Иван Цанков: Готови сме за промяна на договора за ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", но без намаление на цената

Изпълнителният директор на "Ей и Ес България" пред в. "Капитал"

В резултат на ниските температури през януари постигнахме рекорд в производството на електроенергия от централата, казва Иван Цанков.
В резултат на ниските температури през януари постигнахме рекорд в производството на електроенергия от централата, казва Иван Цанков.
В резултат на ниските температури през януари постигнахме рекорд в производството на електроенергия от централата, казва Иван Цанков.    ©  Юлия Лазарова
В резултат на ниските температури през януари постигнахме рекорд в производството на електроенергия от централата, казва Иван Цанков.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На местно ниво не сме водили разговори по казуса с държавната помощ и очакваме да получим покана от българската страна, за да видим какви ще са по-нататъшните стъпки.

Иван Цанков е изпълнителен директор на "Ей и Ес България". Преди да поеме този пост преди месец, 4 години беше главен търговски директор на компанията. Присъединява се към проекта ТЕЦ "Марица-изток 1" през 2006 г., а през 2007 г. е назначен за главен финансов директор. Има солиден финансов и управленски опит в компаниите "Петрол холдинг", "Артур Андерсен" и "Делойт". Цанков е завършил УНСС и е специализирал в "Дарден бизнес скул", университета на Вирджиния, САЩ. Член е на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители, Великобритания.

Имате ли информация дали Европейската комисия (ЕК) е определила дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" ("Марица-изток 1") за държавна помощ и получавали ли сте покана за предоговаряне на някои от клаузите?

- Не, не сме получавали покана за подобни разговори. До момента по този въпрос е имало няколко срещи в Брюксел и ще има допълнителни, тъй като процесът не е приключил. Говорим за едно предварително проучване от страна на Главна дирекция "Конкуренция".

От подаването на сигналите през 2014 г. до миналата година имаше един период на размяна на въпроси и отговори първо с българската страна, след което ние също бяхме включени в този процес, така че оказваме пълно съдействие на ЕК.

На местно ниво обаче не сме водили разговори и очакваме да получим покана от българската страна, за да видим какви ще са по-нататъшните стъпки.

Кога очаквате да приключи окончателно това проучване?

- Процесът започна преди три години и това показва неговата сложност. Не мисля, че някой може да се ангажира с прогноза колко ще продължи. Страните по него обаче могат при добро желание да постигнат разрешение на казуса, което да е удовлетворително за ЕК.

Имали ли сте проблем с плащанията от страна на НЕК, след като в средата на миналата година подписахте споразумение, с което на централата бяха изплатени всички забавени плащания, а в замяна вашата цена беше намалена?

- От миналата година, след подписването на споразумението, не сме имали проблеми с разплащанията от страна на НЕК и на този етап нямаме притеснения в тази посока. Мерките, които бяха предприети от Министерството на енергетиката, от КЕВР и от парламента, дадоха своите резултати и системата определено "пое глътка въздух". Разплащанията се балансираха и това е факт не само за нашите проекти, но и за останалите производители на електроенергия.

Колко би струвало на ТЕЦ "Гълъбово" да достигне новите изисквания на ЕК за азотни оксиди, серен диоксид и живак?

- Определено новите лимити на емисии, приети от ЕК на 28 април, породиха напрежение не само в България, а и в останалите страни членки, които са зависими от конвенционалните производства на електроенергия.

Това, което мога да кажа за нас, е, че в момента анализираме новоприетите лимити, анализираме по какъв начин те могат да се отразят на експлоатацията на нашата централа, но все още не сме готови със заключения. Преди да станат ясни резултатите от тези анализи, ни е трудно да се ангажираме с някаква конкретна инвестиция и дали въобще такава ще е необходима.

"Ей И Ес" подкрепя напълно усилията на правителството за постигане на дерогация, тъй като на всички е ясно, че бъдещето на енергетиката е в екологичните технологии, но това няма да се случи за една нощ. Има един транзитен период, в който работата на всички съществуващи централи е абсолютно необходима, за да се осигури плавно преминаване към бъдещата електроенергийна система. Януари тази година беше много показателен в това отношение, тъй като тогава 55% от рекордното потребление на ток бяха покрити от трите въглищни централи в комплекса "Марица-изток". Това показа тяхното ключово значение за сигурността на електроснабдяването в страната.

Кой е най-приемливият начин за излизането на TEЦ "Гълъбово" на свободния пазар, където ще продава електроенергията си на пазарни цени?

