🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моят дом е и твой дом

Airbnb разширява сериозно бизнеса си, докато води битки по съдилищата в големите градове

Airbnb се налага като по-търсена услуга от традиционните хотели
Airbnb се налага като по-търсена услуга от традиционните хотели
Airbnb се налага като по-търсена услуга от традиционните хотели    ©  CHRISTIAN HARTMANN
Airbnb се налага като по-търсена услуга от традиционните хотели    ©  CHRISTIAN HARTMANN
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- Airbnb среща много трудности пред бизнеса си, а редица големи градове се опитват да ограничат услугите на компанията.

- Въпреки това основателят Браян Чески се ориентира към мащабно разширяване на дейността - както на приходите, така и на предоставяните услуги.

Браян Чески със сигурност е човек с много идеи. Може би най-важната от тях вече е изпълнил - да създаде Airbnb, глобалната платформа за отдаване под краткосрочен наем на жилища с минимално посредничество. Airbnb е от онези компании, които са трудни за описание както като модел, така и като въздействие върху бизнеса и социалната среда. Тя вече е на мушката на много държави, които не знаят как да регулират фирмите, работещи в "споделената икономика". Но докато другият голям представител на тоя сегмент - Uber, бе изгонен безцеремонно от редица страни, отношението към Airbnb е сравнително по-добро. Да, правителствата наистина се страхуват до какво може да доведе неспирната експанзия на Airbnb, но засега стъпките, поемани от страна на големите държави, могат да бъдат наречени по-скоро експериментални, а не крайни.

Чески обаче явно няма намерение да си губи времето и да стои на едно място, докато тече борбата в съдебните зали. Плановете му за Airbnb целят да направят компанията не просто посредник при отдаването на жилища, а и цялостна туристическа агенция с възможности, за които само най-големите туроператори могат да мечтаят.

Мисли натясно - в съдебната зала

Стратегията на Чески може да се окажа безсмислена, ако големите градове в света продължат да пречат на бизнеса на Airbnb. Най-тежка ще бъде битката в Ню Йорк, който е трети по търсене на обекти в света след Париж и Лондон (виж инфографиката). В Ню Йорк отдавна има закон, който забранява краткосрочното отдаване под наем на апартаменти, но за него доскоро нямаше солени глоби, а освен това го има и проблема с доказването на престъплението. В края на октомври обаче губернаторът на щата Андрю Куомо подписа закон, който предвижда тежки финансови наказания за всички, които не спазват първоначалната забрана. Законът очевидно е насочен към Airbnb, който завладя изцяло пазара на отдаването на жилища за кратък период от време. Куомо обаче не се страхува толкова от самата Airbnb, а от хората с множество имоти, които реално практикуват незаконен хотелиерски бизнес, който не предлага никакви гаранции на клиентите си и не плаща данъци.

Airbnb, изглежда, ще насочи голяма част от усилията си към съдебната зала в Ню Йорк. Делото ще бъде решаващо за цялостния план на компанията, защото, ако подходът на Куомо се окаже успешен, много други големи градове също ще могат да го използват и да нарушат хармонията на Airbnb. Това няма да навреди само на въпросните незаконни хотелиери, но и на всички, които искат да изкарват пари през имотите си, както и, разбира се, ще доведе до огромни щети върху Airbnb. Самата компания също се обяви против незаконните наемодатели и обяви, че трябва бъдат взети мерки срещу тях.

Самият щат Ню Йорк смята, че пропуска огромни приходи от данъци заради Airbnb, което накара фирмата да предложи финансов пакет от 90 млн. долара годишно, колкото според компанията са пропуснатите данъци (за щатските власти те са много повече). Освен това Airbnb предлага и да поддържа сградите на жилищата, които се предлагат в сайта. Това обаче според нюйоркските власти би предефинирало наемодателите като хотелиери и по този начин ще представлява таксуване на нелегална дейност.

