🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

NBG продава 75% от застрахователното си подразделение на китайската Rongfeng

Споразумението е част от стратегията за преструктуриране на втората най-голяма банка в Гърция

Китайските регулатори настояват за повече информация около сделката.
Китайските регулатори настояват за повече информация около сделката.
Китайските регулатори настояват за повече информация около сделката.    ©  Reuters
Китайските регулатори настояват за повече информация около сделката.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китайските инвестиции в гръцки компании нарастват след икономическата криза

Китайската компания за управление на недвижими имоти Rongfeng преговаря съвместно с Shanghai Gongbao Business Consulting за купуването на 75% от най-голямата застрахователна група в Гърция - Ethniki Hellenic General Insurance.

Китайските дружества обявиха преди дни, че ще създадат консорциум и ще придобият мажоритарен дял в гръцката компания, която е собственост на втората по големина банка в страната – National Bank of Greece (NBG). Цената на потенциалната сделка е 662 млн. долара (4.2 млрд. китайски юана), като консултантът по транзакцията е бившият министър-председател на Франция Доминик дьо Вилпен, твърдят източници, запознати с преговорите, цитирани от китайския сайт yicaiglobal.com.

Съмнения на регулаторите

Регулаторите в Китай поискаха от Rongfeng повече информация за сделката, за да бъде одобрена. Властите в Пекин обясниха, че е необходимо да получат по-подробна документация около споразумението, за да изчистят съмненията си, че китайската компания няма капацитета да поеме контрола над Ethniki. Основните притеснения на регулаторите са, че цената на сделката надвишава общата пазарна стойност на Rongfeng и Shanghai Gongbao. От Rongfeng заявиха, че са оптимистично настроени за успешното приключване на споразумението.

Приходите на Rongfeng са се повишили за финансовата 2017 г. с 53%, но компанията продължава да работи на загуба, показват данни на Investing.com.

Българска следа

Най-старата застрахователна група в Гърция разполага с 13 клона, 155 офиса и 2128 застрахователни брокери, от които 1469 са в страната. NBG изпълнява стратегията си за преструктуриране, която предвижда продажбата на голяма част от поделенията ѝ в няколко балкански държави, включително и в България. National Bank of Greece до средата на миналата година беше сред топ 5 на банковия пазар в България чрез собствеността си в ОББ. Тя продаде българската ОББ на белгийската банково-застрахователна група KBC за 610 млн. евро, което е най-голямата сделка в банковия сектор в България досега. Сделката беше приключена в средата на юни 2017 г.

Гръцката банка беше принудена да предприеме подобни стъпки заради икономическата криза в страната, като миналата година обяви продажбата на Ethniki. Базираната в Холандия компания Exin беше първият потенциален купувач, но впоследствие преговорите завършиха неуспешно.

Все още няма коментари
Нов коментар