🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият собственик на имотите на Пеевски

Депутатът е продал дружество със знакови свои недвижимости, включващи и хотел "Берлин", на бивш служител на "Инса ойл" на Георги Самуилов

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • След медиите Делян Пеевски е прехвърлил голяма част от имотната си империя, включително митичния хотел "Берлин".
  • Сделката става през "БЛ - ритейл риъл естейт", а формално собственик на фирмата купувач е бивш служител на "Инса ойл" на Георги Самуилов.
  • Цената, детайлите и целите на операцията не са известни, като не е изключено и да няма реална смяна на контрола.

"Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка." Тази присъда, дадена от Бойко Борисов през 2016 г., не се оказа особено точна. Наистина депутатът от ДПС почти не се е повявал на работното си място (и въобще публично) оттогава, но това му беше запазена марка и преди. А в следващите години той беше избран още веднъж за народен представител и по нищо не личеше задкулисното му влияние да отслабва.

Пет години по-късно отново дават сериала "Оттеглянето на Пеевски" и логичният въпрос е дали този път то не е по-истинско. Той не е в листите на ДПС и за пръв път от над десетилетие няма да е в парламента. В края на миналата година Пеевски продаде своите вестници и неофициално контролираната от него телевизия "Канал 3".

Сега имаме и още един индикатор. Делян Пеевски се разделя не само с медийната си империя, но и с голяма част от имотните си владения. В сделка от началото на март е продадено "БЛ - ритейл риъл естейт", дружество, под чиято шапка в последните години се концентрираха много от ценните недвижимости, свързани с депутата. Това включва емблематичния хотел "Берлин", който е ползван от него като лична резиденция, дипломатическия клуб в Бояна, терена на бившата софийска фабрика на "Булгартабак" и много други. Цена по договора няма, но вероятно става дума за активи в порядъка на десетки, а потенциално и на стотици милиони левове.

Кой продава и кой купува

"БЛ - ритейл риъл естейт" е създадена в края на 2017 г. като дъщерно на "Благоевград БТ". По това време цигарената фабрика вече е със затихващи функции, но притежава "Техномаркет", която води война с наемодателя на магазините си "Глориент инвестмънт БГ". От 2015 г., когато Пеевски придобива веригата за техника, тя спира да плаща наемите си с претенции, че е реално собственик на магазините си. В края на 2017 г. двете страни се споразумяват и новата компания е създадена с цел да придобие няколко магазина на "Техномаркет".

През май 2019 г. поетапно в "БЛ - ритейл риъл естейт" започват да се прехвърлят и други активи. На 13 май то придобива от "Благоевград БТ" дъщерното му "БЛ-Б", в което има обособени имоти (към 2017 г. 10 млн. лв. активи и без дейност). На 15 май то придобива от Bulgartabac FZE "СФ-БТ", в което беше настанен имотът на някогашната софийска цигарена фабрика, и други имоти (15.5 млн. лв. активи). На 23 май то придобива от дубайското Media-Plex Limited "Ди Ар Си инвест" (104 млн. лв. консолидирани активи, над 100 млн. лв. приходи и 6.8 млн. лв. печалба). Това е компанията (преди наречена "Дореко комерс"), на която през 2016 г. Пеевски продаде своите 18% дял в "Юрий Гагарин". А заедно с нея в новия имотен холдинг през дъщерните ѝ дружества влизат дипломатическият клуб в Бояна и терени около него ("Бояна клуб"), хотел "Берлин" ("Витоша ризорт") и други.

Само дни след тази консолидация, на 28 май, "Благоевград БТ" продава своите 100% в "БЛ - ритейл риъл естейт" на Kingfisher Limited от Обединените арабски емирства, а за негов действителен собственик е посочен Емил Деведжиев, който отдавна е в управлението на дружествата от групата на "Дореко". По всичко личи обаче, че тази сделка не е реална промяна на контрола - "БЛ - ритейл риъл естейт" остава съдлъжник по кредити на "Техномаркет" и продължава да сключва сделки и да си прехвърля компании и имоти с други дружества на Пеевски.

Сега, на 3 март 2021 г., именно Kingfisher продава 100% в "БЛ - ритейл риъл естейт". Купувач е "Ейч пропърти", то на свой ред се притежава от "Джи Ес формула", а то - от Деян Калинов. Косвените следи сочат, че зад сделката много вероятно стои собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов.

От октомври 2019 до април 2020 г. "Ейч пропърти" е директно собственост на Самуилов. Тогава той прехвърля компанията на дружество на Цветелина Трифонова, която по-скоро може да се определи за близка до Пеевски - от 2013 до 2017 г. тя е формален собственик и управител на хотел "Берлин". На 17 февруари 2021 г. (две седмици преди покупката на "БЛ - ритейл риъл естейт") Трифонова прехвърля компанията на споменатото "Джи Ес формула".

То също е било собственост на Самуилов, като дори източници го сочеха като компанията, през която той планираше да придобие бензиностанциите на "Петрол" от Гриша Ганчев. Но в края на 2019 г. то е прехвърлено на тогава 29-годишния Деян Калинов - формалният нов собственик на имотната империя на Пеевски. За него не се знае много, но доскоро на сайта на "Инса ойл" името му стоеше като търговски представител на групата за Бургас.

