🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на ТЕЦ "AES Гълъбово" е намаляла с близо 30% за деветте месеца

Приходите са се понижили с 15% за периода

Изпълнтиелният директор на AES България, Оливие Маркет коментира, че компанията тепърва ще се запознае с новите енергийни изисквания на ЕС
Изпълнтиелният директор на AES България, Оливие Маркет коментира, че компанията тепърва ще се запознае с новите енергийни изисквания на ЕС
Изпълнтиелният директор на AES България, Оливие Маркет коментира, че компанията тепърва ще се запознае с новите енергийни изисквания на ЕС    ©  Юлия Лазарова
Изпълнтиелният директор на AES България, Оливие Маркет коментира, че компанията тепърва ще се запознае с новите енергийни изисквания на ЕС    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чистата печалба на ТЕЦ "AES Гълъбово" за деветте месеца е намаляла с 29.3% до 77.7 млн. лв. Това съобщиха в сряда от американската компания АES, която е собственик на централата. Основната причина за намалението са по-ниските оперативни приходи, които се свиват с 15.4% за периода. Това води до намаление и на оперативната печалба с 15.21%.

Търговският директор на дружеството Иван Цанков коментира, че това се дължи основно на намалението на цената за разполагаемост (плаща се от НЕК за поддържане на мощностите в готовност за работа) на компанията с 14% от началото на май. Промяната влезе в сила, след като НЕК изплати на двете централи "АES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" натрупани задължения в размер на около 1 млрд. лв. Цанков напомни, че намалението на цената на AES ще спести на НЕК около 50 млн. лв. годишно.

Отделно централата е работила с 5% по-малко в сравнение с предходната година, което обаче ще се навакса до края на 2016 г., коментира Тодор Бележков, изпълнителен директор експлоатация на централата.

Намалението на приходите на АЕS ще бъде компенсирано през 2018 г,, тъй като освен намалението на цената компанията се договори с НЕК за увеличение на часовете, които ще бъде в разполагаемост.

Постижение за AES

Най-голямото постижение на компанията за тази година е, че НЕК изплати задълженията си към нея в размер на 309 млн. лв., което позволи на AES да изчисти дълговете си към държавната "Мини Марица-изток" в размер на 51 млн. лв. Освен това за пръв път всички съществуващи задължения към банките са платени, посочи Цанков. Така заемите на AES отново са преминали в графа дългосрочни, допълни той. По думите на Цанков благодарение на мерките за стабилизиране на енергийния сектор НЕК е започнала да изплаща навреме задълженията си към централата и към вятърния парк "Св. Никола", който също е собственост на AES. Самата вятърна централа обаче не е в добро финансово състояние, тъй като 15% от приходите й отиват за балансиране, коментира Цанков.

Нови проекти

Компанията търси възможности и разговаря с клиенти за изграждането на своеобразен склад за съхранението на енергия в България, каза изпълнителният директор на компанията за България Оливие Маркет. AES има подобни проекти в Северна Ирландия и Холандия, като по думите на Маркет компанията е съсредоточила инвестициите основно в изграждането на подобни съоръжения.

Все още няма коментари
Нов коментар