НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ББР е отпуснала още над 25 млн. евро на "Техномаркет"

След прехвърлянето на веригата на мениджъри, свързани с Делян Пеевски, държавната банка финансира групата с общо 150 млн. лв.

Заедно "Техномаркет", "Булгартабак", "Слънчев ден" и фирма на Румен Гайтански-Вълка, все свързани с ДПС, са 1/3 от кредитния портфейл на ББР
Заедно "Техномаркет", "Булгартабак", "Слънчев ден" и фирма на Румен Гайтански-Вълка, все свързани с ДПС, са 1/3 от кредитния портфейл на ББР
Заедно "Техномаркет", "Булгартабак", "Слънчев ден" и фирма на Румен Гайтански-Вълка, все свързани с ДПС, са 1/3 от кредитния портфейл на ББР    ©  Георги Кожухаров
Заедно "Техномаркет", "Булгартабак", "Слънчев ден" и фирма на Румен Гайтански-Вълка, все свързани с ДПС, са 1/3 от кредитния портфейл на ББР    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като през септември Българска банка за развитие даде 51.13 млн. евро заем за своеобразно мениджърско изкупуване на "Техномаркет България", в началото на октомври държавната институция продължава с ново финансиране за новооформената (поне на хартия) група. От партидата на дружеството в Търговския регистър се виждат два нови заема за общо 25.5 млн. евро. за веригата за техника.

С това експозицията на банката към "Техномаркет" и прекия му собственик "Маркет инвестмънт" нараства до 76.66 млн. евро, или малко под 150 млн. лв. Формалното отделяне на веригата вероятно е именно с цел усвояването на кредита, тъй като предишният й собственик - "Булгартабак холдинг", който се счита, че се контролира от депутата от ДПС Делян Пеевски, вече има заеми от ББР за суми от порядъка на над 150 млн. лв. По закон банките не могат да отпускат на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от собствения си капитал, което за ББР по последни данни е малко над 200 млн. лв.

Новите изгодни заеми

От решението на борда на "Техномаркет" от 31 октомври за одобряване на кредитите стават ясни и детайлите по тях. Единият е за 16.533 млн. евро, като те ще бъдат използвани да се погасят стари задължения на компанията. За ПИБ по кредит от 2016 г. ще отидат до 13.633 млн. евро, а с останалите 2.9 млн. евро ще се покрият дълговете към БАКБ по договор от 2015 г.

Срокът на новия заем от ББР е 15 години, а лихвата по него е изключително изгодните 3-месечен Euribor + 1.5 пункта, но не по-малко от 2%, което при текущите условия означава 2%. Такава беше цената и на септемврийския заем, чрез който "Маркет инвестмънт" купи "Техномаркет" от "Благоевград БТ".

Вторият кредит е линия за усвояване на банкови гаранции и акредитиви в размер на до 9 млн. евро. Тя е с петгодишен срок, като лихвените условия са същите като при другия кредит. Обезпеченията са залог на предприятието, както и на стоките на склад и на бъдещите вземания на веригата за техника.

Като солидарен длъжник по кредитите встъпва собственикът "Маркет инвестмънт", дружество на Борис Захариев и Кирил Кобарелов, които от години са мениджъри във фирми на Пеевски - преди "Техномаркет" в Lafka. Същевременно и самата верига за техника става гарант по заема на собственика си от ББР, което е обяснимо - "Маркет инвестмънт" няма друга дейност и активи.

Със затихващи функции

Новият заем означава, че в голямата си част предишните 100 млн. лв. от септември са отишли не за погасяване на кредити, а чисто за плащане на цената на акциите. Това би трябвало да значи, че сумата от ББР в голямата си част вероятно е отишла към "Благоевград БТ". В индивидуалния отчет на компанията майка "Булгартабак" за деветмесечието това не се вижда, като само лаконично е отбелязано, че е изгубен контролът на "Техномаркет", а консолидираните отчети към септември се очакват до края на настоящия месец.

Така или иначе явно чрез тази сделка някогашният цигарен холдинг губи последния си съществен действащ бизнес, след като марките му бяха продадени на BAT, а фабриките в София и Благоевград - поетапно затворени. "Техномаркет" също не е в цветущо здраве, като от някогашен лидер на пазара с обороти над половин милиард лева след овладяването му от Пеевски през 2016 приходите падат и за 2018 г. са едва 218 млн. лв., като е отчетена и 3 млн. лв. загуба. А служителите се свиват от над 1300 в началото на 2016 г. до 560 към август 2019 г. Мениджърът на веригата в интервю за 24 часа след сделката говори за 1600 служители, но това вероятно включва и обектите на франчайз, а не само собствените магазини на дружеството. За сравнение - големият конкурент на компанията - "Технополис", в последните години увеличава плавно екипа си и сега за нея работят над 1850 души, а 2018 г. приключва с 469 млн. лв. приходи и 11 млн. лв. печалба.

Една все по ДПС банка

Въпреки промяната на собствеността все още подозренията са, че реалният контрол над "Техномаркет" продължава да е в Пеевски. Косвена индикация за това например е, че за веригата не са търсени купувачи и не е имало процедура с консултанти, каквато е практиката. За договора се разбира едва от вписванията в Търговския регистър, като сделката дори не е минала през задължителното искане за одобрение от Комисията за защита на конкуренцията - нещо, което практически никой друг инвеститор не си позволява поради санкциите и възможността дори да бъде развалена сделката. А и самият антимонополен орган досега не е дал индикации, че мисли да се сезира по казуса. Отделно сделката става и без одобрение на акционерите в "Булгартабак", което също теоретично може да донесе до проблеми и дори нищожност, ако Комисията за финансов надзор прецени да я разгледа.

