"Аладин фуудс" обвини агенцията по храните в рекет

От компанията твърдят, че са обект на тенденциозни проверки и фабриките им са затваряни безпричинно. Контролиращите отричат

"Натискът от агенцията започна, след като през миналата година отказах да плащам по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", както наричат в бранша тази форма на държавен рекет", заяви Аладин Харфан.
"Натискът от агенцията започна, след като през миналата година отказах да плащам по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", както наричат в бранша тази форма на държавен рекет", заяви Аладин Харфан.
"Натискът от агенцията започна, след като през миналата година отказах да плащам по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", както наричат в бранша тази форма на държавен рекет", заяви Аладин Харфан.    ©  Капитал
"Натискът от агенцията започна, след като през миналата година отказах да плащам по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", както наричат в бранша тази форма на държавен рекет", заяви Аладин Харфан.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Натиск, тенденциозност, рекет, корупционни практики, злоупотреба със служебно положение, драстично превишаване на правомощия. Това е отношението на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) към "Аладин фуудс", твърди основателят на компанията Аладин Харфан. На пресконференция той и мениджърите на дружеството разказаха за действията на контролния орган срещу компанията.

"Аладин фуудс" притежава фабрика за преработка на птиче месо и склад в Съединение, фабрика за преработка на картофи, цех за сос и фурна за арабски хляб в с. Цалапица, както и 28 обекта за бързо хранене в цялата страна. В дружеството работят около 800 души.

Такса спокойствие или проверка всеки ден

"Натискът от агенцията започна, след като през миналата година отказах да плащам по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", както наричат в бранша тази форма на държавен рекет", заяви Аладин Харфан. "След моя отказ от БАБХ ни затвориха фабриката за обработка на пилешко месо и склада за търговия на едро в периода юни-юли 2014, заплашиха външните ни клиенти с проверки и затваряне на обектите им, за да не купуват от нас. С безпрецедентна вътрешна заповед целият екип и ресурс на Агенцията по храните беше впрегнат да проверява ежедневно всички обекти и производства на компанията ни в цялата страна", твърди още Аладин Харфан.

От компанията предоставиха ксерокопие от вътрешна заповед до областните дирекции по безопасност на храните, в която се изискват "ежедневни справки, считано от 10.07.2014 г., за извършените инспекции" в обектите на "Аладин фуудс" ООД. "Справките да се изпращат до 16.00 часа всеки работен ден в дирекция "Контрол на храните и граничен контрол". Справки се изпращат и в случай че не са проверявани обекти на тази фирма", пише в заповедта, подписана от д-р Райна Иванова, началник на отдел в агенцията.

Месец след като от компанията отстраняват констатираните от инспекторите нередности, предприятието е отворено, но е затворен складът за търговия на едро. Според мениджърите откритите нарушения и този път не съответстват на тежестта на наказанието. "В констативния протокол се твърди, че в склада няма документи за произхода на стоката, а в същото време инспекторите описват наличното, като посочват номер на фактура, стокови разписки, партиден номер и други данни, които идентифицират стоката и нейния произход", даде пример Биляна Томова, мениджър "Бизнес развитие" в компанията.

"По повод на извършените тогава проверки от БАБХ депозирахме жалба в Главна дирекция на Националната полиция, отдел "Корупция", за да извършат разследване за превишаване правата на длъжностните лица от БАБХ под надзора на Главна прокуратура", съобщи Аладин Харфан. По думите му, докато трае разследването, компанията е оставена да работи спокойно, а при извършваните периодични проверки от агенцията нарушения не са установени.

Отново на прицел

"Натискът беше подновен отново, след като получих устно уведомление, че разследването за корупция е спряно. Десетина дни по-късно служителите на БАБХ пак дойдоха в Съединение и на 20 април тази година отново затвориха фабриката, без да мотивират тази крайна мярка", твърди Аладин Харфан.

"Затварянето на обектите е особено тежка административна мярка, която трябва да се прилага само в случаите, когато наистина има опасност за здравето на хората. Налаганата административна мярка при всички случаи трябва да съответства на констатираните нарушения и да бъде изрично обоснована", заяви Биляна Томова. Тя посочи, че на 17 април 2015 г. "Аладин фуудс" получава сертификат за система за управление на безопасността на храните по международния стандарт ISO 22000:2005 и само три дни по-късно БАБХ затваря предприятие на компанията.

"Всички констатирани нередности в актовете на БАБХ са дискусионни. Очевидна е само тази злонамереност и тенденциозност на проверяващите", твърди Александър Блажев от мениджмънта на "Аладин фуудс". И дава пример как дори в 1 без 20 часа през нощта шестима държавни служители проверявали фирмата.

Според Биляна Томова, след като компанията отстрани нередностите, към нея отново има тенденциозно отношение. "От БАБХ умишлено бавят извършването на повторните проверки и така забавят разрешението за повторно отваряне на предприятието. Целта им е да причинят максимално големи загуби и да съсипят търговската дейност на "Аладин фуудс", твърди Томова.

"Нашата компания е модерна, със затворен цикъл, имаме и 500 външни клиенти. За последните три години сме инвестирали 6.5 млн. лева. Само през последната година сме вложили 160 хил. лева именно в предприятието в Съединение, което е обект на постоянни проверки", съобщи Александър Блажев. Аладин Харфан твърди, че през миналата година компанията е продала 11 млн. броя порции храна и е платила 30 млн. лв. ДДС.

