Eleven на квадрат

Вторият фонд за рискови инвестиции в стартиращи компании Eleven вече има набран изцяло частен капитал от 6 млн. евро.

Партньорите в новия фонд Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев ще работят по нов модел за по-продължителна подкрепа на компаниите
Партньорите в новия фонд Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев ще работят по нов модел за по-продължителна подкрепа на компаниите
Партньорите в новия фонд Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев ще работят по нов модел за по-продължителна подкрепа на компаниите    ©  Надежда Чипева
Партньорите в новия фонд Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев ще работят по нов модел за по-продължителна подкрепа на компаниите    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако следваме предприемаческото правило, че за доказването на нов бизнес модел в пазарни условия на една фирма са необходими пет-шест години, фондът за рискови инвестиции Eleven Ventures е на прага на голямото си израстване. С вложени общо 12 млн. евро в над 115 финансирани стартиращи компании от Централна и Източна Европа, много научени уроци и подновен екип, вторият фонд Eleven е вече факт. Този път обаче той разчита изцяло на частни инвеститори, събрали до момента портфейл от 6 млн. евро, а в управлението им към досегашните партньори Даниел Томов и Ивайло Симов се присъединява и съоснователят на софтуерната компания "Телерик" и "Телерик Академия" Васил Терзиев.

Порасналата екосистема

Преди пет години, когато стартъп екосистемата в България започваше да се развива, първите участници в нея в лицето на инвеститори, ментори и предприемачи бяха изправени пред предизвикателството да начертаят стъпките, по които стартиращите компании след това да минат. Затова и всеки търсеше своето място във веригата, където може да бъде най-полезен на общността. Тогава фондът Eleven зае може би една от най-рисковите позиции в екосистемата, а именно да подкрепя компании с проекти още само на хартия. С портфейл, осигурен от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програма JEREMIE, партньорите тогава Даниел Томов, Ивайло Симов и Дилян Димитров инвестираха 12 млн. евро в стартъпи през общо девет инвестиционни прозореца. Паралелно в компании в по-напреднал етап от развитието си инвестираше и другият фонд - LAUNCHub, с 9 млн. евро от ЕИФ.

Малка част от финансираните компании сега са на печалба, което е нормално за една млада стартъп система. Сериозният плюс е, че Eleven успя да спечели доверието на частни инвеститори, които повярваха в идеята за укрепване и развитие на стартъп екосистемата. Във възможностите на младите предприемачи повярва и Васил Терзиев, който от няколко години инвестира и помага на стартиращи компании, а в края на 2017 г. стана и официално част от Eleven. Тогава от фонда излезе третият основател, Дилян Димитров, който ще се занимава с други проекти. Така новият екип, съставен от общо 6-има души, постави основите на втория фонд Eleven, в който ще приложи научените от последните пет години уроци.

Новият модел

След проучване на стартъп екосистемата в региона партньорите във фонда установяват, че още в началото стартиращите компании имат нужда от три неща - индивидуален подход, продължителна менторска програма и, разбира се, по-дълго финансиране. Именно на тези разбирания стъпва Eleven 2.0.

"Моделът, който прилагахме в първия фонд - да работим с компаниите на групи, вече не е толкова адекватен за средата. Предприемачите имат различни нужди по различно време, затова при втория Eleven ще изграждаме индивидуален план за развитие на всеки стартъп", обяснява пред "Капитал" Даниел Томов.

Макар партньорите и менторите във фонда да работят самостоятелно с всеки нов стартъп в портфолиото им, младите компании отново ще се развиват под един покрив. Така те ще имат достъп до допълнителни услуги като маркетинг, продажби, правна и стратегическа помощ. Според Томов най-ценното в събирането на всички фирми на едно място е опитът, който споделят помежду си. "Най-много се учи от други предприемачи, защото младите компании имат нужда от практически познания, не от теоретични постановки - да им даде съвет някой, който вече е извървял пътя", добавя той. Друга разлика е, че времето, което всеки стартъп ще прекара "под крилото" на фонда, не е ограничено, а според Васил Терзиев най-добре е то да продължи, докато предприемачите намерят следващия си институционален инвеститор, с който да продължат активната си работа.

За финансова подкрепа на новите стартъпи Eleven 2.0 започва с портфейл от 6 млн. евро, а очакванията на екипа са сумата да порасне. Средствата са набрани изцяло от частни инвеститори. По думите на партньорите във фонда сред тях има както технологични предприемачи, управители на големи компании от България и САЩ, така и успели предприемачи от традиционната икономика, които искат да научат и внедрят повече технологии в бизнеса си. Сред промените в стратегията на фонда е и осигуряването на продължителен капитал за развитие на бизнеса за от 9 до 18 месеца, вместо да бъде строго разделен на инвестиционни рундове. "Даването на отделни суми кара предприемача да мисли само за следващия рунд на финансиране и как да оцелее до него, вместо да мисли за това как да развие бизнеса си. Затова и искаме да осигурим сигурност на стартъпите", обяснява Терзиев. Според Томов преди пет години финансирането с малки суми на определен период е било следствие от ниската тогава ликвидност и консерватизъм към непознатата материя. "Инвеститорите се притесняваха дали няма да дадат много пари и искаха да видят как се развиват компаниите във времето, но всъщност вече всички установиха, че недофинансирането на един стартъп може да се окаже голям проблем за развитието му", допълва той.

