Иван Цанков е новият изпълнителен директор на "EЙ И ЕС България"

Досега Цанков заемаше поста търговски директор на компанията

Иван Цанков е част от екипа на компанията от 2006 г.
Иван Цанков е част от екипа на компанията от 2006 г.
Иван Цанков е част от екипа на компанията от 2006 г.
Иван Цанков е част от екипа на компанията от 2006 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ей И Ес България", собственост на американската енергийна компания АЕS, вече има нов изпълнителен директор. Това е досегашният й търговски директор Иван Цанков, който е поел този пост от досегашния изпълнителен директор Оливие Маркет на 1 юни.

Самията Маркет ще заеме поста ръководител "Бизнес развитие" на новосъздаденото звено EurAsia, което ще обедини стратегическите бизнес звена на компанията в Европа и Азия. Заедно с новите си ангажименти, той ще продължи да изпълнява длъжността президент на "Ей И Ес България".

Кой е новият директор

Иван Цанков е част от екипа на компанията от 2006 г. През 2007 г. той поема поста главен финансов директор, а през 2013 г. става търговски директор на "Ей И Ес България". Той има финансов и лидерски опит, натрупан в "Петрол" АД, както и във водещите консултантски компании Arthur Andersen и Deloitte, допълват от компанията.

Цанков е завършил "Счетоводство" в УНСС, специализирал е в Darden School of Business, университет "Вирджиния", САЩ. Пълноправен член е на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители, Великобритания (ACCA).

Бизнесът на AES

Aмериканската компания притежава в България ТЕЦ "АES Гълъбово", която, освен че е една от най-модерните топлоцентрали в региона, е известна с това, че има дългосрочен договор за изкупуване на произведената енергия от Националната електрическа компания. Заради това компанията често е атакувана, че продава електроенергията си на твърде високи цени, което се отразява на сметките на всички потребители. Второто правителството на Борисов и AES обаче стигнаха до споразумение за намаляване на тази цена с 14% , което влезе в сила от началото на май миналата година. Условието за това беше НЕК да изплати на компанията натрупани задължения в размер на 309 млн. лв. За миналата година приходите на централата са в размер на 545 млн. лв. и печалба от 104.4 млн. лв.

АES притежава в България и най-големият вятърен парк - "Св. Никола" (156 мегавата), който през 2016 г. запазва приходите си почти непроменени в размер на 59 млн. лв., отчитайки печалба от малко над 30 млн. лв. при загуба за предходната година от 4.2 млн. лв. Самият Цанков обаче коментира за "Капитал", че това се дължи на чисто счетоводни прехвърляния и реално вятърният парк излиза на минимална печалба.