🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търсенето на луксозни имоти с инвестиционна цел в София се увеличава

Продажбите в този сегмент са се повишили с над 40% по данни на Unique Estates

В центъра и около Докторската градинка се търсят луксозни имоти основно с инвестиционна цел
В центъра и около Докторската градинка се търсят луксозни имоти основно с инвестиционна цел
В центъра и около Докторската градинка се търсят луксозни имоти основно с инвестиционна цел    ©  Мария Съботинова
В центъра и около Докторската градинка се търсят луксозни имоти основно с инвестиционна цел    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Продажбите на луксозни имоти са се повишили с 41% през първото полугодие, а броят на отдадените под наем жилища в сегмента е нагоре с 18% на годишна база. Това показват наблюденията на консултантската компания Unique Estates.

В същото време предлагането остава ограничено, което е предпоставка за ръст на цените - очаква се той да е 5% до края на годината. Увеличава се броят на покупките с цел инвестиция, като тенденция ще се запази и в бъдеще, посочват от компанията.

Най-скъпият район остава около Докторската градинка и Софийския университет, като там цените са средно около 2000 евро/кв.м. Това обаче е единствената част на София, където има спад. При всички останали има ръст за полугoдието спрямо същия период на 2016 г.

Лятото остава един от най-динамичните сезони за сключване на сделки, като причината за това е по-големият интерес към къщи и нарастващ брой българи, работещи в чужбина, които използват ваканцията си за огледи, отбелязва Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Какво се търси

Най-търсените апартаменти с цел инвестиция са до 300 хил. евро, които могат лесно да бъдат отдадени под наем. Засилен е и интересът към жилища за ремонт между 150 и 200 хил. евро в централните части на София. Пълното им обновяване в стандартния случай струва до 50 хил. евро, а търсената цена след това е от 250 до 280 хил. евро. Предлагането за последните е ограничено, а сделките от този тип са малко на брой и най-вече в районите около НДК и Докторската градина и преките на бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий".

Основната част от запитванията (и за инвестиция, и за живеене) са в диапазона между 250 и 450 хил. евро и са насочени към апартаменти с три или повече спални или къщи в затворени комплекси. Готовите подходящи имоти са малко, а повечето от новите проекти са в начален етап при нарастващ интерес, като компанията очаква дисбалансът между търсене и предлагане да се запази до края на годината. Клиентите за къщи от по-висок клас - над 600 хил. евро, търсят самостоятелен имот със съвременна архитектура и нови технологии, като и в този сегмент предлагането е ограничено.

При наемите на луксозни имоти цените варират около 1500 евро за апартамент с една спалня и 2000 за такъв с две, като те най-често са в сгради с рецепция, почистване, спортен център и т.н. Tърсени са кварталите "Лозенец", "Изток", "Изгрев", "Гео Милев" и "Иван Вазов".

Бързи сделки

Друга тенденция в луксозния сегмент е скъсяването на времето за сключване на сделка. Ако преди няколко години той е приблизително шест месеца, сега те се реализират в рамките на един до три месеца. Фокусът на купувачите е в имоти около Южния парк и бул. "България", където цените бележат лек ръст за изминалото полугодие, Център и квартали като "Лозенец", "Иван Вазов", "Изток", "Изгрев", "Яворов" и сгради около Докторския паметник. Във Витошката яка, където основният пазар е на къщи, но се предлагат и апартаменти в затворен комплекс, цените са над 600 хил. евро.

Компанията съветва собствениците да не поставят цени с 20-30% по-високи от пазарните с намерението да намалят сумата при преговорите, защото това отблъсква потенциални купувачи с ограничен бюджет.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mrpetrov avatar :-|
    mrpetrov
    • - 1

    41% скок какво означава? Че са продадени общо 21 апартамента спрямо 15те миналата година?

    Нередност?
Нов коментар