Хотел на Красимир Гергов се продава заради дългове

Столичният четиризвезден "BW Premier Тракия" се предлага за втори път от съдебен изпълнител по искане на Уникредит Булбанк

Осеметажният хотел се намира на ул. "Солунска" в столицата
Осеметажният хотел се намира на ул. "Солунска" в столицата
Осеметажният хотел се намира на ул. "Солунска" в столицата    ©  Анелия Николова
Осеметажният хотел се намира на ул. "Солунска" в столицата    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

16

млн. лв. с ДДС е търсената минимална цена. В първия търг хотелът се предлагаше за 20 млн. лв., но липсваше интерес.

Хотел на рекламния бос Красимир Гергов на столичната улица "Солунска" е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител заради необслужван кредит от Уникредит Булбанк. Имотът е собственост на "Кардеа", но длъжник е притежаваната от бизнесмена "К консултинг", която държи 25% от дяловете. Още толкова е и прякото участие на Гергов.

Това е вторият опит за продажба на хотела, след като при предишната процедура през ноември кандидати не се появиха. Търсената сега минимална цена е малко под 16 млн. лв. с ДДС, а предложения се приемат до 6 февруари.

Втори опит

Имотът е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител Стоян Якимов. Офертата включва половината идеална част от парцел с обща площ 568 кв.м и самата сграда, която е на осем етажа с разгъната застроена площ 3933 кв.м. Четиризвездният "BW Premier Тракия хотел" има над 40 стаи и носи името на Best Western, която работи в България на принципа на франчайзинга. Справка на сайта на американската верига обаче показва, че "Тракия" в момента не присъства сред хотелите с марката й. В столицата има още четири хотела Best Western, но те са с други собственици и са видими на сайта на международната верига.

Земята и сградата се предлагат за 15.997 млн. лв. с включен ДДС. Предложения могат да се подават до края на работния ден на 6 февруари, а ако има кандидати, наддаването ще се състои на следващия ден сутринта. При предишната продан, която приключи в началото на декември, интерес не беше проявен. Тогава търсената цена беше 19.995 млн. лв. с ДДС.

Собственост и дългове

От съобщението на Якимов става ясно, че върху имота има няколко ипотеки и възбрани, включително и от друг ЧСИ. Сегашната процедура е с взискател Уникредит Булбанк за сумата от 3 млн. лв. по договор за кредит от април 2011 г. Якимов обаче уточни за "Капитал", че това е необслужваното задължение само по едно от няколко изпълнителни дела. От подаденото през юли миналата година в Търговския регистър запорно съобщение се вижда, че компанията дължи и близо 6 млн. лв. на държавата. Якимов обаче обясни, че банката е първи по ред кредитор, тъй като има ипотека.

Собственик на имота е компанията "Кардеа", в която длъжникът "К консултинг" държи 25% от капитала. Още толкова е прякото участие на Красимир Гергов. Останалите 50% се притежават от Георги Кирчев, собственик на падналата през 2006 г. сграда на "Алабин", която уби две момичета.

Запорът от страна на Уникредит Булбанк на практика е върху дела на "К консултинг". Дружеството е еднолична собственост на Гергов и е с предмет консултантска дейност в областта на медиите. Последният отчет за 2015 г. показва, че за втора поредна година компанията отчита отрицателен финансов резултат от 4 млн. лв. и така натрупаната загуба достига 14.3 млн. лв. В същото време задълженията към финансови предприятия намаляват почти наполовина до 4.2 млн. лв. Справка в Имотния регистър показва, че през юли 2016 г. са вписани още няколко възбрани и върху други имоти на "К консултинг".

Губещ е и прекият собственик на хотела "Кардеа", който през 2015 г. добавя 738 хил. лв. към загубата от минали години, която достига 11.2 млн. лв. Нетните приходи от продажби на компанията са едва 1.2 млн. лв.

Кой е Красимир Гергов

Като собственик на няколко агенции Красимир Гергов е известен главно с рекламния си бизнес, но има или е имал интереси и в различни други сфери. Беше свързан с медиа агенцията "Пиеро 97 МА", която сега е в несъстоятелност по искане на синдиците на КТБ. Освен хотелиерство туристическите начинания на Гергов включват също голф игрища край София и Каварна, които вече не са негова собственост. В областта на медиите Гергов е миноритарен акционер в bTV. Заместник-председател е на Българската асоциация на комуникационните агенции.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 2
    • + 20

    кой знае откога си е изнесъл парите навън и сега му продават 1/2 от 40 стаи за 16 милиона , ехааа ,значи целия хотел е 32 милиона ,къде 1 милион за една стая ,лъжа и измама

    Нередност?
  • 2
    emilm13 avatar :-P
    emilm13
    • - 2
    • + 10

    Много ми хареса рубриката: Кой е Красимир Гергов?
    Това е като описание на лека кола (двигател, купе и т.н.), но да не е спомената марката и модела! Браво, "Капитал", много сте толерантни!

    Нередност?
  • 3
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 3
    • + 11

    Дали наистина милиционерът Гергов си мисли, че ще се намери някой малоумен, който да му даде 16 милиона лева за този кичозен мутро-барок?

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 29

    Българската банка за развитие няма ли да "помогне" ?