Така ББР предприема още една стъпка във все по-пълното й обособяване като банка на ДПС. Само ако се вземат сумарно "Булгартабак" и "Техномаркет", експозицията към депутата от движението вече е над 300 млн. лв. (все пак има вероятност и влезлите в изпразнения от съдържание холдинг пари от продажбата на веригата за техника да отидат за погасяване на част от дълговете му към ББР). Отделно през 2018 г. голяма експозиция от над 100 млн. лв. беше формирана и около преструктурирането и продажбата на курорта "Слънчев ден" - формално той е собственост на фирма на Ангел Палийски, но косвени индикации и източници говорят за реален контрол на Пеевски и тук. През юни 2019 г. пък банката отбеляза личен рекорд с единичен кредит от 150 млн. лв. за строителна фирма, свързана с близкия до ДПС Румен Гайтански-Вълка (доскоро той имаше съвместно дружество с почетния председател на движението Ахмед Доган). Операцията има доста сходства с тази за "Техномаркет" - заем за фирма, за да придобие друга фирма от свързани лица.

По данни към септември фирмените кредити на ББР са 1.45 млрд. лв., което означава, че вече стабилно над ⅓ от портфейла й представлява ДПС.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    umv30573526 avatar :-|
    Светлоносец
    • + 12

    Само ако се вземат сумарно "Булгартабак" и "Техномаркет", експозицията към депутата от движението вече е над 300 млн. лв. и 150 млн. лв. за строителна фирма, свързана с близкия до ДПС Румен Гайтански-Вълка, общо 450 млн лв. Като говорим за 3 субекта, ако ББР раздав по 100-150 млн лв. на кредитополучател остават още 8-10 клиента на банката, или общо ББР има 11-13 клиента, много бутикова банка.
    Интересни са останалите клиенти на ББР, които също би трябвало да са свързани с ДПС или ГЕРБ, противното би противоречало на “устава на ББР” , а УС не нарушава устава и законите на България. Втория въпрос е дали тези богоизбрани клиенти, си връщат заемите, какъв е гратисния период, защото раздадените кредити стават собствени пари, само след минаване на заема в несъбираем вземания на ББР.
    Само да добавя, че 150 млн. лв. за строителна фирма, свързана с близкия до ДПС Румен Гайтански-Вълка, не е заем на Вълка, а е заем на копувача, превел парите на Вълка. Според мен собствениците на Техномаркет не е собственик "Маркет инвестмънт", дружество на Борис Захариев и Кирил Кобарелов, а Братя Домусчиев и Сталийски, а Пеевски разпродава всичко заради процеса по закона Рико.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 8

    До коментар [#1] от "Светлоносец":

    Бизнес по европейски - там я карат на евтини кредити и затова просперират.

    Не напразно се казва, че светът е ужасно задлъжнял 180 трилиона и кой знае колко пъти по толкова скрити. Познайте обаче кои държави държат лъвския пай кредити - развитите уж държави. Едните държави/фирми се мъчат да си вържат приходите и разходите - а правилните държави и фирми.. просто взимат кредити, които не връщат ами рефинансират с още по-големи кредити. Пирамиди.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 9

    Ние си бойкотираме, те си печатат пари през държавата. Непобедими, братче! Една единствена партия си прави дума срещу лошите практики на КОЙ и ко, а народа си я хейти и оставя да го крадат ГЕРБ и ДПС.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#1] от "Светлоносец":

    Ти остави експозициите. Красавците си правят СПВ-та по специалния пример на Цецо Василев и си точат банката така, както точеха КТБ. Мавродиев трябва да си прекръсти банката на "Фонд семейство и приятели"...

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 15

    Време е за международна конференция на темата "Бъдетето на ББР през призмата на КТБ". Да напълним 5 етажа от НДК и във всяка зала да вървят презентации, публични дебати с участието на зрителите. Личности от ГЕРБ, ВМРО и Атака да защитават под светлината на прожекторите светлото бъдеще срещу скептиците от Демократична България.

    Нередност?
  • 6
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#5] от "cinik":

    Зализания бандит Мавруд затова беше сложен там. Така както е водил счетоводството на Брендо, така хубаво ще осчетоводи държавната банка, че за нея ще си говорим в минало време, Боко ще се праска, а България ще загива.

    Нередност?
  • 7
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 7

    ББР = КТБ

    Нередност?
  • 8
    tqb49541797 avatar :-|
    scott
    • + 6

    БРАВО КТБ, БРАВО!

    Нередност?
  • 9
    atd57623160 avatar :-|
    Jane_Doe
    • + 9

    Значи номерът с КТБ мина, виновни и осъдени няма, схемата проработи и защо пак да не я използват след като Гешев замете следите на Пеевски в КТБ.
    Като фалира ББР след някоя година Гешев пак ще замете следите на виновните. Керванът си върви, кучетата си лаят, всичко по старому.
    Кога цялата измет около Пеевски и компания ще бъде изметена и прочистена? Толкова е прогнило всичко, че не е далеч момента когато балонът за пореден път ще се спука.
    Кой ще плаща сметката за КТБ 2-ра част? Както и досега - обикновеният данъкоплатец който си избира мутрите, които му бъркат в джоба!!!

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    Когато това недоразумение фалира, предлагам да отидем до местния клуб на ГЕРБ, да хванем гербавите за яката човек по човек и да ги накараме да връщат кинтите. "Ама аз съм Живко Тодоров - аз си гледам Стара Загора. Не, ти си част от същата разбойническа банда!"

    Нередност?
Нов коментар