Краят на войната "Техномаркет-Глориент"

След година и половина съдебни схватки контролираната от Делян Пеевски верига за техника се споразумя с основния си наемодател

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двете страни са оттеглили исковете си една към друга и "Глориент" вече е продал три от ползваните от "Техномаркет" магазини за над 13 млн. лв.

Купувач е свързано с компанията на депутата дружество, а финансирането е от ПИБ.

Предисторията

"Глориент инвестмънт БГ" е създадено през 2006 г. от основателите "Техномаркет България" Николай Китов и Христо Кусев. В новото дружество са изнесени повечето магазини, докато операторът на веригата остава под наем. В сделката са привлечени и чужди инвеститори, които и досега държат 40%. След редица акционерни промени от началото на 2016 г. Депутатът Делян Пеевски придобива контрол над "Техномаркет" и оттогава компанията спира да плаща наеми, които за всичките 17 обекта към този момент са около 320 хил. евро месечно. През юни "Глориент" прекратява договорите и завежда редица искове за опразване на имотите, за неплатени наеми, запориране на сметки и обезщетение за неправомерно ползване. На свой ред "Техномаркет" твърди, че прехвърлянето от 2006 г. е било с цел да увреди дружеството и на свой ред завежда дела за нищожност на нотариалните актове на "Глориент" и съответно за нищожност на договорите за наем, по които десет години е имало плащания.

Колкото и да са кръвопролитни, войните не свършват с пълното унищожение за загубилия, а с мирен договор. В корпортивните битки обикновено е същото. Така след година и половина на съдебни схватки веригата за техника "Техномаркет" и основният й наемодател "Глориент инвестмънт БГ" явно са решили да свалят оръжията и да си стиснат ръцете. Първата компания беше купена от фирма на Делян Пеевски в началото на 2016 г., в края на същата година беше прехвърлена на свързаната с депутата дубайска TGI Middle East, а през 2017 г. се озова като дъщерно дружество на "Благоевград БТ". Втората се управлява от единия съосновател на "Техномаркет" Христо Кусев, който има и 57% дял.

И от двете страни не пожелаха да коментират темата, но споразумението личи от официални документи и регистри, като съдейки по тях то се случило някъде около 20 ноември. Между тази дата и 6 декември двете компании взаимно са оттеглили практически всичките си искове една към друга в Софийския градски съд, където се водят огромната част от делата. Освен това в този период вече и три магазина са продадени от "Глориент" на свързана с "Техномаркет" компания. Също така на 24 ноември съветът на директорите на веригата за техника е свикал общо събрание за 5 януари 2018 г. с единствена точка освобождаване от отговорност и отказ от всякакви претенции към другия съосновател на "Техномаркет" - Николай Китов, в качеството му на управляващ и контрагент на компанията.

Кой или #кой победи

Как се е стигнало до тази развръзка няма как да се каже със сигурност. Нито може да се разберат параметрите на сделката - колко ще плати "Техномаркет" и дали това включва и всички натрупани задължения за наеми. По данни от "Глориент" за пет месеца без плащане до юни 2016 г. сумата е била 1.7 млн. евро, което значи, че за още почти година и половина тя трябва да е нараснала до около 7 млн. евро. Освен това за този период има начислени лихви за забава, адвокатски разноски, а може би и други претенции, които не се знае дали и доколко са включени в равносметката.

Ако се съди по изхода на делата досега, изглежда логично инициативата за мирни преговори да е дошла от "Техномаркет". През октомври влизат в сила окончателни решения за два от спорните имоти - в Монтана и Пазарджик. Според тях търговецът трябва да предаде владението на наемодателя и да му плати общо 40 хил. лв. разноски по делото. Освен това за още поне шест от обектите има решения на първа инстанция в същата посока с присъдени над 200 хил. лв. съдебни разноски. Така без споразумение веригата е била под риск да се раздели със съществена част от своите магазини (общо 45 според сайта й) и складове.

Освен това и числата от отчетите показват повече поводи за напрежение в "Техномаркет". За 2016 г. приходите на компанията се свиват с 36% до малко под 300 млн. лв., с което тя губи лидерската си позиция на пазара. А нетната й печалба за годината са символичните 130 хил. лв., които обаче са постигнати, без да се плащат въпросните спорни наеми. Същевременно за "Глориент" намалелите постъпления от наеми също са проблем и водят до отрицателен паричен поток от оперативна дейност от -1.5 млн. лв. Компанията обаче компенсира с продажбата на обекти, които "Техномаркет" освободи от преди конфликта и така отчита 7.5 млн. лв. печалба. Така че имотното дружество би трябвало да е било добре обезпечено с ресурс да води и дълга съдебна битка, още повече че за разлика от търговеца на техника то не се нуждае от толкова оборотни средства за бизнеса си. Освен това "Глориент" през 2016 г. е погасило и банковите си кредити, така че доколкото заемите му са само от съдружници и свързани лица, няма натиск и по тази линия.

Същевременно за "Глориент" стимулът да иска да приключи по-бързо битката е от съвсем друго естество - желанието да се избяга от други лостове на влияние на Делян Пеевски. Още през есента на 2015 г., когато депутатът е договарял придобиването на контрола над "Техномаркет" от Едоардо Миролио, Николай Китов беше екстрадиран в Италия по обвинение в участие в група за източване на ДДС. А вече в разгара на войната през ноември 2016 г. синът му (също Николай) се сдоби с обвинение от Софийска градска прокуратура за това, че е ощетил "Техномаркет" с 4.2 млн. лв. Според обвинението Китов-младши не е прекратил доставките от "Техномаркет" към "МЛЛ трейд" въпреки достигане на договорения кредитен лимит, а след това "не е предприел и действия по събиране на вземания" или "тяхното обезпечение".

