🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката за луксозния рай

Какво прави предпочитаната от знаменитости като Марк Зукърбърг и Бил Гейтс хотелска верига Aman Resorts толкова специална

Суперлуксозен курорт на Aman в Бали
Суперлуксозен курорт на Aman в Бали
Суперлуксозен курорт на Aman в Бали    ©  Shutterstock
Суперлуксозен курорт на Aman в Бали    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индийски емигрант дава идея на руски олигарх за съвместна покупка на Aman Resorts. Но малко след сделката едноличен собственик остава Владислав Доронин

- Бутиковата верига има 31 обекта, в които отсядат известни личности като Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Дейвид Бекъм. Цената на нощувка е от порядъка на 1500 долара.

- Омар Аманат е развивал бизнес с акции, но в делата между съдружниците се оказва, че при сделката не е разполагал с достатъчно средства.

Някои хотели са известни с блясъка си, други с големината си или местоположението си. Ако си падате по тонове злато и безкраен блясък до където ви стига погледът, насочете се към Дубай. Ако искате винаги да сте сигурни, че ще получите едно и също изживяване, където и да се намирате по света, насочете се към Hilton. Една група от известни личности, сред които Марк Зукърбърг и Бил Гейтс например, предпочитат по-различно преживяване - например веригата хотели Aman Resorts. Със своите 31 локации из целия свят Aman е нещо като култ сред луксозните хотели. Веригата не залага точно на блясък или на злато, а на напълно различни бутикови хотели, направени да бъдат в пълна хармония с мястото, на което се намират. И с цена на нощувка от порядъка на 1500 долара.

Историята на Aman Resorts започва през 1988 г., когато компанията е основана от индонезийския хотелиер Адриан Зеча и неговия партньор Анил Тедани. Първият хотел от веригата – именуван Amanpuri, или Палатът на мира – се появява още през януари на остров Пукет. Той е с малко луксозни вили, докато повечето хотелски вериги по това време, а и сега, разполагат с по над 500 стаи. Проектът на Зеча е един от първите, които разглеждат идеята за бутикови хотели, а не масов строеж на сгради със сходен или еднакъв дизайн и интериор. Концепцията се оказва успешна и Зеча е мотивиран да продължи с идеите си. Така още следващата година се появяват още два хотела – Amandali на остров Бали и друг в Бора Бора.

Още от тогава хотелите Aman не разчитат на никаква реклама или маркетинг, а просто на добрата дума сред най-заможните хора на света. Оказва се, че това е успешна тактика и до края на хилядолетието веригата хотели има над десет обекта, предимно на екзотични места като Филипините и Индонезия. Още през 1993 г. обаче хотелите сменят за пръв път притежателя си и Зеча продава Aman Resorts на своя близък семеен приятел Клемент Ватури. Именно около смяната на собствеността ще се завърти голямата драма около Aman Resorts - но 20 години по-късно.

През 2013 г. Aman Resorts е обявена за продажба от тогавашния собственик DLF, индийска компания за недвижими имоти. Интересът към хотелската верига е огромен и се очаква тя да бъде закупена от големи играчи като LVMH Moët Hennessy, Caryle Group или Blackstone, но това не се случва. В странно стечение на обстоятелствата, любимото място за почивка на най-влиятелните предприемачи в света е закупено от 42-годишния американец Омар Аманат (който може би е сметнал, че името му е поличба) и руския магнат Владислав Доронин. Цената, която двамата заплащат, е 358 млн. долара, като руският милиардер поема 64% от нея. Тяхното партньорство обаче не издържа дълго време.

Бърз скандал

Колкото бързо е формиран съюзът между Доронин и Аманат, с двойна скорост той се разпада. Конфликтите между двамата не могат да бъдат обяснени с една дума - те включват обвинения за кражби, измами, неспазване на договори и дори опит за преврат. Според адвокатите на Аманат в един момент Доронин дори е заплашил Аманат с думите: "Ако се опиташ да ме прецакаш, ще те намеря и ще те застрелям." Доронин отрича това, но скандалът е показателен.

Малко по-късно започват и правните битки, в които са намесени почти всички герои на историята - от Адриан Зеча, основателя на Aman Resorts, през Аманат и Доронин до странични лица като като Джонас Елиаш, главният изпълнителен директор на спортната марка Head, намесен заради свои инвестиции в Aman Resorts. Странна съдба за хотелска верига с името Aman, което на санскрит означава "мир".

Кои са купувачите

В крайна сметка Доронин печели делата и поема контрола над Aman Resorts. Според Аманат това е станало след измама и нарушаване на договора между двамата и след правните битки това може да се промени. Кой обаче е Аманат и кой – Доронин?

