НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Производителите на дронове търсят реализация във всички сектори

Китай и САЩ облекчават бюрокрацията и изискванията за производството и употребата им

Разработването на агро-дронове е особено привлекатено за производителите.
Разработването на агро-дронове е особено привлекатено за производителите.
Разработването на агро-дронове е особено привлекатено за производителите.    ©  Reuters
Разработването на агро-дронове е особено привлекатено за производителите.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Трудно е, но когато разбереш мотивите на хората да купуват дронове не за хобито си или като коледен подарък, а за бизнес, може да реализираш милиони продажби."

Крис Андерсън, собственик на 3D Robotics.

Внедряването на дроновете във все повече сектори на икономиката създава много нови възможности за развитието на индустрията. Безпилотните летателни апарати (БЛА) отдавна изоставиха статута си на рядка атракция или лукс, достъпен за единици, развивайки се неимоверно бързо и навлизайки във всички сфери на социалния живот. Дроновете намериха множество практически приложения като заснемането на сватби, снимане на холивудски филми и дори проследяването на терористи. Сега обаче индустрията се опитва да поеме по един нов път, опитвайки се да внедри постиженията си в търговската практика, съобщава Financial Times.

Възможностите, но и опасенията

Тенденцията, която ще разтърси индустрията, визира ежедневна употреба на БЛА за доставки на стоки, изследване на пещери и дори овладяване на пожари. Една от ключовите области на приложение на летателните машини обаче ще бъде земеделието, където производителите ще могат по-лесно да следят развитието на земеделските култури чрез тях и при необходимост да ги използват за прилагането на различни видове препарати.

"Ние превръщаме БЛА в средство за производство", споделя Пол Сю, вицепрезидент на DJI, китайския лидер в производството на дронове, отговорен за 70% от доставките на местния пазар. Малцина обаче споделят убежденията на Сю, че индустрията ще продължи да поддържа светкавичното си развитие, а признаци точно за обратното вече са налице, след като редица компании от сектора не успяха да се адаптират към динамичния пазар. Неспособността на Lily Robotics, калифорнийски стартъп с капитал 34 млн. долара, да балансира между разполагаемите средства и непрестанно нарастващите разходи около производството на дронове доведе компанията до несъстоятелност. Жертва на сходен сценарий стана и финансираната чрез Kickstarter Zano drone, докато компании като 3D Robotics и GoPro изпитват сериозни затруднения по отношение на продажбите.

Влиянието на бюрокрацията

Мнозина обаче продължават да вярват в потенциала на сектора, а сериозните инвестиции в бранша го потвърждават. Донякъде това се дължи на законодателните инициативи в Китай и САЩ, които облекчават бюрокрацията и изискванията за производството и употребата на дронове. "Инвеститорите отказват да финансират проекти, в които не са сигурни", обяснява Майкъл Пери, началник на отдел в DJI. Решенията на различните институции създават редица възможности за бранша. Първата стъпка в тази посока направи Федералната авиационна администрация на САЩ, когато в края на миналата година отвори небето за търговски дронове.

Дроновете в практиката

Въпреки че от своя страна дроновете стават все по-сложни и получават все повече приложения, внедряването им в практиката ще отнеме доста време и усилия. Според Гералд Ван Хой, старши анализатор в консултантската компания Gartner, приложението на безпилотните летящи апарати за извършване на услуги като доставка на стоки може да отнеме години за разработване, а дори и тогава няма да отговаря за повече от 1% от общата употреба на тези машини до 2020 г.

Земеделието обаче е значително по-привлекателна възможност. Употребата на т.нар. агродронове от земеделските производители вече е част от обективната реалност. Потенциалните възможности за употреба на машините варират от третиране на растенията с препарати до взимане на проби от почвата и локализиране на вредители. Анализирайки данните, които постъпват от дроновете, фермерите могат да изготвят план за по-ефективното отглеждане на културите и да ги предпазят по-добре. Тази еволюция на летателните апарати обаче ги прави тясно зависими от динамиката на развитие на съответните им области на приложение, на търговските канали за разпространението им, на постиженията на софтуера и други.

В същото време множество стартиращи компании, опериращи в сферата на геоложките изследвания, картографирането и фотографията, се възползват от развитието на дроновете, генерирайки инвестиции за милиарди. "Трудно е, но когато разбереш мотивите на хората да купуват дронове не за хобито си или като коледен подарък, а за бизнес, може да реализираш милиони продажби", казва Крис Андерсън, собственик на 3D Robotics.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-P
    gost22

    А нашите неумни политици и военни трошат милиарди за самолети със спорно бъдещо приложение, при това с чужда поддръжка и ремонти. Вместо да се пробват със завод за дронове, който поне ще може да ремонтира и поддържа бойни дронове, а и да ги произвежда ако се наложи (ще трябва да имаме само електрониката в склада щото с "половинките проводници" не ни бива, а железарията от завода), а в свободното време да произвежда цивилни професионални дронове... Баси, то само охранителни дронове да правим, пак ще имаме файда вместо да плащаме заплати на полицаи и горски (и другите на държавна заплата, дето постоянно са в схемите със заобикаляне на закона).
    Ама да не би случайно да сме първи, че да не се минем или да не настинем. Всъщност се сетих що няма да стане, щото първо ще трябва да се признае "скрита камера" за доказателство в съда, и второ, от тези машинки няма как да се краде през доставките на горива и спешните ремонти в чужбина...

    Нередност?
Нов коментар