🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финтек компании отварят сметки и в български банки

Банките във Великобритания масово отказват да работят с компании, свързани с криптовалути

Bitcoin вдигна цената си до над 6 хил. долара за една монета. В същото време, опасенията за криптовалутите стават все по-големи
Bitcoin вдигна цената си до над 6 хил. долара за една монета. В същото време, опасенията за криптовалутите стават все по-големи
Bitcoin вдигна цената си до над 6 хил. долара за една монета. В същото време, опасенията за криптовалутите стават все по-големи    ©  Reuters
Bitcoin вдигна цената си до над 6 хил. долара за една монета. В същото време, опасенията за криптовалутите стават все по-големи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Банките във Великобритания не желаят да работят с компании, свързани с криптовалути, пише Financial Times. Така на голяма част от тях се налага да си отворят сметки в България, Полша и Гибралтар. Отбягването на блокчейн компаниите поставя въпроси и относно желанието на Великобритания да стане един от големите хъбове за новите тенденции във финансовата технология (финтек). "Никой не иска да ни отвори сметка на Острова", коментира Джеймс Годфри, директор капиталови пазари в BlockEx, платформа за търговия на дигитални активи. Пред FT той добавя, че наскоро сметките на друга компания в сектора, Metro Bank, са били затворени, заради което те са се насочили към България.

Новините идват в момент, в който Bitcoin премина твърдо цената от 6000 долара за една монета. Инвеститорският интерес към криптовалутите, монетните предлагания и блокчейн технологията изживява огромен скок през тази година. Традиционните банки обаче с някои изключения стоят настрана от тази тенденция заради страх, че технологията се използва основно от престъпници и измамници.

Годфри е един от многото на Острова, занимаващи се с технология във финансовия сектор, който обмисля да напусне Лондон и да се насочи на друго място - например към Канада. "Просто да гледам как гуверньор Марк Карни стои и говори за технология не е достатъчно за мен", казва той.

И България не е с отворени обятия

"Вече е невъзможно да си отворим сметка в британска банка. Сега работим с гибралтарски и полски банки, там положението изглежда най-стабилно. Пробвахме и в България, но и там бяха затворени сметките ни", коментира Майкъл Хъдсън, изпълнителен директор на компанията Bitstocks, която се занимава с инвестиции в криптовалути и основно Bitcoin.

Финансовите регулатори на Острова са притеснени, че заради нежеланието на банките да работят с финтек компаниите се отразява зле на конкуренцията. Компаниите, които работят с търговия на криптовалути, се умножиха през последните две години наред с търсенето на Bitcoin и приемането на технологията като нещо вече не толкова екзотично. Същото се случи и с компаниите, които решиха да търсят финансиране чрез монетни предлагания - децентрализирано събиране на капитал, в което могат да участват всички и на практика няма регулации. Преди шест месеца пазарната капитализация на всички криптовалути възлизаше на 30 млрд. долара, докато сега тя е над 160 млрд. долара основно заради цената на Bitcoin и Ethereum.

Спазвай дистанцията

Банките предпочитат да спазват дистанция от тенденцията в криптовалутите основно заради незаконната търговия в "тъмната мрежа" - скритата част от интернет, която не се показва в търсачките и до по-голяма част не може да се достигне с обикновени браузъри. По-голямата част от въпросната търговия се плаща именно чрез криптовалути. Няколко страни като Япония и Гибралтар вече имат основни правила за дигиталните активи, но в по-голямата част от света, включително и Европа, те остават нерегулирани.

"Когато погледнеш какво се случва в тъмната част от мрежата, всичко там се плаща с криптовалути", казва директор на британска банка, пожелал анонимност. "Не знаеш нито откъде идват, нито къде отиват парите. Ако криптовалутите стигнат до Иран и нашата банка помогне за това, тогава с нашия бизнес е свършено."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mul1426175987394222 avatar :-|
    Milen Stefanov
    • + 5

    Да се пука вече този балон, че доста се разду. А и е съвсем вярно, че се ползва от активно от сенчестият и престъпния бизнес.

    Нередност?
  • 2
    tie_interceptor avatar :-?
    tie_interceptor
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "Milen Stefanov":

    Как ли са се разплащали в сенчестия и престъпния бизнес преди Биткоин?!

    Нередност?
  • 3
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • + 5

    "Когато погледнеш какво се случва в тъмната част от мрежата, всичко там се плаща с криптовалути", казва директор на британска банка, пожелал анонимност. "Не знаеш нито откъде идват, нито къде отиват парите. Ако криптовалутите стигнат до Иран и нашата банка помогне за това, тогава с нашия бизнес е свършено."

    Това казва почти всичко...

    Нередност?
  • 4
    yvk00312233 avatar :-|
    yvk00312233
    • + 4

    В кеш
    До коментар [#2] от "
    tie_interceptor
    ":

    Нередност?
  • 5
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • + 3

    До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

    Малко противоречиво това... Хем никой не знае, какво и къде отива, хем са наясно, какво и как се търгува в тъмния интернет, хем с техния бизнес е свършено, ако били помогнали и то без да знаят...
    Колкото е свършил бизнесът на швейцарските банки.

    Другаде ги стяга чепикът. Престъпността и тероризмът не са се родили с биткойните. Винаги ще си намират финансиране. Както и правителствата винаги намират, как да спонсорират удобните им терористи по цял свят...

    Проблемът им е, че няма да могат така лесно да контролират собствените си народи.

    Нередност?
  • 6
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox

    6000 $ за една монета? То монета няма, дори и банкнота няма. Нищо няма. 6000 долара за нищо...не е зле. И хората, които вкарват пари в това нищо се наричат инвеститори?

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Хората 1 към 1 казаха, че и в България затварят сметки. Заглавието ви е неуместно. Колкото за балона - няма такъв. Цената е основана на търсенето, а търсенето се разширява. Просто възможността да се разплащаш бързо за престъпни дейности е прекалено примамлива. Друг е въпроса докога ще издържат властите, преди да спрат валутата изцяло...

    Нередност?
  • 8
    bst avatar :-|
    Стефан

    Вижте това описание и сравнете с биткойна:
    Дружеството предлагаше „финансов продукт“, наречен откупваеми доверителни разписки. На притежателите са обещани 8% месечен и 151% годишен дивидент за левовите вложения, а за доларовите – 51% на годишна база. По-късно се появяват и американски доверителни разписки, наричани още „златни сертификати“, лихвата по които е 217%. Фирмата се рекламира изключително много. На попиталите какво вложение ще върне такава доходност се отговаря, че дружеството инвестира във фундаментални проекти. Броят на засегнатите е толкова голям, че срутването на пирамидата се превръща в сериозен политически въпрос.

    Нередност?
Нов коментар