разширява сериозно услугите си

Компанията ще предлага услуги за цялото пътуване на клиентите

Изпълнителният директор на Airbnb Браян Чески има сериозни планове за разширението на компанията.
Изпълнителният директор на Airbnb Браян Чески има сериозни планове за разширението на компанията.
Изпълнителният директор на Airbnb Браян Чески има сериозни планове за разширението на компанията.    ©  Phil Mccarten
Изпълнителният директор на Airbnb Браян Чески има сериозни планове за разширението на компанията.    ©  Phil Mccarten
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за краткосрочно отдаване на апартаменти под наем Airbnb ще промени коренно бизнес стратегията си. Тя ще предлага не само настаняване на клиентите, а и ще им организира пътуването и престоя в града, където са отседнали, съобщава Financial Times. Това е най-голямата промяна за компанията от Силициевата долина до момента и е първа стъпка към превръщането й в платформа за пътувания.

Планът

Изпълнителният директор Браян Чески коментира пред изданието, че в дългосрочен план очаква тези услуги да отговарят за по-голямата част от приходите на Airbnb. Планът на компанията за споделен бизнес беше представен на конференция в Лос Анджелис. "Всичко, което показахме днес, ще надминава многократно като качество услугите, които предлагаме сега", заяви Чески.

Airbnb ще предлага всички услуги, нужни за едно пътуване - от резервиране на билети и наемането на превозни средства до резервации в ресторанти и доставки на домакински продукти. Първата стъпка обаче ще е сравнително малка - организирането на обиколки в определени градове. Те обаче няма да включват само разглеждане на забележителности, а и по-екзотични преживявания като офроуд каране на мотори в Лос Андежлис. Ще има и отделна секция "Преживявания", която ще е насочена към посещения на концерти или дори изнасянето на малки концерти в наетите помещения.

Сериозно разширение

Разширението на услугите на Airbnb ще отвори вратите към съвсем нов пазар за компанията. За миналата година приходите й са били 900 млн. долара, които могат да бъдат увеличени многократно, ако успее да изпълни амбициозните си планове.

По думите на Чески компанията работи по това разширение в последните две години. "Осъзнахме, че трябва да създадем обща атмосфера за цялото пътуване на нашите клиенти", коментира той. "Новите услуги са само началото." Първоначално услугата за турове ще бъде достъпна в 12 града по света, сред които Хавана, Детройт и Лондон. След година броят им трябва да стане 50. Проблем пред реализацията на намеренията могат да се окажат регулаторните пречки пред Airbnb в големи градове като Берлин и Ню Йорк.

Все още няма коментари
Нов коментар