Новото обединение за София

Васил Терзиев - кой е кандидатът за кмет на София на ПП-ДБ и "Спаси София"

Съоснователят на софтуерната компанията "Телерик" е един от най-успешните предприемачи и инвеститори в България

Конференция Digitalk 2022, Васил Терзиев, Eleven Ventures
Конференция Digitalk 2022, Васил Терзиев, Eleven Ventures
Конференция Digitalk 2022, Васил Терзиев, Eleven Ventures    ©  Цветелина Белутова
Конференция Digitalk 2022, Васил Терзиев, Eleven Ventures    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази вечер в 19 ч. се очаква да бъде обявен официално първият кандидат за кмет на София. Най-вероятно това ще бъде предприемачът Васил Терзиев, един от създателите на компанията "Телерик". Неговата обща кандидатура е на няколко партии и организации, които се определят като опозиционни.

Това са коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", познатата с гражданския си активизъм "Спаси София", която е вече партия, както и организацията от експерти и граждани "Екипът на София", създадена през есента от арх. Любо Георгиев, бивш директор на общинското дружество "Софияплан". Повече за това кой е Васил Терзиев четете в текста:

Макар и името му да не е толкова познато на "широката публика", Васил Терзиев е една от най-известните и популярни фигури в българския IТ сектор. Преминал е през целия път на развитието на сериозен софтуерен бизнес и е работил и от двете страни "на барикадата" - бил е и предприемач, и мениджър, както и инвеститор в други компании.

Заедно с другите съоснователи на "Телерик" отрано разбират, че сами трябва да подпомагат развитието на специалисти не само за своята компания, което пък през годините добавя много стойност в цялата IT индустрия. И не на последно място - активно се занимават и с обществена дейност.

Началото в "Младост"

Името на Васил Терзиев стана първо известно като един от четиримата основатели на софтуерната компания "Телерик", която създават през 2002 г. Заедно с останалите трима - Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, стигат до идеята за собствен бизнес, след като вкупом напускат британска фирма с офис у нас, тъй като собственикът й уволнява Яръмов заради негови препоръки към бизнеса.

Терзиев, Яръмов и Георгиев са завършили Американския университет в Благоевград и се познават от години (самият Терзиев е специалност "Бизнес администрация").

Началото на "Телерик" е трудно и е типичен стартъп, в който всеки се занимава с всичко - прокарване на кабели в офиса, монтиране на бюра и не на последно място - стартирането на основния бизнес, който включва софтуерни разработки. Четиримата основатели си разпределят области, за които всеки от тях да отговаря. Терзиев е съизпълнителен директор заедно с Георгиев, като компанията постепенно започва да увеличава екипа си с привличането на специалисти чрез приятели, познати и препоръки. В началото немалка част от тях са състуденти от АУБГ.

Още в началото разбират, че е добре да заложат върху собствени продукти, а не да работят "на парче" за външни клиенти. В мениджмънта се учат в движение и постепенно създават структура с отделни екипи и разработчици по определени проекти, а не според специализацията им. Така създават много гъвкава система, в която всеки екип може да иновира и да разработва нови неща. Основните продукти са платформа за създаване на потребителски интерфейс и решения за разработка на уеб и мобилни приложения, които се използват от специалисти и компании от цял свят.

Офисът е в "Младост", където са под наем. Нуждаят се от все повече площ, защото броят на служителите нараства експоненциално. През 2008 г. в "Телерик" навлиза американският фонд Summit Partners, който им помага да разширят бизнеса си чрез придобивания и отваряне на нови офиси в Европа и САЩ. В един момент осъзнават, че трябва да започнат да произвеждат и сами специалисти по изцяло нов за българския пазар модел.

Така през 2009 г. е поставено началото на друг изключително успешен проект на Терзиев, Георгиев, Яръмов и Косев - "Телерик Академия". Програмата е създадена да отговаря на нуждите на компанията откъм технологии, за да може "Телерик" да продължи да расте. Но по-голямата част от създадените специалисти всъщност се вливат на целия софтуерен пазар.

Бизнесът, екипът и приходите растат, за да се стигне до 2014 г., когато имената на Терзиев и останалите основатели влязоха дори и в централните новини. Тогава американската софтуерна група Progress купи "Телерик" срещу 262.5 млн. долара.