Какво е договорено досега

Пълните параметри на споразумението не са известни, но очевидно то включва оттеглянето на всички искове от двете страни. Това е видно от деловодната система на СГС, където голямата част от делата вече са прекратени именно с този мотив. Оттам става ясно и горе-долу откога двете страни са започнали да преговарят - по едно от делата, за което е имало насрочено заседание за 7 ноември то е било пренасрочено "доколкото страните са отправили съвместно процесуално искане с такова съдържание, като преследваната от тях цел е да постигнат извънсъдебно уреждане на спора помежду им". Друго дело насрочено за 17 ноември също е отложено "за постигане на спогодба". А вече на 21 ноември се виждат първите молби за оттегляне на искове. Основната част от тях са подадени на 5-6 декември. Повечето от все още непрекратените искове в СГС са по дела, пратени след обжалване в Апелативния съд, където няма достъпна информация по хода им.

Паралелно с това от справка в Имотния регистър се вижда, че на 21 ноември "Глориент" е продал магазина в Пловдив. Купувач е "БЛ - ритейл риъл естейт", създадено през октомври дъщерно дружество на "Благоевград БТ", цигарената фабрика, която е също и собственик на мажоритарния дял в "Техномаркет". Сделката е за 8.37 млн. лв. като паралелно с нея купувачът е вписал и ипотека в полза на Първа инвестиционна банка. При нея материалният интерес е 10.8 млн. лв. На 5 декември "БЛ - ритейл риъл естейт" с аналогични сделки придобива и обектите в Русе (4.15 млн. лв.) и Севлиево (817 хил. лв.). Срещу тях е вписана нова ипотека в полза на ПИБ за 2.63 млн. лв. Така общата сума от банката - 13.4 млн. лв. точно покрива цената за трите магазина.

Още от миналата година ПИБ има и отпуснати 24 млн. лв. кредит за "Техномаркет". Други дружества от структурите на "Булгартабак" също имат заеми от банката - например "Юрий Гагарин" с 10 млн. лв. от 2015 г., които са частично погасени. Все пак с новата операция експозицията на банката към свързвания с Пеевски холдинг чувствително набъбва, още повече че не е ясно дали не се планира покупка и на още магазини от "Глориент" по същата схема. Дори сделката да не включва всички сега ползвани 14 имота, със сигурност сред тях има и доста по-ключови за "Техномаркет" като складовете и централата в София. Според отчета на "Глориент" към края на 2016 г. справедливата стойност на инвестиционните му имоти е 127 млн. лв., като над половината от площите са заети от "Техномаркет".

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • - 3
    • + 22

    КТБейски нямаше нужда да арестува и изпраща Колю Кита в Италия, можеше КОНПИ да му спретне един запор и 45 магазина чрез ЧСИ да отидат в кочината на BIG PIG. A за другата кочина ПИБ прибавете и кредитите на Благоевгра-БТ и лимита към свързани лица е отвързан, ама БНБ не я интересува тая далавера, да му мисли премиера и финансовия магьосник.

    Нередност?
  • 2
    kdesen avatar :-|
    kdesen
    • - 1
    • + 33

    Браво на Глориент! Иначе и със споразумение и без, аз в Техномаркет не стъпвам.

    Нередност?
  • 4
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 2
    • + 21

    Бнб да провери ПИБ дали може да обслужва като са дали толкова пари на Шиши. Той е ясно, че няма да ги върне.

    Нередност?
  • 5
    stabilnost avatar :-|

    нормалните хора могат да направят само едно в опитите на BIG PIG да завладее държавата - пълен бойкот на Техномаркет - аз в свински магазини не влизам

    Нередност?
  • 6
    bigman_1 avatar :-|
    BGman
    • - 17
    • + 4

    Честно казано не можах да разбера къде е проблема...двете страни явно са се договорили за цената...разплатили са се и са си оттеглили взаимно съдебните искове...не разбирам любопитството на Капитал да си вре носа в чужди сделки...подозирам или завист или политически амбиции за очерняне на конкурент...а после пак пишете за свободни и безпристрастни медии...
    Ако бъркам моля някой да ми разясни къде и в какво е проблема или престъпното деяние...

    Нередност?
  • 7
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 4

    Аз виждам тук наследник на КТБ! БНБ пак ли ще си затвори очите? Сметките на държавните фирми в коя банка са? Май не е случайно, че на Цеко му се готви част от Пирин като нов подарък!

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 8
    • + 1

    Ами да - единия мошенник се разбра с другия. Очевидно корумпетата на Пеевски са намерили нещо реално, което да засегне Глориент. И ето, че двете дружества си стиснаха ръцете. Радвам се, че тази битка между пирати свърши и няма да ни занимавате повече с нея.

    Нередност?
  • 9
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • - 1
    • + 4

    Не разбирам едно нещо. На фона на историята с КТБ, това тук е един клакс. Защо никой не смее да я подхване? А тя беше толкова очевидна. Прас се жалва за опит за убийство, организиран от ЦВ. Шеф на действаща системна банка. Това стряска вложителите. Прокуратурата арестува трима души. Прави обиски в помещения на сградата на банката. Това состряскеа вложителите. Те правят опашка пред банката, теглят на поразия и това е началото на края й. Целенасочена атака. Тежко престъпление. Никой не го разследва. Но и никой не приканва органите да го разследват. Защо? Толкова ли е взривоопасно? Бих искала да прочета материал от дименсията на горния, но по тази тема! Защо никой не се наема да го напише, а аз вече сама омръзнах на себе си да питам едно и също!

    Нередност?
  • 10
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 11

    Много им здраве на Техномаркет от мен! Не стъпвам там!

    Нередност?
Нов коментар