🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френският милиардер Патрик Драхи купува аукционната къща Sotheby’s

Цената на сделката е 2.7 млрд. долара, акциите на компанията ще бъдат свалени от борсата в Ню Йорк

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията BidFair USA на френския милиардер Патрик Драи придобива контрола над аукционната къща Sotheby’s в сделка за 2.7 млрд. долара. След приключването на сделката акциите на Sotheby’s ще бъдат свалени от борсата в Ню Йорк и така ще бъде преустановен 31-годишният публичен статут на дружеството.

Висока премия

Новината беше обявена официално от един от двата най-големи в света организатори на търгове. BidFair USA ще плати 57 долара за акция, което е с 61% над цената, на която приключи търговията с акции на Sotheby’s в петък. Това означава, че цялата компания е оценена на 3.7 млрд. долара.

След като приключим сделката през последното тримесечие на 2019 г., планираме да свалим компанията от борсата, което ще сложи край на периода от 31 години като публично дружество, се казва в съобщението.

"Това изкупуване ще даде възможност на Sotheby’s в условията на по-гъвкава частна собственост да ускори успешната програма за растеж, прилагана в последните няколко години", написа изпълнителният директор на аукционната къща Тад Смит.

Ако получи одобрение от акционерите и регулаторите, основаната през 1744 г. Sotheby’s ще стане втората голяма аукционна къща собственост на френска фамилия. Преди две десетилетия холдингът Artemis на семейство Пино купи Christie’s за 1.2 млрд. долара.

Кой е купувачът

Драхи е 190-ият по богатство в глобалния списък на сп. Forbes с лично състояние от 7.7 млрд. долара. Той притежава 60% от основаната от него международна компания Altice, специализирана в медиен и телекомуникационен бизнес. Чрез нея той контролира и 75% от най-големия френски кабелен оператор Numericable.

Драхи се възползва от ниските лихви и през 2014 и 2015 г. направи редица придобивания на медии и телекоми в САЩ, Португалия и други страни. Това доведе до натрупването на дълг от 50 млрд. долара и срив на акциите на Altice. Драхи обеща на акционерите да забави темпа на сключване на нови сделки и през миналата година се завърна като лидер на международната компания.

Все още няма коментари
Нов коментар