Отворени за млади технологични компании

Екипът на Eleven 2.0 ще разглежда стартиращи компании, които използват технологии за внедряването на подобрения в различни индустрии. Именно заради това и фокус на фонда ще бъдат стартъпи с b2b продукти и услуги. "Ще гледаме малко по-зрели компании с прототип, които са валидирали идеята си, имат разговор с потенциални клиенти, като ще им даваме малко повече пари и малко по-дълъг хоризонт за развитие", обяснява Ивайло Симов. За разлика от първия фонд Eleven сега партньорите ще инвестират в двойно по-малко на брой стартъпи - между 6 и 8 на година, и ще бъдат отворени за проекти от България и Югоизточна Европа, където имат изградена силна мрежа от партньорства. "В региона има много талант, който може да произвежда решения за корпорации, а страната ни е възприемана като пример за развитие на предприемаческата екосистема", казва Томов и допълва, че очаква до март да имат вече подготвени 2-3 сделки.

Първоначалната инвестиция в нова компания ще бъде около 100 хил. евро срещу 10-12% дял, а последващото финансиране може да достигне и над 200 хил. евро. Екипът на Eleven 2.0 обаче няма да осигурява последващи инвестиции на компании от предишния фонд, защото според партньорите те вече са на друг, по-напреднал етап от развитието си. "Амбицията ни е да бъдем силен инструмент за формиране на компании, които след това да поемат другите по веригата и да ги доразвият. Същевременно нашият фокус е и върху тези преди нас - как да работим с университети, да извършваме проучвания, за да може да сме близо до идеите, на които после да дадем шанс да се развият", коментира Васил Терзиев.

Средства за финансиране на стартиращи компании и развитие на екосистемата, изглежда, ще има през следващите няколко години от различни източници. В края на 2016 г. LAUNCHub Ventures стартира втори фонд, който разполага с 15 млн. евро от ЕИФ, но привлече и още малко над 3 млн. евро от частни инвеститори в България, които да инвестира до края на 2018 г. основно в стартъпи в seed фаза. Фондът BlackPeak Capital също получи 15 млн. евро от ЕИФ, които ще използват за дофинансиране на компании от портфолиото им. Несъмнено обаче най-голям капитал за инвестиции има държавният Фонд на фондовете, който ще раздели 51 млн. евро на три по-малки фонда, всеки с различен фокус на инвестициите - от компании в начална фаза до по-напреднали бизнеси.

Според партньорите в Eleven 2.0 България има всички фундаменти да се превърне в център за иновации в региона - критична маса от хора, капитал във всичките му фази, физическа инфраструктура, знания, големи събития и свързаност с външни екосистеми. "Това, което все още няма, е много голям успех, който да се покаже и да служи за пример за останалите. Но ни очакват интересни години и вярвам, че е въпрос на време компаниите да започнат да бележат големи успехи", казва в заключение Терзиев.

Q/A

Васил Терзиев, съосновател на "Телерик" и "Телерик Академия", партньор в Eleven 2.0

Кое е по-важно - мисията да промените средата или възвръщаемостта на инвестициите ви?

Двете са много свързани. Ако няма приходи, какъвто и морален компас да имаш, не можеш да промениш нищо покрай теб. От друга гледа точка, ако гониш само възвръщаемост, има много примери за хора, които са направили много пари, но не са имали никакво въздействие върху света наоколо. Учим предприемачите, че ние не се съмняваме в успеха им, знаем, че ще успеят, ако не с първата компания, с втората, но е много важно как ще успеят и какво ще правят с успеха. Дали ще имат отговорност да работят за все по-голям успех на другите хора около тях и дали ще помогнат на тези след тях.

Каква е разликата да преминете от ангел инвеститор към оперативно управление на фонд?

И ангелското инвестиране е активно инвестиране. Нашата роля е на активен партньор, не да ръководиш компанията, а активно да й помагаш там, където са слабите й места, както и да развиеш хората, за да се изгради добър бизнес. Сега сме по-голям екип, с по-голяма мрежа и можем да постигнем по-значими неща за екосистемата.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sulio_parvi avatar :-?
    sulio_parvi
    • - 1
    • + 1

    аха вече на прането на пари така ли му казват? Ами и аз ще направя стартъп,който ще напише един app дето или ще смята колко е 2+2 или ще брои мухи (с plug-in за комари, та да участва и в обществената поръчка)? То само на такива стртъпи дават пари. Ако човек направи обаче машина на времето ще се мръщят, че няма бизнес в това....

    Нередност?
Нов коментар