🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за ритейл

Chipita купува гръцкия Nikas, а "Белла" - "Никас България", "Кауфланд" със 158 хил. лв. глоба от КЗК, Nokia и Apple в съдебна битка за патенти, Вашингтон върна Alibaba в черния списък за ментета, Volkswagen се споразумя и за трилитровите двигатели в САЩ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Страницата е подготвена от екипа на "Регал" (regal.bg). Вашите новини от сектора очакваме на e-mail: [email protected]

Chipita купува гръцкия Nikas, а "Белла" - "Никас България"

Гръцкият производител на кроасани и закуски Chipita се е договорил да купи месопроизводителя от същата държава Nikas, съобщи електронното издание на вестник "Катимерини". Сделката ще има и български ъгъл - местният производител на колбаси "Никас" ще стане собственост на "Белла", която се контролира от гръцкия бизнесмен Димитриос Виндзилеос.

Собственикът на Chipita Спирос Теодоропулос е постигнал споразумение с банките кредиторки на Nikas - Alfa Bank и Eurobank, за преструктуриране на дълга на месопреработващата компания. Подробностите по сделката вече са подадени до гръцката Комисия за конкуренцията, уведомление е пратено и до Атинската фондова борса.
След приключване на увеличението на капитала на Nikas, предвидено в сделката, Chipita ще контролира повече от 90% от месопреработващата компания. За сделката стана ясно през юни 2015 г., когато собственикът на българската "Белла" - Impala Invest, и на Chipita - Спирос Теодоропулос, обявиха, че са на финалната права по придобиването на гръцката публична компания PG Nikas, която притежава месопреработвателната "Никас България". През октомври 2016 г. обаче двете компании изпратиха официално съобщение, според което Chipita и Impala Invest са решили да не продължат сътрудничеството си за инвестиране и финансово преструктуриране на PG Nikas. От офиса на "Белла България" уточниха за "Капитал", че Impala се е отказала от инвестиция в гръцката PG Nikas SA, но купува "Никас България". Подробности по предстоящата сделка обаче не бяха дадени.

Impala Invest вече притежава една фирма от месопреработващия бранш в Гърция - "Лаконики". Тя има две фабрики в Атина и Спарта. Била е собственост на Панайотис Никас, който пък е основател на Nikas, която впоследствие продава на фонда Global Finance.

"Кауфланд" със 158 хил. лв. глоба от КЗК

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция на "Кауфланд България ЕООД енд ко" КД в размер на 157 981 лв. за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Сумата е 7% от нетните приходи на "Кауфланд" от продажбата на продуктите - предмет на нарушението, през 2015 г.

Преписката е образувана по искане на фирма "Кети 94" – Пловдив – производител на спиртни напитки. Проблемите между двете дружества започнали през януари 2015 г. при договарянето на условията за новата година. Пловдивската фирма не приела увеличението на "бонусите върху месечния оборот", което довело до това, че търговската верига блокирала значителна част от асортимента й. Блокирането продължава до прекратяване на търговските отношения през април 2016 г. от страна на "Кауфланд". В становището си до КЗК "Кауфланд" посочва, че "Кети 94" самостоятелно взема решение да концентрира продажбите си към "Кауфланд" и че "търговските отношения между страните са се развивали винаги при взаимно договорени условия, че провежданите преговори са завършвали с взаимни отстъпки или с параметрите, предложени именно от "Кети 94".

Проверката на КЗК установява, че "моделът на поведение на "Кауфланд" е резултат от по-силната позиция на веригата и противоречи на добросъвестната търговска практика".

Nokia и Apple в съдебна битка за патенти

Nokia и Аpple завършиха 2016 г. със скандал. Първоначално Аpple заведе дело заради патенти, след което Nokia отвърна с обвинения за 32 технологични патента, за които твърди, че Аpple използва нелегално. "След като Apple се съгласи да плати за някои от патентите от портфолиото на Nokia през 2011 г., компанията отказва да отговори на исканията за лицензиране и на други патенти, които се използват в голям брой продукти на Apple", се казва в изявление на Nokia.

Apple пък заведе дела срещу Acacia Research и Conversant Intellectual Property Management. Обвиненията са, че двете са помогнали на Nokia да взима незаконно приходи от Apple, която е изключила от споразумението си с Apple ключови патенти. "Винаги сме били отворени към плащането на правилната цена за патентите в нашите продукти", коментира говорителят на Apple Джош Розенсток. "За съжаление Nokia отказва да лицензира своите патенти за честно ползване и в момента взима част от приходите Apple, които идват от продукти, нямащи нищо общо с Nokia."

Размяната на обвинения маркира подновяване на войната за патенти в смартфон сектора. Тя започна преди пет години, когато Apple заведе серия дела срещу Samsung заради нарушаване на споразуменията за ползване на патенти. И двете страни си размениха няколко победи в съдебната зала.

Вашингтон върна Alibaba в черния списък за ментета

САЩ върнаха китайския гигант за електронна търговия Alibaba Group в списъка на "пазарите с лоша слава", които продават пиратски стоки. САЩ твърдят, че онлайн платформата на Alibaba - Taobao, предлага "високи нива на фалшиви стоки" и не отговаря с нужната бързина, когато компании се оплачат, че се продават евтини копия.

Alibaba беше изваден от черния списък през 2012 г., но няколко американски търговски организации положиха усилия "статутът" на китайския гигант да бъде възстановен.

Президентът на групата Майкъл Еванс заяви, че компанията е разочарована, и добави, че търговците се контролират по-ефективно, отколкото преди четири години. Еванс изрази съмнение дали решението на търговското ведомство на САЩ се основава на действителни факти, или е повлияно от сегашния политически климат. В президентската си кампания Доналд Тръмп обвини Китай в кражба на интелектуална собственост, припомня АП.

Volkswagen се споразумя и за трилитровите двигатели в САЩ

Volkswagen достигна до поредно споразумение по скандала около дизеловите двигатели, разразил се през септември 2015 г. Компанията е постигна съглaсие за заплащане на компенсации за 80 хил. коли с трилитров двигател, които не влизаха в първоначалното споразумение за колите с двулитров двигател. Не е ясно колко точно ще заплати фирмата, но сумата със сигурност не влиза във вече подписаното споразумение за 1 млрд. долара между Volkswagen и щатските регулатори. Половината от компенсацията ще бъде платена при финалното разрешение на съда, което се очаква да се случи през февруари 2017, но за много коли може да се изчака до 2018 г.

Със споразумението на стойност 1 млрд. долара между Volkswagen и щатските регулатори сумата, която Volkswagen дължи, вече набъбна до 17.5 млрд. долара само за САЩ. Макар все още да не се знае колко точно ще добави към сумата делото за трилитровите двигатели, Volkswagen изтегли заем от 21.2 млрд. долара за заплащане на задълженията.