НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Кауфланд" започва строителство на хипермаркет във Велико Търново за 20 млн. лв.

Търговският обект ще отвори врати през февруари 2019 г.

"Кауфланд България"    ©  "Кауфланд България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Кауфланд България" получи всички разрешителни и започва да изгражда нов магазин във Велико Търново, който ще е първи от веригата в града. По план същинското строителство ще започне през лятото на тази година, а хипермаркетът ще отвори врати през февруари 2019 г. Инвестицията е около 20 млн. лева. Сумата включва както закупуването и облагородяването на земята и непосредствения район около нея, така и изграждането на обекта, уточниха за "Капитал" от веригата.

След търга

През 2016 г. компанията купи на търг за 5.8 млн. лв. недовършения хирургически блок на болницата във Велико Търново и стана собственик на терен от 18.9 дка, разположен на главния път София – Варна.

"Придобитият терен не беше в добро състояние, на него се беше образувало блато, имаше голям обем запуснати площи и неподдържана растителност, както и недостроена сграда. Предприехме всички необходими действия за облагородяване и теренът вече е готов за строителство", коментираха за "Капитал" от дружеството.

Около 6000 кв.м застроена площ

Застроената площ на бъдещия търговски обект във Велико Търново ще е около 6000 кв.м, а търговската - малко над 3000 кв. метра. Магазинът ще осигури над 250 паркоместа и ще бъде изграден по най-новите стандарти за екологично и енергийноефективно строителство. Хипермаркетът ще разполага с комбинирано отопление и охлаждане, енергийноефективна хладилна инсталация и последно поколение LED осветление, посочват от веригата.

По данни на компанията в новия хипермаркет ще има "специално разработена за веригата навигационна система, която да улесни пътя на потребителя до желаните продукти". Предвиждат се по-широки коридори и по-ниски рафтове със стоки. Новост ще бъде и витрината "To-Go", която (заедно с пекарната) ще е разположена в близост до входа. С откриването на обекта ще бъдат създадени около 150 нови местни работни места.

Предстоящо

През тази година "Кауфланд България" планира да изгради още един хипермаркет - във Варна. Той ще бъде петият за града и ще се намира на ул. "Девня" в кв. "Одесос". Началото на строителството е планирано за пролетта на 2018 г., уточниха от дружеството. Най-новият магазин на веригата беше открит през октомври миналата година пак във Варна (в кв. "Бриз").

Намеренията за 2018 включват също продължаваща модернизация на филиалите на веригата в страната. "Планираните инвестиции през 2018 г. възлизат на 100 млн. лв. Предстои мащабно разширяване на централния ни склад в с. Стряма, който ще надградим с още 25 хил. кв.м", посочи за "Капитал" Димитър Спасов, председател на управителния съвет на "Кауфланд България".

Веригата в България

Kaufland откри първия си обект в страната през март 2006 г., а три години по-късно зае лидерско място, като измести "Метро кеш енд кери". Днес веригата има 58 хипермаркета в 33 града в България. По данни на компанията от 2006 г. досега тя е инвестирала в страната над 1.4 млрд лева. Заетите във веригата са 6400.

През 2016 "Кауфланд България" отчете над 1.663 млрд лева оборот и 84.420 млн. лева печалба. "Годишният оборот на компанията е близо 1.7 млрд. лв., като резултатите за 2017 г. предстои да бъдат финализирани. Oчакванията са "Кауфланд България" да задържи дългогодишната си лидерска си позиция на пазара за търговия с бързооборотни стоки, отбелязвайки почти двойна преднина пред втория в сектора", отговориха от дружеството на въпрос на "Капитал" за очакваните финансови резултати.

Групата

През тази година групата Kaufland отбелязва 50 години в Европа. През 1968 г. семейната фирма започва с един хипермаркет в Германия, а днес притежава 1270 хипермаркета в 7 европейски страни и отчита годишен оборот от 21.6 млрд. евро с екип от 148 000 заети, посочват от корпорацията. Първият хипермаркет, който веригата открива извън Германия, е в Чехия през 1998 г., последван от експанзия в Словакия, Хърватия, Полша, Румъния и България. Председателят на управителния съвет на групата Патрик Каудевиц заяви, че веригата планира "още по-голяма експанзия - в Молдова и Австралия."
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 5
    • + 3

    Вай, вай.... Търновци нямали Кауфланд? Ей ся се изложихме пред чужденците!

    Нередност?
  • 2
    tzvethan avatar :-|
    Цветан Дичев
    • - 1
    • + 2

    За мен са номер 1. В Чехия честват 20 години. Магазините тук не се различават кой знае колко много от тези в България, а цените са повече от добри.

    Нередност?
  • 3
    eminem9876 avatar :-|
    eminem9876
    • - 3
    • + 2

    Поредния магазин който е излиешен. Нямаме магазин на Apple в града а те тръгнали да строят Кауфланд.

    Нередност?
Нов коментар