🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите осем инвестиции на фонда Eleven

Първият вложен капитал достига близо 1.3 млн. евро

Партньорите в Eleven Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев
Партньорите в Eleven Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев
Партньорите в Eleven Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев    ©  Надежда Чипева
Партньорите в Eleven Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Девет месеца след началото на втория фонд за рискови инвестиции в стартиращи компании Eleven избра осем стартъпа, в които да вложи близо 1.3 млн. евро. Това е първият рунд инвестиции от набрания от частни инвеститори портфейл на фонда в размер на 6 млн. евро.

Етапи на подбора

През последните девет месеца от Eleven са разгледали над 200 стартиращи компании от България и региона през два канала. Единият е чрез подадени заявки директно към тях, а другият чрез препоръки от инвеститори и предприемачи от екосистемата.

Така от екипа на фонда се спират на осем български компании, като от бизнес нуждите на всяка от тях зависи и размерът на инвестицията. "Българските компании са силни след известния застой от финансиране, който имаше в екосистемата ни през последните две години. Сега са оцелели наистина добри бизнес идеи, което ни радва, и бихме желали по-голямата част от инвестициите занапред също да са в български компании", коментира пред "Капитал" един от партньорите във фонда, Ивайло Симов.

Новите стартъпи в портфолиото на Eleven са предимно B2B насочени със SaaS (Software as a Service) проекти. Всички са в начален етап от развитието си, а за повечето от тях това е и първа инвестиция. Някои от младите компании също ще се развиват под покрива на частния инкубатор Campus X, където се помещава и фондът, и се превърна в център, събиращ на едно място обучаващи се в IT сферата, стартиращи компании, предприемачи, инвеститори и специалисти от света на технологиите и иновациите.

Кои са стартиращите компании

Вече част от портфолиото на Eleven с инвестиция от 100 хил. евро е младата компания Gtmhub, която разработва платформа за проследяване на целите и резултатите в процеса на работа на фирмите, или т.нар. OKR (Objectives and Key Results) методология. Тя помага за измерването на продуктивността, колаборацията в екипите, преживяването на служителите в процеса на работа и улеснява индивидуалната обратна връзка. Именно това е и единият стартъп с предишна инвестиция, а екипът му вече ще се развива под покрива на Campus X.
С най-голяма инвестиция - 250 хил. евро, в първия кръг от финансирането е Colibra. Стартиращата компания разработва платформа в областта на застрахователните услуги, базирана на блокчейн технологията, която премахва конфликта на интереси между клиент и застраховател при обработката на застрахователни искове. Бизнесът на Colibra започва от пазара на туристически застраховки, но цели да се разшири и към други застрахователни ниши.
За проекта си, специализиран за клиенти в областта на модната индустрия, стартъпът Havelock получи 50 хил. евро инвестиция и стана част от общността в Campus X. Компанията разработва платформа, която улеснява управлението на производствения процес и доставката. Havelock помага за приоритизирането на задачите за изпълнение спрямо крайните им срокове, съхранява документи и кореспонденции и изготвя доклади за свършената работа.
Младата компания NitroPack получи инвестиция от 100 хил. евро за софтуерния си проект, който помага за оптимизирането и по-бързото зареждане на страниците на сайтове. Благодарение на разработката сайтовете се класират на по-предни позиции в Google и Yahoo и подобряват потребителското изживяване.
Инвестицията в стартираща компания Noble възлиза на 200 хил. евро. Екипът разработва платформа за подбор на персонал с фокус върху препоръките и получаване на възнаграждения по веригата за всеки нает служител. След препоръчване на специалист за конкретна позиция се изготвя умен договор за три месеца, докато приключи изпитателният му срок и чак след това се изпращат възнагражденията на препоръчалите го хора.
200 хил. евро е инвестицията в стартъпа SMSbump, който разработва платформа за sms маркетинг. Съобщенията могат да се изпращат до потребители в целия свят, да се планират кампаниите предварително, както и да се проследяват в реално време резултатите от тях. Платформата е съвместима със Shopify, BigCommerce, OpenCart и WooCommerce.
Другата стартираща компания с предишна инвестиция е BeeSmart Tehchnologies, в която сега Eleven инвестират 150 хил. евро. Екипът дигитализира пчеларството, разработвайки комбинация от хардуерни и софтуерни решения, които се внедряват в кошера и помагат на пчеларите да получат информация за състоянието му.
Онлайн магазинът с доставки по домовете eBag.bg получи инвестиция от 200 хил. евро. В портфолиото му от продукти влизат освен хранителни стоки и лекарства без рецепта, хранителни добавки и медицинска козметика. От средата на годината компанията обслужва клиентите си абсолютно самостоятелно, след като приключи партньорството си с "Фантастико". През лятото собственикът на стартъпа откупи обратно и миноритарния дял в eBag.bg от "Нова тв" и дъщерната й "Нет инфо".