- Това е процес, който предишното правителство започна, а сегашното обяви за един от основните си приоритети, което ние определено приветстваме. Ние подкрепяме процеса по либерализация, тъй като това е пътят, по който енергетиката ще бъде поставена на едни пазарни основи, които ще се отразят положително на сметките на всеки потребител. Световната банка загатва, че трансформацията на нашия договор може да стане чрез така наречените договори за разлика. Като цяло ние подкрепяме този подход, но въпросът е в детайлите. Това, което засега се предлага от Световната банка, е твърде общо.

Ние сме готови да обсъдим вариантите, но за нас е изключително важно в този процес инвеститорът да не бъде ощетен. Знаете, че по искане на българската страна преди година и половина предоговорихме цената за разполагаемост, което ще донесе спестявания на НЕК от 500 млн. лв. Оттук насетне сме готови да коментираме всякакви модификации на нашия договор, така че интересът на инвеститора да се запази такъв, какъвто е в момента.

Т.е. не сте склонни на ново намаление на цената.

- Не, тъй като такова намаление вече действа от средата на миналата година.

Какви са финансовите резултати на ТЕЦ "Гълъбово" за полугодието на 2017 г. и доволни ли сте от тях?

- На база резултатите, които имаме до момента, всичко е според очакванията ни. Няма изненади спрямо полугодието за миналата година.

Има ли все пак ръст на приходите на централата, като се има предвид голямото потребление на електроенергия през януари?

- Договорите, които имаме, дават някаква предвидимост по отношение на приходи и парични потоци. Месец януари обаче беше изключително тежък за цялата енергийна система и в резултат на много ниските температури постигнахме рекорд в производството на електроенергия от влизането в експлоатация на централата. През целия месец централата работеше с 99% от своята мощност. Това донякъде ще доведе до увеличение на приходите, но като цяло те остават на очакваното ниво.

Централата обаче продължи да работи и с двата си блока до края на април заради студеното време, а след това до началото на юни заради спирането на единия от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" за планов ремонт. В последния месец и половина Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ползва централа най-вече за балансиране на системата (покриване на пиковите часове на електропотребление - бел. ред).

Доколко централата е подходяща за балансираща мощност?

- Тъй като централата е най-новата мощност от подобен тип в България, техническите й характеристики я правят предпочитана от ЕСО за такива цели. Скоростта на увеличение и на намаление на мощността е 6 мегавата в минута, което е най-високата скорост в сравнение с останалите ТЕЦ-ове. Тя може да бъде постигната в много голям диапазон между 120 и 300 мегавата, така че определено техническите й характеристики са най-добрите от инсталациите, които има в България.

Вятърният парк на АЕS - "Св. Никола", отчита значително подобрение на финансовите си резултати за 2016 г. - увеличение на печалбата до 30 млн. лв. при загуба за предходната година от 4.2 млн. лв. На какво се дължи това?

- Приходите са на същото ниво като предходните години, но основният ефект при печалбата идва от преобръщането на една загуба от обезценка, която беше осчетоводена през 2013 г. Тогава се случиха всички негативни регулаторни промени като въвеждането на 20% такса, както и други, и по счетоводен стандарт трябваше да отчетем очакваните по-ниски парични потоци.

Тъй като част от тези мерки вече отпаднаха, голяма част от обезценката, която беше начислена като разход от предишни периоди, беше преоценена, откъдето идва и положителният краен резултат.

Какви са основните предизвикателства пред експлоатацията на парка?

- Това, от което най-много страда вятърният парк, са правилата за балансиране. За последната година средно около 15% от приходите отиват за балансиране, въпреки че работим с три компании за прогнози. Проблемът е, че от всички технологии вятърът е най-ощетен заради балансирането, защото предвижданията за производството са много трудни, тъй като вятърът е много непостоянна величина.

Основният проблем обаче е в правилата за балансиране, в това, че няма прозрачност как се изчисляват цените за балансиране. Проблемът е в липсата на комуникация със заинтересованите страни, тъй като сега има недоверие и неприемане на тези цени.

Надяваме се въвеждането на интрадей търговия на борсата, която ще позволи в рамките на същия ден да се продава електроенергия, да има значителен положителен ефект върху нашите разходи за балансиране.

В момента в България вятърът плаща между 10 и 11 евро на мегаватчас, а в Западна Европа е 3-4 евро за мегаватчас.

Интервюто взе Ралица Николова

Все още няма коментари
Нов коментар