Загубите на дружеството

"Затварянето на транжорната и склада през 2014 г. ни превърна от едно успешно, модерно и добре развиващо се предприятие в нерентабилно дружество. Свиването на обема работа в комбинация с факта, че по същото време в дружеството бяха започнати значителни инвестиционни проекти, в крайна сметка генерира сериозни загуби от 650 хил. лева", заяви Александър Блажев. Той твърди, че затварянето на фабриката за близо месец през тази година досега е нанесло нови вреди на фирмата в размер на над 200 хил. лева. Блажев уточни, че действителният размер на претърпените загуби още не е ясен, тъй като е необходимо време за възстановяване на дейността.

От "Аладин фуудс" заявиха, че си търсят правата по всички възможни начини. "Обърнахме се към полицията, към прокуратурата, към земеделското министерство, към парламентарната комисия по антикорупция. Не ни остана нищо друго, освен да застанем с името и лицето си пред медиите", каза още Александър Блажев.

"Целта на БАБХ е да ми причинят максимално големи загуби и да ме използват като пример за назидание, за да покажат на останалите в бранша какво ще им се случи при отказ да си плащат "таксата спокойствие". Досега никога не съм плащал рекет и няма да го направя, надявам се на подкрепа от всички засегнати, както от колегите в бранша, така и от потребителите. Ако някой ден чуете, че съм преместил бизнеса си в Румъния, ще знаете, че съм загубил битката с корупцията в България", обяви Аладин Харфан.

Агенцията: "Грижим се за потребителя"

В официален отговор от агенцията заявиха, че "в отговор на нападките и внушенията, направени на пресконференция на фирма "Аладин Фуудс" ООД, за упражнен рекет от страна на нейни инспектори Българската агенция по безопасност на храните ще сезира съответните компетентни органи, в това число и прокуратурата, за нанесени морални щети и уронване престижа на агенцията". Изпълнителният директор на агенцията Пламен Моллов заяви: "Няма да се поддадем на натиск. Моят и на екипа на агенцията стил на работа е подчинен единствено и само на интересите на потребителите."

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 4
    • + 98

    От предни статии помня че човека е един от най-големите работодатели на сирийски бежанци, които ако не работеха за него щяха да са на държавна хранилка.

    Странно че не се е свързал с прокуратурата като е отказал подкупа, за да работят проверяващите по прясна следа (вероятно защото ще излезе наяве че в миналото е плащал подкупа), но така или иначе действията на БАБХ изглеждат много съмнителни.

    Нередност?
  • 2
    plamen_hristov avatar :-|
    plamen_hristov
    • - 5
    • + 83

    Уважаема редакция на Капитал,
    От коментара под фотоса в началото на статията се разбира, че това е образът на г-н Аладин Харфан.
    Бихте ли представили снимка на ръководителя г-н Пламен Моллов, който не се поддава на "натиск".
    От текста на статията научаваме... "че на 17 април 2015 г. "Аладин фуудс" получава сертификат за система за управление на безопасността на храните по международния стандарт ISO 22000:2005 и само три дни по-късно БАБХ затваря предприятие на компанията."
    Тогава, кой на кого упражнява натиск.
    От мой познат в България за пореден път получих известие за ужасяващ рекет и корупция в България, а тази статия само го потвърждава. Докога така... наистина, докога!!!

    Нередност?
  • 3
    m_style avatar :-|
    m_style
    • - 2
    • + 96

    Странно - ресорната агенция говори за внушения, но не цитира никакъв документ. Фирмата говори за тормоз и цитира редица документи и факти.

    Нередност?
  • 4
    yavorino avatar :-(
    yavorino
    • - 11
    • + 46

    Правилно се е ориентирал към Румъния. Моят съвет е даже да не се бави. Няма оправия тук. В България ще останат само дебили и тези, които не могат да се приспособят в чужбина. Последните лека полека ще изчезнат естествено.

    Нередност?
  • 5
    plamen_hristov avatar :-|
    plamen_hristov
    • - 3
    • + 30

    В "Дневник" - Бизнес има статия с отговор на г-н Пламен Моллов по този случай.
    Там има снимка, има и видеозапис, на който началникът обяснява казуса на български език и даже на "още по-български език."
    Сега да бъде добър да обясни дали няма "такса спокойствие". Това първо...
    След това да обясни при кои други фирми няма "проследимост" на доставчиците. В случая с тази фирма, това не е тяхна работа, а на други институции. Ако те се установили факта през лятото на 2014 г., защо сега, след проверката след 20 април 2015 г., се оплаква за това.
    Нека отговори, и най-вече за "таксата спокойствие"!

    Нередност?
  • 6
    teodorpav avatar :-|
    teodorpav
    • - 4
    • + 93

    Не мога да повярвам. Държавен служител да рекетира частна фирма, това в България не може да се случи.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    pulchinela avatar :-|
    През прокуракура ми е
    • - 2
    • + 58

    Прокуратурата - спиш ли?!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    sha16312238 avatar :-|
    sha16312238
    • + 46

    Aми вижте какво става в БАБХ-София ...,какви хора посещават Антони Генов и как му се отчитат! А и с какви служителки (момета) се е обзавел :)...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    gonzalez
    • - 82
    • + 22

    Никога не си купувам от Аладин.Нито дюнер,нито пица или каквото и да е друго.Преди време едни хора се натровиха с пица с гъби от тях>

    Нередност?
  • 10
    korc avatar :-|
    Кортик
    • - 2
    • + 37

    Кой посланик трябва да се намеси, спят ли прокуратура и икономическа полиция, дали си делкарират подкупите корумпетата?

    Нередност?
Нов коментар