Компанията зад проекта на Стивън Ло край Мусачево слиза от борсата

"Кепитал консепт лимитед" имаше амбициозния план да набере до 6.9 млрд. лв.

Макет на проекта край софийското село, по-известен като българския Лас Вегас
Макет на проекта край софийското село, по-известен като българския Лас Вегас
Макет на проекта край софийското село, по-известен като българския Лас Вегас    ©  Красимир Юскеселиев
Макет на проекта край софийското село, по-известен като българския Лас Вегас    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът продължава, уверява инвестиционният посредник по емисията.

Компанията, която планира да изгради един от най-смелите китайски проекти в България - "Света София" край софийското село Мусачево (известен и като българското Макао или Лас Вегас), слиза от борсата. Акционерите на "Кепитал консепт лимитед" са гласували с пълен кворум прекратяването на публичния статут на компанията. Това става ясно от протокола на извънредното общо събрание, публикуван в бюлетина за борсова информация на Investor.bg.

Борсовата авантюра в България на хонгонгския инвеститор от китайски произход Стивън Ло започна през 2014 г., когато придоби "Уелкъм холдингс" и го прекръсти на "Кепитъл консепт лимитед". През пролетта на миналата година дружеството издаде варанти, с които можеше да набере до 6.9 млрд. лв. Интересът към тях обаче беше минимален. Мотивите на инвеститора да използва борсата за финансиране беше желанието за пълна прозрачност, като беше обявено, че има и преговори с потенциални инвеститори. От дружеството обаче не изключват повторно листване на борсата, ако акционерите решат, че е необходимо.

Провалените борсови планове

На БФБ - София, компанията имаше емисия от 1.375 млрд. варанта на цена от 0.001 лв. за брой. Притежателите на инструментите, емитирани на 22 юни 2015 г., имаха право в 6-годишен период да придобият акции в компанията на емисионна цена от 5 лв. Извън полагащите се на сегашните инвеститори варанти търговия с инструментите почти нямаше, като по-голямата част от тях не намериха собственици. До свалянето на емисията от борсата нямаше текущи поръчки за покупка или продажба на инструментите.

Лисата на активност не оправдава административната тежест според акционерите, което е и причината за напускане на борсата. Капиталът, който може да бъде набран чрез тях, имаше потенциала да достигне значителните за пазара 6.875 млрд. лв. Мениджмънтът на компанията тогава обяви, че ще разчита на чуждестранни инвеститори и че се разговаря с потенциални акционери от Китай, Малайзия, Хонконг и Сингапур.

Къде са инвеститорите

Веселин Захариев от Mane Capital, които организираха предлагането на борсата, коментира за "Капитал", че проектът продължава. По негови думи "Кепитал консепт лимитед" все още преговоря с инвеститори от Източни Азия за включване в проекта. Това е и причина за липса на сделки с варантите, които не били насочени специфично към българския пазар. Инструментите са били емитирани, за да се включват поетапно чужди инвеститори с напредването на проекта.

Проектът "Света София" предвижда два хотела – с 5 и 4 звезди, с общо 4000 стаи, конферентен и изложбен център, най-големия закрит целогодишен аквапарк в Европа, молове с акцент върху традиционните български стоки, световни и азиатски марки, детски център, театър, концертна зала, в която да се провеждат и спортни състезания, изкуствено езеро по подобие на действащ комплекс в Макао, което да пресъздава Венеция, ботаническа градина с български рози.

Предвиден е и параклис, като идеята е той да се превърне и в център за сватби. Бъдещите инвеститори наблягат и на паралела на проекта с Лас Вегас, без да акцентират върху строежа на казино. Самият Ло има мащабен бизнес в областта на имотите, развлекателната и хазартната индустрия в Хонконг.

Като част от проекта "Кепитал консепт лимитед" придоби от Красимир Гергов и голф игрището "Света София" до софийското село Равно поле за 11 млн. лв., което трябва да е част от целия комплекс. Захариев не изключи повторно завръщане на компанията на борсата. Това ще бъде възможно обаче, ако проектът в крайна сметка навлезе в следваща фаза. Първоначалните намерения на Стивън Ло бяха в комплекса да се инвестират 1.5 млрд. евро, или 3 млрд. лв., но след това сумата беше увеличена. По неофициална информация идеята е в него да се привличат основно богати китайски туристи, които да купуват имотите.

Имоти и варанти

В края на август "Феърплей пропъртис" също заяви, че ще финансира строителните си проекти с варанти. Далеч по-скромната емисия от 232 млн. броя от инструментите ще дава право на придобиване на акции във фонда на емисионна цена от 1 лв. Компанията смята да използва набраните средства за дофинансиране на строежа на жилищни имоти в София, като не разчита на инструментите за пълното им финансиране.

Целта, подобно на тази на "Кепитал консепт лимитед", е постепенното привличане на инвеститори с нови проекти, които да ги подтикнат да упражнят правото си върху варантите. Проспектът на компанията бе внесен в КФН, но регулатора го върна в началото на септември за корекции. От дружеството очакват процедурата да приключи до края на годината, а варантите да се появят на пазара през 2017 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    babimu avatar :-|
    Babimu
    • - 1
    • + 6

    Аман от простотии

    Нередност?
  • 2
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • - 1
    • + 4

    Мда... и ЦСКА ще възкръсва на новото спортно съоръжение всеки път като от Кремиковци опушат небето в романтично лилави облаци в чест на Лупи :)

    Нередност?
  • 3
    stanislav22 avatar :-|
    stttt
    • + 5

    обикновено такива дъндании и мегаломании прикриват доста по-малки, но трудни за логично обяснение сделки, където "едни" активи сменят собственост и "едни" пари стават светли

    Нередност?
Нов коментар