Френският телеком Altice планира да раздели бизнеса си

Компанията отделя европейските от американските си операции в опит да успокои инвеститори

Основателят на компанията е милиардерът Патрик Драхи.
Основателят на компанията е милиардерът Патрик Драхи.
Основателят на компанията е милиардерът Патрик Драхи.    ©  Reuters
Основателят на компанията е милиардерът Патрик Драхи.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основателят Патрик Драхи ще запази контрола и на двете компании.

Френската телекомуникационна група Altice разделя своите американски и европейски операции, за да се опита да успокои инвеститорите, разтревожени от високия дълг и ниското генериране на приходи на компанията, съобщава Reuters. Oт компанията заявиха, че преструктурирането има за цел да опрости разрастващата се комуникационна група, която обхваща два отделни и много различни пазара - Съединените щати и Европа.

Акции на Altice, чиято цена падна с около 50% през последната година, нараснаха с 6.6% в Европа във вторник след обявяването на решението. Това увеличение се дължи на надеждите, че разделянето може да отвори врати за по-голяма реорганизация на компанията и евентуално ще ѝ позволи да се освободи от проблемни активи.

Американският бизнес ще бъде отделен от европейския, а акционерите в "Altice Europe" (както ще се казва компанията) ще получат дивидент от 1.5 млрд. долара. Бордът на директорите също така одобри програма за обратно изкупуване на акции в размер на 2 млрд. долара след разделянето.

"По-слабите резултати на европейския собственик на Altice USА му влияят негативно", заяви Крейг Мофет, анализатор в MoffettNathansonMoffett.

Представянето на Altice в Европа миналата година породи съмнения в инвеститорите относно стратегията на компанията и през ноември основателят и милиардер Патрик Драхи се завърна като президент, докато генералният директор Майкъл Комбс подаде оставка.

Altice, която е базирана в Холандия, трябва да извърши преструктурирането до края на второто тримесечие след одобрение на регулаторите и акционерите. Двете компании ще бъдат ръководени от отделни мениджърски екипи, като Драхи ще запази контрола и на двете компании. Той ще притежава 52% от европейския бизнес и 43% от бизнеса в САЩ.

Деник Окюйсен ще стане изпълнителен директор на Altice Europe, а Дектер Гой ще продължи да изпълнява ролята на главен изпълнителен директор на Altice USA.

Дивидентът, който трябва да бъде платен на Altice Europe, ще увеличи нетния дълг на Altice USA, който в края на третото тримесечие на миналата година е приблизително 21.2 млрд. долара. Altice USA също ще изпълни програма за обратно изкупуване на акции от САЩ в размер на 2 млрд. долара, след като разделянето приключи.