Омар Аманат е индийски емигрант, роден в Ню Йорк и израснал в Ню Джърси. Инвеститор, който сам признава за слабостта си към хотелиерството, казва, че просто е сметнал, че през 2013 г. е правилното време за него да вземе Aman Resorts. "Aman Resorts е трофей и аз имах интерес в това да го притежавам", казва през 2014 г. Аманат пред Fortune. Преди това бизнесите му включват брокерската Tradescape за търговия с акции и MarketXT, като продава първата през 2002 г. срещу 100 млн. долара и още 180 млн.

За Доронин, от друга страна, се знае изключително малко. Редовно той е описван като руски олигарх с политически връзки в страната си. Адвокатите му отричат това и твърдят, че той е самоиздигнал се бизнесмен и джентълмен. Роден в тогавашния Ленинград, преместил се в Женева през 1985 г., за да работи за Марк Рич. В началото на 90-те се връща в Русия, а към 2015 г. той притежава 2.5 млрд. долара в недвижимо имущество според Fortune. Британската преса го нарича "Руския Доналд Тръмп" - разбира се, преди вторият да бъде избран за президент на САЩ, а от връзките му най-известна е тази с манекенката Наоми Кембъл.

Двамата се запознават бързо с една цел - да вземат Aman, в чиито хотели и двамата са оставали и влизат в групата на т. нар. зависими от Aman. Още тогава Аманат смята, че нещо не е наред, но е принуден да работи с руснака вероятно заради липсата на достатъчно собствен ресурс, ако наистина желае да се сдобие с наследството на Зеча.

Развръзка в полза на един

Проблемите се появяват почти веднага - първоначално Доронин забелязва, че той плаща по-голямата част от депозита по сделката (20 млн. долара от общо 30) и Аманат не покрива своя дял. Покупката обаче не трябва да пропада и двамата все пак я завършват, от където положението става още по-грозно и се започва вечният спор кой е по-равният сред равни.

Губещ в историята е и Адриан Зеча, който смята, че битката между двамата нови собственици може да навреди на бизнеса и реномето на Aman Resorts. Самият Зеча заема позицията на главен изпълнителен директор в компанията, но бързо се отказва от нея заради скандалите между двамата съсобственици. Към момента той твърди, че му се дължат над 30 млн. долара. Според други оценки сумата варира между 12 и 25 милиона. В негово отсъствие Доронин поема и този пост, а за президент на борда на директорите слага Джонас Елиаш от Head, който инвестира 24 млн. долара за 12% дял в Aman.

По-късно Елиаш е заменен от Оливие Жоливе, а Доронин се обява за едноличен собственик на Aman Resorts. И лондонски, и американски съд потвърждават това твърдение. Като дори се оказва, че индийският емигрант в миналото е минавал през личен фалит и няма доказателства за налични средства. Така на финала инициираната от Аманат покупка се завзема от набързо намерения руски партньор. А развитието и репутацията на Aman Resorts страдат.

Бизнесът на Aman

Какво прави Aman Resorts толкова специална верига хотели? Вероятно за гостите на хотела това е различният подход и изживяване, което им предоставя. Такова, каквото не може да бъде намерено никъде другаде. Но в Aman Grand Canal във Венеция на гостите им е позволено да посетят Двореца на дожите и часовниковата кула на площад "Св. Марко" след часовете за посетители. Никой друг хотел не предлага подобни бонуси за своите гости.

Добрите думи от известните гости са хубав бонус, но истинското желание на Аманат, Доронин и по-малките им партньори да притежават Aman Resorts идва от нереализирания потенциал на веригата. Средно на година Aman Resorts прави оборот от около 200 млн. долара и печалба от 45 млн. при заетост от около 30%.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • - 5
    • + 7

    Където стъпи руски крак, няма вече нормален бизнес.
    Доронин, ученик на Марк Рич - напълно достатъчна информация, за да си направи човек изводите.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Е-е, пак руснаци!

    Нередност?
  • 3
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • - 4
    • + 3

    Хората ходят на хотели или курорти - знаещите ходят в Aman - между 2006 и 2011 посетих няколко - изживяването е различно ... Сега не знам, след този скандал ...

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Значи, продал е две компании за общо 280 млн. долара, а няма 10 млн. за депозит?! Какъвто и да е този Воронин (по вида му съдя, че е някакъв кадър на СССР Jügend), съвсем нормално е съда да отсъди в негова полза.

    Нередност?
Нов коментар