🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо ми е портфейл, когато има phyre

Българска компания прави заявка за присъствие на пазара на дигитални разплащания

За 30-годишния Константин Джелебов създаването на дигитален портфейл е естествено продължение на натрупания опит в мобилните приложения
За 30-годишния Константин Джелебов създаването на дигитален портфейл е естествено продължение на натрупания опит в мобилните приложения
За 30-годишния Константин Джелебов създаването на дигитален портфейл е естествено продължение на натрупания опит в мобилните приложения    ©  Надежда Чипева
За 30-годишния Константин Джелебов създаването на дигитален портфейл е естествено продължение на натрупания опит в мобилните приложения    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

12 месеца е безплатният период за ползване на phyre. След това се начислява такса от 1 евро на месец.
10 хил. сваляния отчита броячът на Google Play седмици след официалната премиера
Инвеститори в компанията "Файър", чийто продукт е дигиталният портфейл phyre, са Иво Георгиев и Валери Вълчев, които държат по 45.29% от капитала на дружеството.

Клишираната рецепта за успех на стартиращ бизнес е да е в точното време и с точните хора. Проблемът е, че дали тези съставки са налице обикновено става ясно по-късно. Българската компания "Файър" обаче има усещането, че ги е събрала. За малко повече от две години екипът й разработи и пусна в употреба работещо приложение, което превръща телефона в дигитален портфейл и прави излишно носенето на пари в брой и пачката карти - банкови, за отстъпки и въобще всякакви.

Няколко месеца след официалната премиера phyre е свален от над 10 хил. потребители в Google Play. Чрез него те могат да пазаруват в магазина, като просто доближават смартфона си до безконтактен ПОС терминал и да пращат пари на приятели с няколко клика. Плащанията обаче не стават директно от банковата карта, а потребителят трябва първо от нея да захрани с каквато сума иска сметката си в самия phyre. Услугата се появява, след като на пазара вече са претеглени плюсовете и минусите, на пазара вече има подобни решения (включително и български) и гигантите като Amazon и Google също настъпват. Ако в тази конкурентна среда phyre запали критична маса от поне 300 - 400 хил. потребители, има шанс да се наложи като предпочитаният доставчик на Европа, а оттам и на световния пазар, откъдето ще е трудно да бъде изместен. И тогава предприемачът, който стои зад проекта, 30-годишният Константин Джелебов, ще е сред звездите на тази сцена, макар че и сега постиженията му са забележителни.

Нощна птица, от Сливен

Слаб, със семпла тениска и кецове Джелебов изглежда като типичния стартъп ентусиаст, който вярва, че ще стигне далеч. "Цял живот съм се занимавал с технологии. Работя от 14-годишен. Първата сериозна работа беше в една банка, където хората си тръгваха в 17:30 ч. и като ме виждаха да оставам, ми казваха, че им развалям дисциплината. А на мен ми беше интересно, защото се занимавах с интернет банкирането", разказва предприемачът. След изтичането на стажа се хваща на работа като програмист и се включва в проект за дигитализиане на карти за лоялност, ползвани основно в моловете. "Достигнахме до 150 хил. потребители в София. После направихме друга компания, която вече оперира в Щатите с над хиляда търговци. Създадохме много яки екипи", добавя Джелебов и изтъква, че с тези хора в момента са ядрото разработчици на phyre (от fire но с ph като phone).

Инвеститорите, изкупили предишните му проекти, Иво Георгиев (основател на "Ти Би Ай файненшъл сървисиз") и Валери Вълчев (също сериен предприемач в технологичните среди), решават да го подкрепят за нещо по-сложно, което да стъпи на натрупания опит. "Идеята беше да тестваме пазара, като дигитализираме банкови карти по начина, по който сме го правили за картите за лоялност. В края на 2016-а започнахме да набираме хора и 2017-а работихме усилено по плащанията през така направен дигитален портфейл. В края на годината вече имахме приложението за Android. Скоро ще го пуснем и за iOS", казва Джелебов.

"Бях си поставил лична цел - да напазарувам коледните подаръци за племенниците и семейството ми с това приложение. И на 22 декември - последният работен ден, беше някъде към шест и половина вечерта, с колегите хукнахме от офиса към най-близкото Green Deli кафе. Снимали сме видео как плащам за две бисквитки и всички скачаме суперщастливи, защото това беше първата успешна транзакция."

Говори интернет

"Приложението работи отлично и много бързо." "Ще е добре да добавите опция за карти на градския транспорт." "Вчера една касиерка тръгна да ми обяснява, че няма да сработи, но млъкна като тръгна да се принтира касовата бележка." Това са само част от позитивните коментари за phyre, които преобладават в мрежата. Недоволните са обикновено от потребители, чиито телефони нямат NFC технология и не могат да инсталират приложението.