И до ден днешен сделката е най-голямата продажба на независима българска IT фирма. В онзи момент компанията е достигнала над 800 служители в цял свят, приходи над 70 млн. долара и стотици хиляди клиенти глобално.

Пътят след "Телерик"

Първоначално Терзиев и останалите основатели остават на различни позиции в Progress (той самият става директор по иновациите в щатската група). Напускат през 2016 г. и четиримата отново се събират като партньори, след като отделят "Телерик Академия" от Progress и започват да я развиват с цел да помага на цялата IT индустрия в България.

Впоследствие, през 2018 г., Терзиев, Георгиев и Яръмов създават и собствен IT хъб на мястото на стария си офис в "Младост" - CampusX, който е най-голямото споделено работно пространство у нас в няколко различни сгради. Там е и академията.

Продажбата на "Телерик" и излизането от управлението дава възможност на Васил Терзиев да се занимава по-пряко с проекти, които винаги са го интересували. Той става един от най-активните бизнес ангели в българската екосистема, като през годините е инвестирал в десетки стартъпи (първият български еднорог Payhawk е само един от тях).

Става партньор и инвеститор във фонда за дялови инвестиции Eleven (беше заменен преди два месеца от Светозар Георгиев, явно като подготовка за кметската му кандидатура). Влиза и в борда на предприемаческата организация Endevour. Подпомага образователни, социални и предприемачески инициативи и като финансиране, и като ментор.

От "Телерик" пък излизат други успешни специалисти и инвеститори, които също влагат ресурси и усилия в сектора. При продажбата на компанията около 350 души имат собственост във фирмата и също получават приходи от сделката.

Всички тези занимания ясно показват философията на Терзиев, която той нееднократно е заявявал и пред "Капитал". Според него успешните хора трябва да връщат обратно в системата, независимо дали чрез инвестиции, доброволчество или менторство.

По подобие на основателите на "Телерик" много IT предприемачи влагат пари в стартъпи и се занимават с благотворителни инициативи. "Малки действия от много хора променят нещата", са думи на Терзиев преди време пред "Дарик бизнес ревю". Кметското състезание със сигурност ще е голямо действие за Васил Терзиев.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 9
    • + 10

    Допреди 10 и по-малко години едни хора призоваваха за пълна лустрация (забрана на кадри на ДС и техните деца да участват във властта) в България. Сега, голяма част от същите реагират за новия кандидат-кмет "не е важно потеклото". Което си е дефиниция за двойни стандарти.

    Иначе нямам нищо против самият Васил Терзиев, само не мога да го разбера защо се бута между политическите шамари. Както и цялото политизиране на стартъп обществото у нас. А май се досетих - гърменето на рисковите инвестиции в световен мащаб и пресушаване на бъдещите потоци.

    Нередност?
  • 2
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 7
    • + 7

    Децата и внуците на комунистическите престъпници (като този другар) не пускат кокала! Ако наистина е такъв "невероятен" бизнесмен, защо по дяволите, се бута в политиката? Софиянци никога няма да гласуват за потомък на доносници и агенти на престъпната комунистическа организация ДС. Пореден погрешен ход на ПП-ДБ.

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 6
    • + 7

    Дават доста силна заявка за загуба на изборите

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    А защо не помислите, че ПП-ДБ просто нямат разпознаваеми кандидати! А и КироАсен се оглеждат единствено за подобния на тях? Я партийните им фенове да кажат 2-3 разпознаваеми имена, зад които биха застанали за кмет на София! Няма толкова много! Аз и един не се сещам.
    Саша Безуханова? Да не ѝ е изпила чавка акъла!

    Терзиев има прекрасна втора част на CV-то си, но никой ли в ПП-то не му дойде на ум, че първата му част бъка от скелети в гардероба? С трима генерали от комунистическата ДС - дядо, баща и чичо - отново ще се притопли темата за червените куфарчета, които вече са в сини ръце и като нищо ще го събори.

    На предишните избори жълтопаветниците извадиха от немай къде един варненски архитект, на когото вече никой не помни ни името, ни нещо друго. А, имаше едни снимки, дето го провалиха...
    Терзиев може и да не се класира, но от цялата тулуменда ще изкяри тарикатът Борис Бонев. Баснята за охлюва...

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":
    Нямали кандидати, хайде холан - от Борис Бонев до Трайчо Трайков.
    Но май пари нямат, не кандидати...

    Нередност?
Нов коментар