За много хора ходът на Куомо бе очакван. САЩ не е единствената държава, която влиза в крак с проблемите на споделената икономика. През май тази година Берлин забрани краткосрочното отдаване чрез Airbnb на повече от 50% от едно жилище без позволение от общината. Въпреки това през август в града са били заети над 87 хиляди стаи и апартаменти, всичките през Airbnb. Забрана за краткосрочно отдаване под наем на имоти има и в Барселона. Ефектът там обаче е обратен - откакто беше прокаран законът, заявките през Airbnb отбелязват скок на годишна база от 39 процента.

Досега атаките към споделената икономика бяха насочени предимно към Uber, която беше забранена в редица градове, включително и София. За Airbnb остава успокоението, че докато вървят големите дела на компанията, тя ще може да продължи да разраства бизнеса си на други места, без да спира изцяло дейност и в опасните зони.

Дай да сключим данъчно споразумение

За тази цел Airbnb иска да разшири данъчните си споразумения в 700 града по света до края на следващата година. Компанията вече сключи 200 подобни договорки, които й позволяват да събира хотелиерски такси от наемодателите в платформата и да ги превежда към местните власти. Според Чески тези 700 града носят около 90% от приходите на компанията. "Когато имаш данъчно споразумение с местната община, това означава изрична договорка, която не представлява риск", заяви основателят на Airbnb пред Financial Times. Например във Франция от миналата година се събира автоматично такса върху престоя от потребителите в Париж и Шамони.

Мисли нашироко - извън жилищата

Чески, изглежда, е оптимист въпреки съдебните трудности, защото плановете му за бъдещето са достатъчно амбициозни. В момента начинът на работа на Аirbnb е ясен - собственици регистрират в сайта имотите си, пускат ги под наем, обявява се цена, гости ги наемат, а Airbnb получава процент от сделката. Нещата са опростени и това е едно от големите предимства на Airbnb наред с ниските цени. За Чески обаче това явно не е достатъчно. Той иска да осигури на пътуващите хора не просто място, където да останат, но и програма за целия им престой в града, а защо не и преди и след това. Според новите планове на компанията, обявени неотдавна, през Airbnb ще може да се резервират билети за самолет, да запазват маси в ресторанти, билети за театри и всичко останало. Разбира се, само по желание на клиентите, които искат да имат пълен контрол върху програмата си. За най-ексцентричните си потребители Airbnb предвижда и услуги като частен концерт в наетия имот, офроуд каране на джипове и всичко, за което би имало търсене от страна на пътуващите.

За останалите Airbnb ще започне програмата си Airbnb Trips, която предлага готови програми за големите градове. Тя ще е първата, която ще започне да работи през идната година в 12 големи града по света и включва обиколки на градовете, посещаване на музеи, тоест поемане на функциите на туроператорите. Така приходите на Airbnb несъмнено многократно ще нараснат. Но компанията ще разшири и предлаганите услуги, което пък може да удари по интересите на много бизнеси и да породи още по-големи регулации за споделената икономика. Днес е трудно да се предвиди откъде могат да дойдат следващите трудности за една от любимите непублични компании в Силициевата долина.

Стой далеч от борсата

Шампионите на споделената икономика Airbnb и Uber все още се ослушват по въпроса за излизане на борсата. Въпреки че слуховете за листване циркулират почти постоянно, двете фирми за момента се издържат изцяло от частни инвестиции и предпочитат да не рискуват успешния си бизнес модел. За тази година очакванията са приходите на Airbnb да достигнат 900 млн. долара. Инвеститорите в Силициевата долина изживяват една от най-големите суши откъм технологични публични предлагания и се надяват една от двете компании най-накрая да предприеме крачката към пазара. Но такива изгледи засега няма и пазарите ще трябва да се задоволят с предлагането на Snapchat, което се очаква да се случи през март следващата година.
Все още няма коментари
Нов коментар