"Аз съм много благодарен на хората от Paynetics и Mastercard, които помогнаха да осигурим най-високо ниво на сигурност", казва Константин Джелебов, според когото "ако си изгубиш картата, е много по-голям проблем, защото с номера й някой може веднага да си купи нещо, особено ако нямаш 3D Secure Code. Докато ако ти откраднат телефона, дори и да го разкодират, нищо не могат да направят без ПИН-а".

Предприемачът изтъква и услугата за пращане на пари през phyre, която отличава българското приложение от другите подобни, например това на Apple, защото не изисква и изпращача, и получателят да са с iPhone. Джелебов се надява, че гигантът, който има такова приложение, ще допусне на телефоните си и конкурентния phyre, което допълнително би увеличило шансовете му за проникване сред глобалната аудитория. "В разговори сме с Apple от година. Имаме раздвижване и индикации, че ще се отворят.

Ползването на phyre е безплатно за първите 12 месеца, след което ще се начислява месечна такса от 1 евро, както и такса от 1.25%, ако плащането е във валута, различна от тази на картата. "В бъдеще ще пускаме серия от финансови и платежни услуги от ново поколение на достъпни цени, а монетизирането ще става и от други канали, например през търговците. Това е риск, но аз вярвам, че стратегията ни ще проработи, защото това ще става доминантно средство за плащания и, получавайки стойност, нито търговците, нито потребителите биха били склонни да го заменят за друго", обяснява Джелебов.

"Ние имаме лукса, краткосрочен според мен, да нямаме отявлен лидер в мобилните разплащания в България. Имаме предимство, че сме първи с продукт, който има потенциал да вземе голям пазарен дял. Ще го използваме, за да натрупаме критична маса за най-кратко време. Стартираме в България, Румъния, след това и останалите страни от Централна и Източна Европа, като има и страни от Западна Европа, където няма отявлен лидер", чертае плановете Джелебов и разчита, че както и при месинджър платформите, веднъж свикнали с функционалността на phye, потребителите няма да се заглеждат по други.

"Виждаме, че A1 ("Мтел") ще пускат решение за мобилни плащания. И други компании имат апетити. Банките и те няма да спят естествено. Но ние смятаме, че се появяваме в точно време и понеже сме малък екип от 10 души, сме много гъвкави и можем да реагираме много бързо, което се надявам да ни помогне."

Гориво за phyre

Дотук проектът се обляга на финансовия гръб на двама опитни в технологичния свят предприемачи - Иво Георгиев, който държи дял от 45.29% във "Файър" през "Иннимо инвестмънтс", и Валери Вълчев, който има същия по тежест дял чрез "Пейлкрест България". Джелебов притежава 8.41% в компанията, а останалият 1% е в "Линту". Капиталът на дружеството е 335.6 хил. лв.

"Иво и Валери финансираха проекта. Сега, когато пуснахме продукта, това умножава многократно стойността на компанията и инвестицията, която е вкарана в нея. В момента търсим финансиране, за да достигнем критична маса потребители, и имаме лукса да си селектираме с кого да работим, защото не искаме просто някой да ни даде пари, а партньор, който да ни помогне с ноу-хау и дистрибуционни канали, за да растем. Оглеждаме се още и със сигурност ще затворим този рунд за финансиране успешно", споделя Джелбов, който на този етап не мисли за изход от инвестицията. "Ние, ако сме успешни, ако сме печеливши и завземем пазарен дял, ще имаме много exit възможности - може да са банки, може да са финтек компании или гиганти като Facebook и Amazon. Аз лично предпочитам тях, защото ще станем глобални и ми се иска бъдещият собственик да запази културата на компанията и да предоставя безупречни услуги на потребителите. Защото има много случаи на екзити, които убиват проекта", посочва Джелебов.

Той не крие, че се е чудил дали да не направи компанията в чужбина. "В САЩ държавата и цялото общество стоят зад хората, които искат да направят нещо смислено, и това е причината такива хора да отиват именно там. В България аз не искам нищо от държавата. Малки сме, по-бедни сме, нещата стават по-трудно, но не са невъзможни", смята предприемачът, който от София рисува визия за света на глобалните финанси след пет години: "Банките ще останат като играчи, но те ще бъдат back end-а. Услугите ще са потребителски насочени, гъвкави, достъпни. Това ще генерира много повече бизнес и ще направи така, че хората да получават много повече продукти на много по-ниски цени, а търговците да достигат до потребителите много по-лесно."