Какво следва

За разлика от първия портфейл на Eleven, когато инвестициите бяха осъществявани на рундове през определено време, в новия си модел фондът ще осигурява продължителен капитал за развитие на бизнеса на младите компании. "Следващият по-малък рунд на финансиране на компаниите вероятно ще успеем ние да го покрием. Някои от компаниите пък може и директно да търсят по-големи инвеститори", казва Симов. Маркетинг директорът на Eleven Никола Янев пък допълва, че целта на фонда е по този начин да не се налага на предприемачите да мислят постоянно за набиране на нов и нов капитал, а да вложат усилия в развитие на бизнеса си.

Освен инвестициите за развитие на проектите през фонда стартиращите компании имат достъп и до мрежата от контакти на предприемачи и инвеститори. По думите на Симов целта на Eleven е да има директен диалог между стартъпите и частните инвеститори и по този начин да се развива цялата екосистема.

Първият фонд на Eleven вложи общо 12 млн. евро в над 115 стартиращи компании от Централна и Източна Европа. Вторият разчита изцяло на частни инвеститори с портфейл от 6 млн. евро, а в управлението към досегашните партньори Даниел Томов и Ивайло Симов се присъедини и съоснователят на софтуерната компания "Телерик" и "Телерик Академия" Васил Терзиев.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yxh1482507808513402 avatar :-|
    Petko Petkov
    • - 3
    • + 4

    Тези фондове водят ли някаква отчетност, какъв % от компаниите, в които инвестират, са успешни?
    Защото те хубаво са дали някакви милиони, които дори не са техни, ама това раздаване в полза на бизнеса ли е или типично по български е в полза на няколко човека по веригата на раздаването на финансирането?!
    Колко успешен е този фонд (на базата на това, колко успешни компании са произлезли с парите му)?

    Нередност?
  • 2
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "Petko Petkov":
    "Тези фондове водят ли някаква отчетност"
    Не, брат, дават ги парите е така, най-много в един прашен тефтер да отбележат нещо. Но съм сигурен че твоето продложение да си водят статистика ще направи революция в бранша.

    Нередност?
  • 3
    sulio_parvi avatar :-|
    sulio_parvi


    До коментар [#2] от "
    smotlixx
    ":

    Аз пък от опит да ти кажа - точно така ги дават както казва нр. 1 На наши хора или за дреболии, които евентуално биха имали успехи сред местното туземмо население. Но не и за стартъп с революционен продукт, хардуерно-софтуерен и с потенциал за световния пазар. И възвръщаемоста е много малка, но кат си удържат техния процент кво ги боли колко са спечелили? Да му мисли държавата, Европа и частните инвеститори, като първите два също не ги интересува, а последните ще гледат като риба на сухо и ще поят поредната студена вода.

    Нередност?
  • 4
    jsa52538406 avatar :-@
    jsa52538406
    • + 1

    За информация на господата от "Илевън"в България все още официален език е българския !!!Интересно как подкрепят български предприемачи като цялата им кореспонденция с кандидатите е на английски език.Това си е чиста проба дискриминация за българските иноватори.Знанието на английски език не е никакъв признак за свежи идеи в която и да е област.Пази Боже сляпо да прогледне!!!

    Нередност?
Нов коментар