🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Патрик Драхи увеличи дела си в BT до 18%, Лондон го предупреди

Той става най-големият собственик в британския телеком, но засега не планира пълното му изкупуване

Британското правителство заяви, че е готово да се намеси, за да спре цялостно изкупуване на BT от страна на Altice
Британското правителство заяви, че е готово да се намеси, за да спре цялостно изкупуване на BT от страна на Altice
Британското правителство заяви, че е готово да се намеси, за да спре цялостно изкупуване на BT от страна на Altice    ©  Reuters
Британското правителство заяви, че е готово да се намеси, за да спре цялостно изкупуване на BT от страна на Altice    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Бизнесменът Патрик Драхи и неговата компания Altice са увеличили дела си в British Telecom (BT) до 18%, което ги превръща в най-голям собственик в телекома. Увеличението е струвало 1.02 млрд. паунда. Британското правителство заяви, че е готово да се намеси, за да спре цялостно изкупуване на BT от страна на Altice. "Ние следим внимателно ситуацията", заяви говорител на властта пред в. Guardian. Според него правителството няма да се поколебае да действа, ако е необходимо, за да защити критичната национална телекомуникационна инфраструктура. Обявяването на готовност за намеса идва след проведена среща между държавния секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта Надин Дорийс и сегашния и бъдещия изпълнителен директор на BT Филип Янсен и Адам Крозиер.

Драхи заяви, че освен ако трета страна не направи подобна оферта, то компанията му за момента няма такива намерения. Според законите на Острова Драхи няма да има правото да отправи подобна оферта шест месеца след изказването си, че няма такива намерения. Единственият вариант това да се случи е, ако трета страна отправи предложение, или Altice постигне договорка с борда на директорите на BT. По същата причина Altice нямаше право да изкупува акции на BT до 11 декември. Altice придоби 12.1% от British Telecom през юни.

Бизнесменът, който притежава френско, израелско и мароканско гражданство, заяви, че увеличението в дела идва след месеци на конструктивни разговори с борда на директорите на BT. "Имаме удоволствието да използваме тази възможност да увеличим дяловото си участие в BT", каза Драхи. "През последните месеци ние работихме конструктивно с борда и ръководството на BT и очакваме с нетърпение да продължим този диалог", се казва в негово изявление, разпространено до медиите. "Продължаваме да ги уважаваме високо и продължаваме да подкрепяме изцяло тяхната стратегия, главно изиграването на основна роля в предоставянето на разширяване на достъпа до широколентова мрежа, което е инвестиционна програма, от ключово значение както за BT, така и за Обединеното кралство", добави Драхи. BT е в процес на реализация на проект на стойност 20 млрд. паунда, който цели прокарването на широколентов кабел през цялата страна, което драстично ще повиши както качеството на интернет мрежата на Острова, така и нейната скорост.

Преструктуриране

Според експерти Драхи може да наклони везните в полза на това BT да отдели своята мрежова дивизия Openreach, за да постигне по-висока финансова оценка. Драхи вижда като най-печеливша дивизия на BT именно Openreach, стига тя да е лишена от рисковете, свързани с потребителските звена на BT. Последните шест години са характеризирани със спад на акциите на британския телеком. Въпреки това разделяне на компанията изглежда малко вероятно, като главната причина е обвързаността на търговския отдел на BT и проекта за широколентова мрежа.

През януари в Обединеното кралство в сила влиза Законът за националната сигурност и инвестициите, който ще даде значително повече възможности на правителството да блокира сделки и сливания, които се смятат за такива с "национално значение". BT със сигурност ще попадне в тази категория, което прави шансовете на Altice да завърши цялостно придобиване на BT значително по-малки. Британското правителство вече разпореди проверка на сделката за закупуването на базирания в Кеймбридж дизайнер на чипове Arm. Nvidia се очаква да завърши придобиването й срещу 75 млрд. долара, но правителството преди това трябва да одобри сделката.

Все още няма коментари
Нов коментар