НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Аладин фуудс" увеличава преработката на пилешко с инвестиция за 2.7 млн. лв.

Проектът ще приключи през 2019 г. и ще увеличи производствения капацитет на предприятието

Цехът за арабски хляб на "Аладин фуудс"<br>
Цехът за арабски хляб на "Аладин фуудс"<br>
Цехът за арабски хляб на "Аладин фуудс"<br>    ©  Капитал
Цехът за арабски хляб на "Аладин фуудс"<br>    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Веригата за бързо хранене "Аладин фуудс" (Aladin Foods) ще инвестира 2.7 млн. лв. в транжорната си за пилешко месо в град Съединение, Пловдивско. Около 40% от средствата са безвъзмездни по мярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от Програмата за развитие на селските райони. Срокът за цялостното изпълнение на проекта е до ноември 2019 г., съобщиха от компанията.

Преустройство и модернизация

Инвестицията включва преустройство и модернизация на предприятието, в резултат на което ще бъде увеличен производственият му капацитет. Сега в транжорната за пилешко месо се обработват близо 15 т дневно, а след обновяването количествата ще достигнат 20 тона. С проекта ще бъдат разкрити 15 нови работни места. В резултат на инвестицията енергийната ефективност на производствената база ще бъде повишена с над 10%, съобщават от фирмата.

През миналата година веригата обяви началото на своята програма за франчайз (виж карето) и отвори в Асеновград първия си партньорски обект. През тази година "Аладин фуудс" ще отвори две нови заведения в София, уточниха от компанията за "Капитал".

33 обекта за бързо хранене

Началото на компанията е поставено през 1998 г. През 2011 г. веригата е преименувана от "Аладин дюнер" на "Аладин фуудс". Днес фирмата има 33 обекта за бързо хранене (от които един е на франчайз) в 16 града в цялата страна. По данни на дружеството всеки ден заведенията обслужват над 30 хил. клиенти и продават средно по 33 хил. порции храна.

Освен транжорната производствените мощности на "Аладин фуудс" включват още фурна за арабски хляб, цех за обработка на картофи и цех за производство на сос за дюнери Aladin по собствена рецепта, които се намират в с. Цалапица край Пловдив. Компанията има складови бази в Цалапица, Русе и Бургас, както и два собствени магазина Aladin за птиче месо в Пловдив и Съединение. Повече от 50% oт продукцията на дружеството отива за външни клиенти в сектора на бързото хранене - заведения, ресторанти, складове. Арабските хлебчета на "Аладин фуудс" се продават и в някои големи вериги магазини.

От 2010 до средата на 2016 г. дружеството е инвестирало над 2.2 млн. евро, уточниха от компанията за "Капитал". От тях 1.7 млн. евро са вложени за разширение и модернизиране на производството, а 500 хил. евро – в складовата база и логистиката.

Според данните в Търговския регистър през 2016 г. фирмата отчита 33.3 млн. лв. приходи (31.560 млн. лв. за 2015) и 747 хил. лв. печалба (176 хил. през 2015). Заетите в "Аладин фуудс" са над 900.

#NOcorruptionBG

Компанията стана известна и с това, че в края на май 2015 г. по време на специална пресконференция основателят на компанията Аладин Харфан разказа за поискан от него подкуп от Българската агенция по безопасност на храните. Харфан сподели пред журналисти, че е отказал да плаща исканата от него ежемесечна "такса спокойствие" в размер на 10 хил. евро, след което е започнал натиск и неправомерни действия на проверяващите, довели до затваряне на фабриката за обработка на пилешко месо и склада за търговия на едро в периода юни-юли 2014 г. "Затварянето на транжорната и склада през 2014 г. ни превърна от едно успешно, модерно и добре развиващо се предприятие в нерентабилно дружество. Свиването на обема работа в комбинация с факта, че по същото време в дружеството бяха започнати значителни инвестиционни проекти, в крайна сметка генерира сериозни загуби от 650 хил. лева", заявиха тогава от "Аладин фуудс". В официален отговор от държавната агенция отрекоха обвиненията, но в крайна сметка директорът й Пламен Моллов беше уволнен.

Компанията води съдебни дела с Българската агенция по безопасност на храните, след което Върховният съд постанови окончателно, че действията на агенцията за затваряне на транжорната са незаконосъобразни. А основателят на "Аладин фуудс" поде специална инициатива за борба с корупцията в България #NOcorruptionBG.

Условия за франчайз

- Първоначална такса - 10 хил. евро.

- Инвестиция от страна на партньорите - от 40 до 160 хил. евро в зависимост от обекта.

- Срок на договора - минимум седем години.

- Подкрепа - франчайзинг партньорите получават ноу-хау и са приоритетни клиенти на производството на "Аладин фуудс".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    santa_claus avatar :-(
    Santa Claus
    • - 5
    • + 3

    Са пък дюнерджийници ми рекламирате-----

    Нередност?
Нов коментар