Q&A

Откъде наваксвате с предприемачеството?

Има адски много литература на пазара. За 20 долара можеш да си купиш страхотни книги. Например на Бен Хорвиц The hard things about hard things или Value proposition design.

Как е образованието в България?

Завършил съм УНСС, магистър по бизнес информатика, и въпреки лошата репутация, ако искаш да научиш нещо, можеш да получиш доста знания. Малко е демотивиращо, че някои без усилия вземат оценки като твоите, но в крайна сметка не го правиш заради тях.

Как намирате хора в екипа си?

Големите компании буквално мелят програмистите с пари, което не е лошо, и когато бях програмист, това доста ми харесваше. Но понякога е по-важно да имаш около себе си хора, които споделят твоите ценности и желание да постигнат нещо. Първите петима души, които наемаш, са най-важните. Трябва ти едно ядро.

Съвсем нищо ли не може да направи държавата за вас?

Бих се радвал да се стимулират дигиталните разплащания, защото те изсветляват икономиката. Не е толкова трудно хората да скочат от плащания в брой на мобилни разплащания. Но имаме да борим параноята от това да си дигитализираш парите.

Как сте с баланса работа/почивка?

Много важно за един предприемач е работата да не му тежи. Не трябва, като види мейл в 22 ч. вечерта, да се ядоса, че го занимават с нещо толкова късно. Трябва да се пречупиш, че работата не спира в 17 ч. Светът продължава да се върти и след това.

Съветът ви към по-неопитните предприемачи?

Да тестват евтино идеята си. Времето е най-ценният ресурс. Ако са свикнали след работа да излязат на бира с приятели, да не си мислят, че ще продължат да го правят. В 17 ч. приятелите им ще отидат да пият бира, но те ще си останат в офиса.

Какво ще правите, ако успеете с phyre?

Не съм от хората, които правят нещата, за да се пенсионират млади и да отидат на Хаваите. Там бих издържал седмица, максимум две. Винаги съм искал да създавам неща и да водя хората в правилната посока. Така че едва ли бих стоял задълго без работа.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wxq1415968374382227 avatar :-|
    Veselin Georgiev
    • - 3
    • + 6

    Може би най-доброто и полезно приложение, което се е появявало в последните години...

    Нередност?
  • 2
    briton avatar :-|
    briton
    • - 3
    • + 3

    При положение, че имаш апъл пей, гугъл пей, андроид пей, самсунг пей и още не знам си колко пей, доста смело " Ако в тази конкурентна среда phyre запали критична маса от поне 300 - 400 хил. потребители, има шанс да се наложи като предпочитаният доставчик на Европа, а оттам и на световния пазар, откъдето ще е трудно да бъде изместен. "
    Да не говорим, че модела "захранване на сметка/портфейл, за да можеш да го използваш по-късно" е архаичен.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#2] от "briton":

    Прав сте.. секунди за реклама... Нека опитат в Скандинавия - ше ги изритат и изгорят набърже..От Епъл, Гугъл пей всички ги е страх, и само си правят сметки как да им се продадат.. по-късно...

    Нередност?
  • 4
    wxq1415968374382227 avatar :-|
    Veselin Georgiev
    • - 1
    • + 4

    Apple Pay и Android Pay ги няма в половин Европа, така че потенциал доста, а и в пазарите, в които ги има и двете не поддържат всичките банки на пазара. Тоест трябва да си клиент на определени банки в определени пазари. Разликата тук е, че phyre може да се ползва навсякъде и работи с всички банкови карти на всички банки.

    Нередност?
  • 5
    stan05 avatar :-|
    stan05
    • - 8

    Тия клоуни говорят за "програмисти", за не знам си какво още... Отделно се говори, как уж в България имало много ИТ специалисти. Абе, тогава как пък не се намери нито един, който да обясни на тези... "предприемачи", че са направили едно голямо нищо. Това се прави за 2 дни (БУКВАЛНО) и не са го направили други хора, не защото е трудно, не защото не са се сетили, а защото е твърде несигурно, твърде хакваемо. Аз например съм го правил същото (почти), с личния си телефон, дори и без приложение. А тия пишат, че чак скачали от радост... Ха ха ха! Все едно да скачам от радост и да си ръкопляскам всеки път като си отключа входната врата. Това приложение е повече от жалко. А рекламирането на нещо такова, също е жалко. Издава липса на познания и липса на трезва съвременна мисъл.

    Нередност?
  • 6
    atticus avatar :-P
    atticus
    • + 2

    Приложението е супер. Работи безупречно. Екипа също е много свеж, изключителн осъм доволен от customer support-a :)
    Успех

    Нередност?
Нов коментар