    Нередност?
  • 5
    martina avatar :-|
    Marta Krasteva
    • + 12

    Не разбирам как Булбанк са отпуснали 3 милиона невъвращаеми заеми!? на лица , чиито имена се свързват с палежа на бившата сграда на кино Солун , срутената сграда на Алабин с два смъртни случая и палеж на бул. Витоша -"Адвокатското"кафене днешно Лаваца и всичките са собственост и съсобственост на ..... Мая и Георги Кирчеви.
    Разследване на в Стандарт от 2006 г:
    "Пожари разчистват по съмнителен начин бизнеса на хората, които са свързани с къщата убиец на "Алабин" 39. Все още не е ясно дали става въпрос за странно съвпадение или добре отработен сценарий. Факт е обаче, че сегашните собственици на рухналата сграда Георги и Мая Кирчеви и нейните предишни притежатели от фирмата "БКС Средец" са се възползвали от огнената стихия. Първият случай е с бившето кино "Солун" на ул. "Солунска" 30, където собственик и инвеститор е съвместната фирма на Георги Кирчев и рекламния бос Красимир Гергов "Кардеа". В нея съдружници са все хора от приятелския кръг на Кирчеви - Сергей Янев и Явор Маринов. Парцелът и киното са реституирани от Кристофър и Хари Бъчварови, живеещи в Туксон, щата Аризона, САЩ. Те продават през 1995 г. само правото на строеж върху парцела от 568 кв. м без сградата на бившия киносалон. Според нотариалния акт, с който "Стандарт" разполага, "Кардеа" трябва да преустрои, реконструира и модернизира със свои средства киносалона и да го превърне в триетажна търговска сграда. Разгънатата площ трябва да е 1059 кв. м. Базисната оценка на имота е 107 000, а "Кардеа" го купува за 110 000 лв. По това време пазарната цена на двустайна панелка в "Хаджи Димитър" е 1 200 000 лв. Между 1995-1997 г. култовото за хиляди софиянци кино е оставено да се руши.
    След като на власт идва кабинетът на Иван Костов, започва раздвижване. Изведнъж в сградата избухва пожар, който я обезобразява. Легендата е, че наркомани влезли в изоставената сграда и неволно я запалили. Пожарът обаче дава неочакван размах за развитието на парцела. За изпълнител е наета близката до синьото управление фирма "Станилов" ЕООД. Бившето кино е брутално взривено. След това върху парцела е разрешено високо строителство - хотел с 4 етажа с 4050 кв. м плюс два подпокривни с площ 566 кв. м.
    Така собствениците получават 4 пъти повече квадратни метри бизнесплощ спрямо първоначалния проект. Благодарение на уж случайния пожар.
    Неясно защо строежът на няколко пъти е замразяван, дори след като през 1999 г. в "Кардеа" влиза като съдружник рекламният бос Красимир Гергов.

    На фона на тези две "случайности" рухването на къщата на "Алабин" 39 идва като закономерност. В подкрепа на тези съмнения е застраховката от 1,5 млн. лева на сградата, която пък е ипотекирана за 700 000 евро.
    Друг имот на Кирчеви - кафенето "Лаваца" на бул. "Витоша", също е белязан от палеж. Това разкриха пред "Стандарт" съседи на заведението, известно като "Адвокатското" или "Костовото". Пожарът лумнал през 1994 г. Официалната версия е, че е причинен от самозапалила се електрическа печка. Огънят замалко не унищожил двата етажа с площ 560 кв. м. Това обаче не станало - няколко секунди, след като лумнали пламъците, анонимен глас се обадил на тел. 160.
    По това време в сградата все още е настанен спортен магазин на общинската фирма "Нармаг". Тя е основана през май 1989 г. като едно от 4-те подразделения на бившата фирма "Наш дом". Не става ясно каква е съдбата на имота впоследствие. Няколко години след пожара магазинът стои неизползваем, по-късно е реституиран и придобит от Мая Кирчева. Най-вероятно това е станало през 1997 г. Според справка от Службата по вписванията това е единствената покупка на имот, направена между 1994 и 1997 г.
    Връзката между държавната "Наш дом", отцепилата се "Нармаг" и частната "Лаваца" е 53-годишният Радослав Борисов Радославов. Той е последният директор на "Наш дом". През 1993 г. основава фирмата "Пентаком Инк." В нея е съдружник съпругът на Мая Кирчева - Георги. По това време е оборудвано и кафенето "Лаваца", свидетелстват съседи от района.
    През октомври 2003 г. двата етажа на кафе "Лаваца" с площ 560 кв. м са ипотекирани заедно с партерен етаж от 185 кв. м на ул. "Бенковски" и парцел от 190 кв. м на същия адрес. През август 2004 г. ипотеката е подновена чрез т. нар. рефинансиране на кредита.
    в. Стандарт 2006г.

    Нередност?
  • 6
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 5

    За мен по-интересно е как стоят нещата със сградата на Оборище, където жена му се изживяваше като галеристка?
    Иначе Гергов май отдавна си обра крушите зад граница...

    Нередност?
  • 7
    vtl53383951 avatar :-|
    Net Surfer
    • + 4

    До коментар [#1] от "edin drug":

    Продават 50% от парцела и целия хотел, който е построен в тези 50% от парцела.

    Нередност?
  • 8
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 5

    Тоя назначен капиталист както се появи така и изчезна. Някога някой мафиот го назначи като филтър на рекламата в телевизиите на България. По познатата схема с фирма на входа и на изхода изкараха много пари. Дано са ги загубили, а не изнесли от България. Това лице трябва да е обект на Цацаров, а не да харчи откраднатото в чужбина. Когато куклите на конци масово започнат да се осъждат ще излязат на светло и кукловодите им.

    Нередност?
  • 9
    emil_47 avatar :-|
    Емил 47
    • + 5

    До коментар [#8] от "proizvoditel":

    Да,ама не. И парите си ги изнесоха,и Цацаров няма да си помръдне задника , а електората пак ще се радва ,че НАШАТА партия победи и ще мизерува.

    Нередност?
Нов коментар