Така формалната сделка Деведжиев - Калинов би могла да се тълкува като реална сделка Пеевски - Самуилов. Самият Георги Самуилов потвърди пред "Капитал", че познава Калинов, но отрече да има общо със сделката. "Всеки може да купува и продава. Момчето си знае, предполагам, работи с кредити", заяви той.

"Запазвам си правото на този етап да не коментирам", беше лаконичният коментар от Деян Калинов.

Пакет за десетки милиони

Да се направи изчерпателен списък на това какво влиза в "БЛ - ритейл риъл естейт" не е лесно. От една страна, част от имотите са в дъщерни и дори в дъщерни на дъщерни дружества. От друга страна, в последните месеци, явно в подготовка за сделката, се правят множество трансформации, като активи влизат и излизат от имотния холдинг. Консолидираните му активи за 2019 г. са 170 млн. лв., но това число трудно може да се приеме за меродавно заради многото сделки.

Например през август 2020 г. "БЛ - ритейл риъл естейт" купува "Автотранс Средец" от "Интръст" - фирма, официално притежавана от Пеевски. Преди сделката обаче дружеството е напълнено с множество имоти на "Интръст", които, съдейки по материалния интерес при вписванията, се оценяват на над 37 млн. лв.

Интересна добавка към сделката е и дружеството "А.А. инвест", което е било собственост на близкия до Пеевски адвокат Александър Ангелов. На 22 декември 2020 г. той прехвърля акциите си на "БЛ - ритейл риъл естейт". В Имотния регистър не е вписано да притежава недвижимости, а кратките му отчети не дават много информация, но дружеството разполага с 18 млн. лв. внесен капитал.

Много имоти са прехвърлени към "БЛ - ритейл риъл естейт" и от "Ди Ар Си инвест", което обаче остава извън сделката. В самия край на 2020 г. Емил Деведжиев си регистрира фирма "Ем Де инвест" и си прехвърля в нея "Ди Ар Си инвест", с каквото е останало вътре. През 2020 г. и две дружества с имоти са прехвърлени от "БЛ - ритейл риъл естейт" и към "Слънчев ден", чийто формален собственик се води Ангел Палийски, но реално в бранша се приема за част от владенията на Пеевски.

Магазините на "Техномаркет" също така са прехвърлени на компания на номиналните собственици на веригата, така че и те не са част от сделката.

Сред по-ключовите имоти, които със сигурност са обект на сегашната продажба, са:

  • хотел "Берлин", който е собственост на "Витоша ризорт", както и имоти около него в други дружества като "СГР инвест". Активите по баланс са около 15 млн. лв.;
  • теренът на "София БТ" в СФ-БТ, после вляло се в "БЛ - ритейл риъл естейт", оценен на около 15 млн. лв.;
  • дипломатическият клуб в Бояна, както и други съседни имоти в "Бояна клуб" - приватизиран за 10.2 млн. лв.;
  • ресторант Riverside в Драгалевци - последно прехвърлен за 3.79 млн. лв.;
  • бившите редакции на вестниците на Пеевски на столичната ул. "Екзарх Йосиф" - последно прехвърлени в пакет с други имоти в София за 20 млн. лв.;
  • някогашният санаториум за белодробни болести във Владая - последно прехвърлен за 3.74 млн. лв.;
  • и още множество имоти из цялата страна.

Разпродажба или пролетно почистване

Определено личи и опит тези хаотично придобивани имоти да се подредят в някаква структура. В края на миналата година са създадени няколко дружества видимо с идеята да се превърнат в тематични подхолдинги "БЛ-РРЕ пропърти", "БЛ-РРЕ резидънс" и "БЛ-РРЕ маркет". В тях вече са прехвърлени някои имоти.

По-неясният момент е дали това е истинска продажба или поредна мимикрия. Самият Самуилов е сочен като близък до Пеевски, така че сделката спокойно би могла и да е фиктивна, а Калинов да е в ролята на "лице назаем". След въведените изисквания за деклариране на действителните собственици много от свързваните с депутата компании формално се водят на фирми на мениджърите им, както това например се случи и с "Техномаркет".

Ако нещо е сигурно, то е, че Пеевски, който преди време беше видимо започнал да изсветлява владенията си, отново е във фаза да намалява официално притежаваните активи и въобще публичността си. А ако трябва да се търсят причини за това, те вероятно са зад граница, като например това, че Държавният департамент на САЩ открито го нарича "олигарх със съмнителна репутация" в последния си доклад за състоянието на правата на човека в България.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 5
    • + 6

    Мдааааааа, Свинята действа, а вие на избори разчитате....който и да изберете, първи ще се хвърли в краката на истинските властелини на кочината в която живеем- Шиши и ДпС...

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 13

    Питанката е дали няма да се "оттегли" като Цветан Василев в Белград, оставяйки ББР и да си бие у главата 500 милиона необслужвани кредити

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 6

    Пеевски се е "оттеглил" толкова, колкото се "оттегли" и от медийната си империя, която формално смени собственика си, но редакционната политика на Пеевски все още не се е оттеглила.

    Нередност?
Нов коментар